Ha bejön ez a kutatás, újabb Nobel-díj kerülhet Szegedre

Hazai kutatók dolgoznak kémiai reakciók dinamikájának atomi szintű számítógépes modellezésén
Hazai kutatók dolgoznak kémiai reakciók dinamikájának atomi szintű számítógépes modellezésén
Vágólapra másolva!
A nagyobb kémiai rendszerekre csak úgy lehet a kvantummechanikát alkalmazni, ha az egyenleteiből algoritmusokat dolgoznak ki. Most kémiai reakciók dinamikájának atomi szintű számítógépes modellezésén dolgozik kutatócsoportjával Czakó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének docense, tájékoztatott a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.
Vágólapra másolva!

A kémiai reakciókat vizsgálják

A közlemény szerint Czakó Gábor a munkatársaival a Magyar Tudományos Akadémia idén lezáruló, első Lendület-pályázatában olyan szimulációs módszereket és alkalmazásokat tervezett, amelyek többatomos rendszerekben nagy pontossággal írták le a kémiai folyamatokat. A kutató az elmúlt több mint tíz év alatt a reakciódinamikai szimulációk terén a nemzetközi élvonalba került, nevéhez a Nature lapcsaládhoz tartozó Nature Chemistry folyóiratban megjelent három tanulmány is fűződik.

Hazai kutatók dolgoznak kémiai reakciók dinamikájának atomi szintű számítógépes modellezésén
Hazai kutatók dolgoznak kémiai reakciók dinamikájának atomi szintű számítógépes modellezésén 
Fotó: Britannica.com

A kutató a második ötéves Lendület-pályázatát egy olyan szimulációs modell tervével nyerte el, amelyben a vizsgált elektronok mellett a rendszerben lévő atommagok mozgásának leírására is a kvantummechanika egyenleteit használják.

A szakember kifejtette, ezeknek az egyenleteknek – egy-két nagyon egyszerű rendszert leszámítva – nincsen papíron, ceruzával megadható megoldásuk. A nagyobb kémiai rendszerekre csak úgy lehet a kvantummechanikát alkalmazni, ha az egyenleteiből algoritmusokat dolgoznak ki, és nagyon sok matematikai művelet végrehajtásával jutnak a nagy pontosságú megoldásokhoz.

 

Továbbfejlesztett szimulációs szoftvert használnak

A vizsgált kémiai reakciókban elektronokból és atommagokból álló rendszerek mozgását, dinamikáját modellezik. Az elektronok leírására az első Lendület-projektben is a kvantummechanika törvényeit használták. Az atommagok azonban 3-4 nagyságrenddel nehezebbek, ezeknek mozgását a klasszikus Newton-féle mechanika egyenleteivel is lehetett közelíteni. Az új pályázat céljaként Czakó Gábor csoportja azt tűzte ki, hogy a továbbfejlesztett szimulációs szoftver az atommagokat is kvantumos objektumként kezelje.

Az atommagok dinamikájának kvantummechanikai szimulálására a kereskedelemben nincs megvásárolható szoftver, az egyes kutatócsoportok világszerte több-kevesebb tudású saját programokkal dolgoznak.

 Czakó Gábor arra számít, hogy az új Lendület-pályázatban készülő fejlesztésükkel olyan pontosságú számítást is el tudnak majd végezni, amire a tudományos irodalomban ma még nincs módszer - áll a közleményben.

 

(MTI)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről