A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
HUNMagyarország
20:30VívásHungary-Japan
NyílNyíl

Tyho Brahe pancsolt az alkímiában. Egy összetört üvegeszközből megtudjuk a receptjeit

A 16. századi csillagász, Tyho Brahe talán arról legismertebb, hogy ő végezte az első szupernóva megfigyeléseket. De alkímiával is foglalkozott, titkos elixír recepteket készített.
Vágólapra másolva!
Egy középkori laboratórium romjaiból származó leletek megmutatják egy híres tudós titkait. A kutatók július 25-én a Heritage Science magazinban arról számoltak be, hogy egy a 16. századi, a dán csillagászhoz, Tyho Brahehoz tartozó törött üvegeszköz kémiai elemzése kilenc fém magas szintjét mutatta ki - írja a Science News magazin honlapján.
Vágólapra másolva!

A felfedezés az alkímiában – a mai vegyészet előfutára - végzett munkájának nyomait mutatja. A csillagász talán arról a legismertebb, hogy ő végezte az első szupernóva megfigyeléseket és az első tudósok közt volt, akik felvetették, hogy a Föld a Nap körül kering. De az alkímiával is foglalkozott. 

 

Ahelyett, hogy kevésbé értékes elemekből aranyat próbált volna csinálni, elixíreket dolgozott ki, mint a medicamenta tria, ami gyógynövényeket és fémeket tartalmazó gyógyszer trió. 

 

Brahe titokban tartotta a receptjeit. Amit tudunk a medicamenta triaről tudunk, másodkézből származó beszámolókon alapszik.

Kaare Lund Rasmussen, a Dél-Dániai Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője elemezte egy kerámia töredék széleinek és négy üvegszilánk összetételét, amiket Brahe svédországi Ven-szigeten lévő laboratóriumából ástak ki. A kémikus higany, vörösréz, antimon és arany magas szintjét mutatta ki, úgy tudni, ezt a négy fémet használta a medicamenta triahoz.

A 16. századi csillagász, Tyho Brahe talán arról legismertebb, hogy ő végezte az első szupernóva megfigyeléseket. De alkímiával is foglalkozott, titkos elixír recepteket készített.
Fotó: Science News


Egyik töredék sem tartalmazza mind a négy elemet. Voltak olyan fémek, amiket csak a külső, vagy a belső oldalakon találtak, míg mások mindkét oldalt borította. Az edények a külső fémeket véletlen loccsanásokból szedhették fel, vagy egy ezeket az elemeket tartalmazó nagyobb edénybe voltak helyezve.

A maradék öt elem – nikkel, cink, ólom, volfrám – nincs rajta Brahe fennmaradt egyik receptjének listáján sem. Mivel mind az öt elemet a kerámiaszilánkon találták, a vörösrézzel és a higannyal együtt, lehet, hogy kerámiaedényt a hulladék gyűjtésére használta. Az ónt, nikkelt és cinket gyakran használták a reneszánsz világban. 

A legkülönlegesebb a volfrám.  A volfrámot először céltudatosan 1783-ban izolálták, Brahe halála után 200 évvel. A fém szilánkon való jelenléte lehet véletlen egybeesés. Brahe elkülöníthette a volfrámot egy másik anyagból anélkül, hogy tudott volna róla.

 

Ezek a kerámia- és üvegszilánkok, amiket Tyho Brahe alkímia laboratóriumának maradványaiból ástak ki, kilenc fém nyomait tartalmazza, amiket munkájában használhatott.
Fotó: Science News

 

De van egy kis esélye annak, hogy az izoláció szándékos volt. A 16. század első felében, Georgius Agricola, német ásványszaktudós arról számolt be, hogy egy bizonyos anyag (később azonosították, hogy a volfrám) jelenléte az ónérc olvasztását nehézzé teszi. Talán Brahe vizsgálta.

 

A kerámiaedények kutatása gyakori, mert gyakran használták konyhai edényként. Sokkal kevesebb munka van arról, hogy milyen szervetlen dolgokat főzhettek.

(Forrás: Scienc News: https://www.sciencenews.org/)


 


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!