A városi fények megváltoztatják a faleveleket: ehetetlen a rovarok számára

A kutatók tanulmányozták a mesterséges fény zöld kőrisfára (Fraxinus pennsylvanica) gyakorolt hatását. A zöld kőrisfa gyakran ültetett fafaj Pekingben.
Fotó: Yu Cao
Vágólapra másolva!
Pekingben két gyakori utcai fa eltérően reagál a mesterséges éjszakai fényre, de mindkettő a rovarok számára keményebb és kevésbé ízletesebb leveleket növeszt.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, hogy a Peking utcáit szegélyező gyakori fák levelei nagyon jól növekednek. Shuang Zhang a pekingi Kínai Tudományos Akadémia biológusa kíváncsi volt ennek okára. A leveleket kevésbé fogyasztották a rovarok, mint ahogyan Zhang számított rá és először azt hitte, hogy a rovarirtó szerek miatt van ez, azonban gyorsan elvetette ezt a hipotézist, mert a rovarirtó szereket évente csak néhányszor permetezik és nincs ilyen mélységes hatása. Zhang és kollégái aztán mesterséges fényt vizsgálták és azt találták, hogy az éjszakai mesterséges fény növeli a levelek keménységét és csökkenti a növényevés szintjét. A Frontiers in Plant Science magazinban megjelent kutatásuk azt vizsgálja, hogy az éjszakai fénynek való kitettség hogyan változtatja azokat a leveleket, amiket bizonyos rovarok fogyasztanak.

A kutatók tanulmányozták a mesterséges fény zöld kőrisfára  (Fraxinus pennsylvanica) gyakorolt hatását. A zöld kőrisfa gyakran ültetett fafaj Pekingben.
Fotó: Yu Cao / Eos

 

Ökoszisztémára gyakorolt hatások


A levelek ízletességét a szén-nitrogén arányból mérik, és ha a mesterséges fény megváltoztatja az arányt és a leveleket keményebbé teszi, akkor a kapcsolat egy adott rovar és a fa között, amivel táplálkozik, megszakad. Ha az ott lévő rovarok többé nem tudják megenni azt a két ültetett fajt, akkor vajon a másik fát fognak fogyasztani, amire nincsen hatással a mesterséges fény? 

 

Amikor egy város egész éjszaka meg van világítva, potenciálisan az egész ökoszisztémára hatást gyakorolunk. Ha a környezet megváltozik és az ökoszisztémaláncban lévő egyik láncszem érintve van, minden más, ami ezzel a láncszemmel találkozik, indirekt módon érintve lehet.

 

Az ökoszisztémák nagyon reziliensek és megváltoznak és alkalmazkodnak a változó körülményekhez, de fontos tudnunk, hogy mik azok a változások. És a kérdés az, hogy vajon ezek a változások elősegítik-e a fajok idő előtti kihalását?

Zhang és kollégái azt fogják majd vizsgálni, hogy az éjszakai mesterséges világítás milyen hatással van a fák szaporodására és jellemzőire, mint például a magméret. A nagy intenzitású éjszakai mesterséges világítás káros hatással lehet a városi növények és az azokat fogyasztó dolgok közti energiaáramlásra, ami potenciális veszélyt jelent a városi biodiverzitás fenntartására.

Zhang meg szeretné vizsgálni, hogy a sok száz jövőbeni tanulmányokhoz bejegyzett fafaj miért reagál másként a fényszennyezésre?

(Forrás: Eos (Advancing Earth And Space Sciences Science News): https://eos.org/)

 



 



 


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!