Az alkohol elhagyása ezt teszi a szervezettel

Az alkohol elhagyása, a józanság pozitív hatásai túlnyúlnak a test birodalmán: gyakran javulnak a kapcsolatok, mivel a kommunikáció és a bizalom helyreállt.
Vágólapra másolva!
A józanság pozitív hatással van az egészségünkre. Egy Dr. Nish Manek, londoni háziorvos elmagyarázza a BBC Science Focus magazinnak, hogy mi történik, amikor valaki abba hagyja az alkoholfogyasztást napokra, hetekre, hónapokra és évekre.
Vágólapra másolva!

 

Az első napok alkohol nélkül

Az alkoholfogyasztás elhagyására testünk egy nap alatt pozitívan reagál. Az alkohol dehidratáló hatása kezd visszafordulni, és javul a hidratációs szintünk. Ennek eredménye a tisztább bőr és fokozott energiaszint. A máj, ami az alkohol anyagcsere égetését viseli, pihenőt kap, ami lehetővé teszi, hogy a méregtelenítésre és a javításra fókuszáljon. Amint az alkohol kilép a rendszerből, az alvásminőség javulhat, ezáltal pihentetőbbek lesznek az éjszakák. Ha valaki rendszeresen iszik alkoholt, az első napokban átmenetileg akut elvonási tünetei lehetnek – ha a tünetek súlyosabbak, vagy küzdelmes velük megbirkóznia, fontos, hogy segítséget kérjen.

Az alkohol elhagyása, a józanság pozitív hatásai túlnyúlnak a test birodalmán: gyakran javulnak a kapcsolatok, mivel a kommunikáció és a bizalom helyreállt.
Az alkohol elhagyása, a józanság pozitív hatásai túlnyúlnak a test birodalmán: gyakran javulnak a kapcsolatok, mivel a kommunikáció és a bizalom helyreállt. 
Fotó: BBC Science Focus

 

 

Az első hetekben a jótékony hatások nyilvánvalóbbak lesznek

Az első hetek alkohol nélkül

Az első hetekben a jótékony hatások nyilvánvalóbbak lesznek. Az immunrendszer, amit az alkohol elfojt, kezdi visszanyerni az erejét, így a testünk jobban tud küzdeni a fertőzések ellen.

Valószínűleg fokozott tisztaságot és koncentrációt élünk meg mentálisan, mivel az alkohol agyra gyakorolt hatásának köde emelkedik. Miközben az elvonási tünetek, mint például az epekedés és a letargia néhány hétig tart, ezen a ponton kezdenek jelentősen halványulni.

 

Az első hónapok alkohol nélkül

Az első hónapok alatt testünk gyógyulása lendületbe jön. A figyelemre méltó regeneráló képességgel bíró szervünk, a máj funkciója jelentősen javul. A májenzimek normalizálódnak, csökkennek az olyan állapotok kockázatai, mint a zsírmáj betegség és a zsugorodás.

Az alkohol üres kalóriái híján lehetséges, hogy a súlyveszteség elérhetőbbé válik. Ezenkívül a szív-és érrendszer is profitál, mert a vérnyomás stabilizálódik, és a szívvel kapcsolatos problémák kockázata csökken.

A józanság abban is segíthet, hogy néhány hónap múlva hatékonyabban szabályozzuk az érzelmeinket.

 

Az első évek alkohol nélkül

A több éves józanság figyelemre méltó változásokat idéz elő az általános egészségben és jóllétben. Az olyan krónikus betegségek kockázatának csökkenése, mint a májbetegségek, hasnyálmirigy-gyulladás, és bizonyos rákok kifejezettebbé válnak.

A kognitív funkciók folyamatosan javulnak, a memória és a mentális agilitás javul. A hosszú távú érzelmi jóllét is gyakran lökést kap, ahogy az aggódás és a depressziós tünetek csökkennek, és a szexuális funkció is javulhat.

Sok józan ember azt mondja, hogy fokozódik az önbecsülése és javul a mentális tisztasága. Az alvási mintázatok stabilizálódása miatt az alvás konzisztensebb és pihentetőbb lesz, aminek önmagában véve szignifikáns hatása van a hosszú távú egészségünkre.

A józanság pozitív hatásai túlnyúlnak a test birodalmán: gyakran javulnak a kapcsolatok, mivel a kommunikáció és a bizalom helyreállt. Fontos hangsúlyozni, hogy a józanság útja valószínűleg nem lesz egyenes. Majdnem mindenkinek lesznek olyan pillanatai, amikor rosszabbul érzi magát, mielőtt jobban érzi magát és úgy érzi, hogy érzelmileg, vagy fizikálisan megrekedt, vagy visszaesett. Nagyon fontos, hogy megfelelő támogatás legyen az ember körül – így a fizikális és érzelmi előnyök óriásiak.

(Forrás: BBC Science Focus: https://www.sciencefocus.com/)



 



 


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!