A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Döbbenetes felfedezés a Marson, ez mindent megváltoztat

Vágólapra másolva!
A vörös bolygón 2018-ban landolt űrszonda, a NASA Mars Insight Lander adatainak elemzése alapján egy mindeddig ismeretlen hatalmas kiterjedésű víztározót fedeztek fel mélyen a Mars sziklás felszíne alatt.
Vágólapra másolva!

Mélyben eltemetett titokról beszélnek a Mars-rengések


A Mars InSight Lander leszálló egységének fedélzetén lévő szeizmométer a vörös bolygó mélyéről érkező Mars-rengéseket detektálta. Négy év rengéseinek alapos elemzése a Mars mélyén rejtőző folyékony víz szeizmikus jeleit tárta fel – írja a BBC. Az már régebb óta ismert, hogy a Mars pólusain található és zömében fagyott szén-dioxidból álló jégsapkák kisebb mennyiségben tartalmaznak vizet, a vízpára jelenlétét pedig a rendkívül ritka marsi atmoszférából is kimutatták. 

A Mars-küldetés InSight nevű űrszondáját tesztelik a laboratóriumban
Fotó: Lockheed Martin Corporation

Azonban ez az első alkalom, hogy jelentő mennyiségű folyékony víz jelenlétére utaló bizonyítékokat találtak a kutatók. Az erről írt tanulmányt a Proceedings of the National Academy of Sciences című szakfolyóiratban tették közzé. A Mars InSight Lander tudományos küldetése 2022 decemberében ért véget. 

Négy év alatt az InSight földrengéseket detektáló szeizmométere összesen 1319 Mars-rengést detektált.

 A szeizmikus hullámok terjedési sebességének mérésével a tudósok feltérképezték, hogy a mélyben kipattanó lökéshullámok milyen összetételű rétegeken haladtak keresztül.

Rengések nyoma a Mars felszínén. A Cerberus-árkok vidékén szokatlanul intenzív szeizmicitást észleltek
Fotó: ESA/DLR/FU/Berlin

 "Ezek valójában ugyanazok a technikák, amelyeket a Földön víz vagy olaj és gáz keresésére használunk" - magyarázta Michael Manga professzor, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem munkatársa, aki részt vett a kutatásban. Az elemzés pedig 10 és 20 kilométer közötti mélységben kiterjedt, folyékony vizet tartalmazó tározókat azonosított.

 

Hová tűnhetett az egykori marsi hidroszféra?

 

"A marsi vízkörforgás megértése kritikus fontosságú az egykori éghajlat, a felszín és a belső tér evolúciójának megértéséhez" - mondta dr. Vashan Wright, a kutatás vezetője, a San Diego-i Scripps Oceanográfiai Intézet szaktudósa. Manga professzor hozzátette, hogy a víz "egy bolygó evolúciójának alakításában a legfontosabb elem". 

Az új felfedezés választ adhat arra a nagy kérdésre is, hogy hová tűnt a marsi víz? 

A vörös bolygón landolt űrszondák segítségével minden korábbinál alaposabban sikerült tanulmányozni, illetve feltérképezni a Mars felszínét.

Műholdkép a Jezero-kráterről. A felvételen jól látható egy folyami deltatorkolat nyoma
Fotó: NASA/JPL-Caltech/ASU

 A felszíni formációk között számos olyan alakzatot azonosítottak, amiket bizonyíthatón a folyó víz vájt ki egykor, de az egykori folyódelták és kiterjedt tómedrek is azt bizonyítják, hogy a távoli múltban a folyékony víz fontos szerepet játszott a Mars topográfiájának alakításában. A víz mintegy hárommilliárd éve tűnt el a Mars felszínérő, ami azóta vált kietlen sziklás pusztasággá. 

A múltbeli marsi óceán tudományos rekonstrukciója
Fotó: NASA

Amikor a Mars elvesztette a mainál jóval sűrűbb egykori atmoszféráját, a felszíni vizek is eltűntek. Manga professzor szerint itt a Földön "vizünk nagy része a föld alatt van, és nincs ok arra, hogy ez ne így legyen a Marson is".

 

Egyelőre azonban nincs örömre oka a Mars gyarmatosítására készülőknek

 

Noha a Mars InSight Lander műszerei csak a szonda alatti mélyrétegekből érkező rengések detektálására voltak alkalmasak - amelyek egyértelműen a víz jelenlétére utalnak-, de a kutatók arra számítanak, hogy hasonló kiterjedt víztározók lehetnek az egész bolygó mélyén. Ha ez a helyzet, akkor pedig a becsléseik szerint annyi folyékony víz lehet a Mars mélyén, 

ami elegendő lenne arra, hogy 800 méteres vízréteggel borítsa el a vörös bolygó felszínét. 

A tudósok ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy ez az imponáló mennyiségű vízkészlet egyelőre mégsem számíthat jó hírnek a Mars gyarmatosítására készülők számára. 

Részlet a Mars déli pólusát takaró pólussapkáról
Fotó: ESA/NASA/JPL-Caltech

- Ezek a víztározók 10-20 kilométer mélyen vannak a Mars sziklás felszíne alatt- magyarázza Michael Manga. - "Tíz kilométer mély lyukat fúrni a Marson pedig még [Elon] Musk számára is nehéz feladat lenne" – fűzte hozzá a professzor. A Mars kérgében felfedezett tetemes víztömeg új lehetőséget jelent a feltételezett marsi élet kutatásában is. "Folyékony víz nélkül nincs élet" - mondja Manga professzor. "Tehát ha vannak lakható környezetek a Marson, azok most mélyen a felszín alatt lehetnek."

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!