A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Kazakhstan
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl

Kiderült az egyiptomi "Sikoltó nő"-múmia szörnyű titka

Vágólapra másolva!
Egyiptomban 1935-ben a thébai nekropoliszban egy sírt feltáró régészek nyugtalanító felfedezést tettek. Egy idős nő mumifikálódott maradványait találták meg, akinek a szája ijesztő módon záródott, mintha rémülten sikoltozna. Sokáig úgy vélték, hogy a nőt rosszul mumifikálták, ez magyarázhatja a szörnyű arckifejezését. Úgy gondolták, hogy a balzsamozók egyszerűen elmulasztották becsukni a száját a temetés előtt. A Kairói Egyetem kutatóinak friss elemzése azonban azt a szörnyű alternatívát támasztja alá, hogy a nő valóban sikoltozva halt meg puszta kínok között.
Vágólapra másolva!

A múmia vizsgálata során az is kiderült, hogy még mindig megvannak a belső szervei, amelyek nagy részét a balzsamozás során el kellett volna távolítaniuk. Sahar Saleem, a tanulmány szerzője és a Kairói Egyetem Kasr Al Ainy kórházának radiológus professzora egy nyilatkozatban azt mondta:

Drága, importált anyaggal balzsamozták be a testet. Ez, valamint a múmia jól megőrzött külseje ellentmond annak a hagyományos vélekedésnek, hogy a belső szervek eltávolításának elmaradása rossz mumifikáltságot feltételez.

New artifacts are discovered in Egypt
Régészek Gízában
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2023 Anadolu Agency

Tanulmányukban Saleem és kollégája, Samia El-Merghani felvételeket készített, hogy virtuálisan felboncolhassák a Sikoltó múmiát, és vadonatúj részletességgel tanulmányozhassák konzerváltsági állapotát. 

Emellett a duó a balzsamozás során használt anyagokat is tanulmányozta olyan fejlett technikák segítségével, mint a 

  • pásztázó elektronmikroszkópia, amely során egy felületet választónyalábbal vizsgálnak, hogy nagy felbontású képet készítsenek róla;
  • valamint a röntgendiffrakciós elemzés - egy roncsolásmentes módszer, amely képes feltárni a tárgy kémiai összetételét.

A kutatók elemzése kimutatta, hogy a múmia jó állapotban maradt fenn. 

Összhangban azzal, hogy a Sikoltó nő belső szerveit (beleértve az agyat, a tüdőt és a májat) a helyén hagyták, a testen nem volt balzsamozási bemetszés.

Az Újbirodalom [i. e. 1550-1069] idején, amikor a nő még élt, szokás volt a gyors bomlás veszélyének kitett belső szerveket eltávolítani, és külön, úgynevezett kanópikus edényekben vagy ládákban tartósítani. Általában csak a szívet hagyták meg, mivel az ókori Egyiptomban úgy hitték, hogy ez a személyiség, az értelem és a memória forrása.

A duó a szkennelések alapján úgy becsülte, hogy a sikoltó nő körülbelül két méter magas lehetett, és a medencecsontok alakja alapján körülbelül 48 éves lehetett halálakor. 

Bár az elemzés nem mutatta ki a halál nyilvánvaló okát, a csapatnak sikerült némi fényt derítenie a nő egészségi állapotára. 

Például a gerinc csigolyáin található csontsarkantyúk kitüremkedése arra utal, hogy a nő enyhe ízületi gyulladásban szenvedett. A nőnek több foga is hiányzott, más csontok eltörtek vagy kopás jeleit mutatták. 

A Sikító Nő parókájának vizsgálata kimutatta, hogy a datolyapálma rostjaiból készült, majd albit-, magnetit- és kvarckristályokkal kezelték, valószínűleg azért, hogy megmerevítse a tincseket és fekete színt kölcsönözzön neki.

A balzsamozáshoz tömjént és borókabogyó olajat használtak - mindkettő drága importtermék lehetett abban az időben, például Kelet-Afrikából, a Földközi-tenger keleti részéről és Dél-Arábiából. A borókát a vöröses növényi festékkel, a hennával együtt természetes hajának színezésére is használták - írja a NewsWeek.

Saleem szerint ezek a leletek további bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogyan kereskedtek balzsamozó anyagokkal az ókori Egyiptomban.

De ha - amint arra a drága, importált balzsamozó anyagok használata utal - a múmia arckifejezése nem a hanyag balzsamozás eredménye volt, akkor mi hagyta néma sikolyba dermedni?

Imhotep Museum reopens in Egypt
Képünk illusztráció!
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2023 Anadolu

Saleemnek van egy elmélete

A múmia sikoltozó arckifejezését lehet úgy értelmezni, mint egy holttestgörcsöt, ami arra utal, hogy a nő a kíntól vagy fájdalomtól sikoltozva halt meg. A holttestgörcs a halál utáni izommerevedés egy ritka formája, amely extrém fizikai vagy érzelmi stresszhez kapcsolódik.

A hullamerevséggel ellentétben, amely órákig is eltarthat, amíg kialakul és átmeneti, a holttestgörcs azonnal jelentkezik és nem könnyen oldódik - talán ez magyarázza, hogy a Sikoltó Nő balzsamozói miért nem tudták becsukni a száját. 

A tanulmány teljes terjedelmében a Frontiers in Medicine című folyóiratban jelent meg.

Nemrég arról is beszámoltunk, hogy egy új felfedezés szerint titkos szobákat rejt az egyik egyiptomi piramis. Az is kiderült a tanulmányokból, hogy az ókori egyiptomi irodai dolgozóknak szörnyű testtartásuk volt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!