Döbbenetes méretű, sok ezer karátos gyémánt került elő

A hatalmas, újonnan felfedezett, 2492 karátos gyémánt Botswanából
A hatalmas, újonnan felfedezett, 2492 karátos gyémánt Botswanából
Vágólapra másolva!
Az elmúlt több mint egy évszázad legnagyobb gyémántját tárták fel Botswanában. Elképesztő, 2492 karátos súlyával ez a kolosszális drágakő a valaha bányászott második legnagyobb gyémánt, amelyet csak az 1905-ben talált legendás Cullinan gyémánt előz meg.
Vágólapra másolva!

Hihetetlen értékű gyémánt kerül piacra

A jelenleg névtelen gyémántot Mokgweetsi Masisi botswanai elnök által vezetett ünnepségen tárták a világ elé a napokban. 

Ez hihetetlen és lenyűgöző felfedezés. Igazán szerencsés vagyok, hogy láthattam ezt a történelmi felfedezést a saját életemben

 – mondta Masisi egy sajtótájékoztatón, amit a ZME Science online tudományos portál idéz.

A hatalmas, újonnan felfedezett, 2492 karátos gyémánt Botswanából
A hatalmas, újonnan felfedezett, 2492 karátos gyémánt Botswanából
Fotó: Lucara Diamond Corp.

A Lucara Diamond Corp, a felfedezés mögött álló kanadai bányavállalat bejelentette, hogy a „kivételes” drágakövet a Botswana középső részén található Karowe bányában találták meg. 

Ehhez nagyméretű, értékes gyémántok felkutatására kifejlesztett fejlett röntgensugaras technológiát használtak. 

Miután azonosították a „célpontot”, a vállalat biztosította, hogy a 0,68 kilogrammos drágakő sértetlen maradjon a kitermelés során. 

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, a drágakövek némelyike több mint egymilliárd éves és mélyen a föld alatt keletkeznek, ahol a szénatomok rendkívüli nyomás alatt vannak. Az olyan nagy gyémántokat pedig, mint amilyeneket Karowe-ban találtak, általában a vulkánkitörések közel hozzák a felszínhez.

Az elmúlt évtizedben ez a bánya több 1000 karátosnál nagyobb gyémántot termelt:

  • az 1 758 karátos Sewelo gyémántot, és
  • az 1 111 karátos Lesedi La Rona gyémántot. 

A jelenlegi, 2 492 karátos gyémánt felfedezése így tovább hangsúlyozza Botswana pozícióját a világ legnagyobb gyémántjainak vezető forrásaként, amelynek gazdasága nagymértékben függ ezen drágakövek exportjától.

 

Vajon mennyit érhet?

A most felfedezett gyémánt értékét egyelőre nem határozták meg, és az sem világos, hogyan fogják értékesíteni. A történelmi előzmények a szakemberek szerint azonban magas piaci értéket sejtetnek. Egy ugyanebből a bányából származó 1109 karátos gyémántért például 2016-ban 63 millió dollárt fizettek, ami rekordot jelentett a nyers drágakövek között. 

Az eladás óta bekövetkezett nagymértékű inflációt figyelembe véve feltételezhető, hogy ez a hatalmas gyémánt akár 150 millió dollárért is eladható.

Botswana elnöke, Mokgweetsi Masisi tartja a 2492 karátos gyémántot
Botswana elnöke, Mokgweetsi Masisi tartja a 2492 karátos gyémántot
Fotó: AP

Hacsak a vevő nem akarja épségben megtartani a követ, akkor valószínűleg kisebb drágakövekre fogják vágni és várhatóan egy luxusmárka részévé válik majd. Ez történt a Lucara által értékesített, előző két nagy gyémánt esetében is. A 2019-ben felfedezett, 1758 karátos Sewelo gyémántot (amelyet egykor a világ második legnagyobb bányászott gyémántjaként ismertek el) a Louis Vuittonnak adták el egy meg nem nevezett összegért.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!