A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNVég Zsombor
12:10CselgáncsNikoloz Sherazadishvili-Zsombor Veg
HUNMagyarország
12:16ÚszásSzabad 4 x 200m
HUNMagyarország
14:00KézilabdaSpanyolország-Magyarország
HUNHámori Luca
16:18ÖkölvívásAnna Hamori-Marissa Williamson
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
NyílNyíl

A királynő, aki megteremtette az angol teakultuszt

Anna királynő
Michael Dahl 1705-ös festménye Anna királynőről
Vágólapra másolva!
Háromszáztíz éve, 1714. augusztus 1-jén hunyt el Anglia utolsó Stuart-házi uralkodója és az első uralkodó a brit trónon. Anna királynő tizenkettő évig uralkodott.
Vágólapra másolva!

Nem volt biztos, hogy királynő lehet

II. Károly király öccse, a későbbi II. Jakab második lányaként született 1665. február 6-án. Apja, aki 1685-ben követte a gyermektelen Károlyt a trónon, rendkívül népszerűtlennek számított, mert áttért a katolikus hitre – Anna és testvérei azonban szigorú protestáns nevelést kaptak. A hercegnő beteges gyermek volt, látása korán megromlott, vesebajjal küzdött és a himlőt is elkapta, tanulmányai mindösszesen a nyelvek elsajátítására és a zenére szorítkoztak. Tizennyolc évesen Oldenburgi György dán herceggel boronálták össze, a hatalmi házasságból szövődött valódi szerelmüket tragédiák sora árnyékolta be. 

Anna tizenhét alkalommal esett teherbe, de csak öt gyermeke született élve, a csecsemőkort egyedül túlélő Vilmos fia 1700-ban, 11 évesen halt meg; ma azt valószínűsítik, hogy a vetélésekhez Anna gyermekként elkapott betegségei vezethettek.

Anya és fia: Anna és az 1689-ben született Vilmos, Anna királynő egyetlen csecsemőkort túlélt gyermeke
Anya és fia: Anna és az 1689-ben született Vilmos, Anna királynő egyetlen csecsemőkort túlélt gyermeke
Fotó: Wikimedia Commons/Godfrey Kneller 

Mária nővérét a protestáns Orániai Vilmos holland helytartóhoz adták feleségül, aki 1688-ban a „dicsőséges forradalommal” megdöntötte a rendkívül népszerűtlen II. Jakab uralmát, s egy évvel később feleségével társuralkodóként elfoglalta az angol és a skót trónt. 

A házasságból nem született gyermek, és mivel Anna gyermekei is korán meghaltak, a parlament 1701-ben úgy döntött: amennyiben mind Vilmos, mind Anna utód nélkül hal meg, a trónt a hannoveri választófejedelem lánya, Zsófia örökli.

Az 1694-ben megözvegyült Vilmos 1702 márciusában meghalt, őt a trónon a 37 éves Anna, az első férjezett angol királynő követte. Uralkodására esett az angol történelem két fontos mozzanata: Nagy-Britannia létrejötte és a brit világhatalmi állást megalapozó spanyol örökösödési háború.

 

Uralkodását végigkísérte a spanyol örökösödési háború

Az angol és a skót parlament által külön-külön elfogadott, 1707-ben életbe lépett Egyesülési Törvény kimondta Anglia és Skócia egyesülését Nagy-Britannia Királyság néven. Bár a két ország között már 1603 óta perszonálunió állt fent, addig külön parlamenttel, közigazgatási és igazságszolgáltatási rendszerrel rendelkeztek és belpolitikájukban önállók voltak. A törvény értelmében a két törvényhozó szervet az egységes, Londonban ülésező kétkamarás brit parlament váltotta fel, bár ebben a skót képviselők száma elmaradt az angolokétól, közös költségvetést vezettek be, közös lett a pénz és Nagy-Britanniát egységes vámterületté nyilvánították. 

Anna a következő évben megvétózta a skót milícia újjászervezéséről szóló törvényt, ez volt az utolsó alkalom, hogy brit uralkodó megakadályozta egy parlament által elfogadott törvény hatályba lépését.

Oldenburgi György cumberlandi herceg és Anna királynő
Oldenburgi György cumberlandi herceg és Anna királynő
Fotó: Wikimedia Commons/Charles Boit

Anna uralkodását végigkísérte az 1701-ben kitört spanyol örökösödési háború. Az angol csapatok főparancsnoka John Churchill, Marlborough hercege volt, akinek pozícióját az udvarban nemcsak a hadi sikerek alapozták meg, hanem az is, hogy felesége, Sarah Churchill a királynő legjobb barátnője volt, aki óriási informális befolyásra tett szert (egyesek leszbikus kapcsolatot is valószínűsítettek kettejük között). A hercegnő azonban túlságosan elbízta magát és egyre többször keveredett nyilvánosan is vitába a királynővel, s viszonyuk annyira megromlott, hogy 1710-ben elvesztette hivatalait az udvarban. 

Anna új kegyence Abigail Masham (Sarah Churchill szegény unokatestvére, akit ő mutatott be az udvarban) lett, ezzel pedig politikai irányváltás is kezdődött: 

a háborút pártoló whigek helyett felerősödött az új kedvenccel közeli kapcsolatot ápoló toryk befolyása, akik béketárgyalásokat kezdtek. A háborút lezáró 1713-as utrechti békéből Nagy-Britannia a legerősebb tengeri hatalomként került ki, megkapta az amerikai francia gyarmatok egy részét, Spanyolországtól megszerezte a stratégiai fontosságú Gibraltárt és hozzájutott a rabszolga-kereskedelem monopóliumához is.

 

Megteremtette az angol teakultuszt

Az élete végén köszvénnyel is küszködő Anna ekkor már járni is nehezen tudott, fájdalmai miatt egyre gyakrabban nézett a pohár mélyére, így alattvalói a kevéssé tiszteletteljes Brandy Nagyiként emlegették. Az orvosok a korban szokásos eszközökkel, érvágással, katéterezéssel próbálták gyógyítani, nem sok sikerrel: a királynő 1714. július 31-én a Kensington palotában halt meg. 

Utóda a trónon az 1701-es trónöröklési törvény értelmében a protestáns I. György hannoveri választófejedelem lett.

 

Anna királynő
Michael Dahl 1705-ös festménye Anna királynőről
Fotó: Wikimedia Commons/Michael Dahl 

Anna uralkodása alatt rendezték meg az első ascoti derbit és akkor készült el a Szent Pál-székesegyház is, az ekkor született rendelkezések, kifejezetten az 1707-es egyesülési törvények nagyban hozzájárultak Nagy-Britannia protestáns identitásának megerősítéséhez és ekkorra estek a később meghatározó erővé váló két politikai párt, a whigek és a toryk első konfliktusai. 

Anna uralkodása alatt kezdődött a brit ipari forradalom, bár annak teljes hatása csak később vált nyilvánvalóvá; a kereskedelem és a gyarmatosítás terén elért sikerek megalapozták Nagy-Britannia világhatalmi státuszát.

A királynő jelentősen hozzájárult az angol teakultusz kialakulásához: Anna a briteknél megszokott ale sör helyett szívesebben ivott teát a reggelijéhez. Az úgymond „teadivat” főleg a nők között terjedt el – ezt jelentősen elősegítette, hogy a teázókba ők is beléphettek, míg a kávéházakba nem.

 

(MTVA Sajtóarchívum)

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!