Hogyan tartsuk otthonunkat hűsen a forró, száraz éghajlaton? - 5 lecke az ókori civilizációktól

Az Aghazadehi kastély egy nemzeti történelmi helyszín Iránban, melyet gondosan kidolgozott széltornyokkal és más természetes hűtő technikákkal építettek.
Vágólapra másolva!
A modern épületekben általában természetes veszik az elektromosság és a légkondicionálás. Gyakran olyan üveg- homlokzatuk és ablakaik vannak, amiket nem lehet kinyitni. És amikor a hőhullám közepén napokon át nincsen áram, mint amit a Houston átélt 2024 júliusában a Beryl hurrikánt követően, ezek az épületek elviselhetetlenné válnak. Mégis, a civilizációk évezredeken át tudták, hogyan védjék az embereket a forró, száraz éghajlatokon. Erről ír cikkében Adriana Zuniga-Teran, az Arizonai Egyetem geográfusa. Bemutatja az ókori civilizációk építészeti technikáit.
Vágólapra másolva!

Adriana Zuniga-Teran a városi rezilienciát tanulmányozva sok, az ókori civilizációk által alkalmazott technikát vizsgált. A tanulmányok azt mutatják, hogy a globális hőmérséklet emelkedéssel a veszélyesen forró nyarak, mint 2023-ban és 2024-ben, egyre gyakoribbak lesznek, és az intenzív viharok több áramkimaradást okozhatnak. A forróbb jövőre készülve a mai tervezők tanulhatnak a múltból.

Az ókori civilizációk tudták, hogy tartsák hűsen otthonukat a forró, száraz éghajlaton. Az Aghazadehi kastély egy nemzeti történelmi helyszín Iránban, melyet gondosan kidolgozott széltornyokkal és más természetes hűtő technikákkal építettek.
Az ókori civilizációk tudták, hogy tartsák hűsen otthonukat a forró, száraz éghajlaton. Az Aghazadehi kastély egy nemzeti történelmi helyszín Iránban, melyet gondosan kidolgozott széltornyokkal és más természetes hűtő technikákkal építettek.
Fotó: CULTURAL INSTITUTE OF THE REP. ISL. OF THE IRAN IN ROME

 

Az ókori civilizációk építészeti technikái

 

Sumérok

A sumérok körülbelül 6.000 évvel ezelőtt éltek, forró és száraz éghajlaton, a mai Irak területén. Már akkor voltak technikáik a hőség kezelésére.

A régészek a mezopotámiai városok maradványait tanulmányozva leírják, hogy a sumérok vastag falakkal és kis ablakokkal minimalizálták a hőnek való kitettséget és tartották a beltéri hőmérsékletet hűvösen. Falaikat és tetőiket olyan anyagokból építették, mint például vályogtégla, vagy sár, amik napközben elnyelik és éjszaka felszabadítják a hőt. Épülteiket közvetlenül egymás mellé építették, ami csökkenti az intenzív napsugárzásnak kitett falak számát. A kis udvarok világosságot és szellőzést nyújtottak. A keskeny utcák árnyékot biztosítottak napközben és lehetővé tették, hogy a gyalogosok kényelmesen haladjanak keresztül a városon.

 

Egyiptomiak

Az ókori egyiptomiak is olyan anyagokat használtak, amik a hőséget távol tartották. A palotákat kőből építették és volt udvaruk. A lakóépületeket sártéglából készítették. Sok ember nomád viselkedést alkalmazott az épületeken belül, hogy elmeneküljön a hőség elől: tetőtéri teraszokat használtak, amik éjszaka hűvösebbek voltak, mint az alvóhelyek. Az épületek hűtésére egy unikális technológiát dolgoztak ki (mulqaf), ami az uralkodó széliránnyal szemben lévő magas fal nyílásokból állt. Ezek a nyílások merőkanálként működtek, hogy befogják a szelet és beömlesszék lefelé, hogy hűtsék az épületet. A belépő szél légáramlást hozott létre, ami segít a hőt kiszellőztetni más nyílásokon keresztül. A mulqaf-elvet fel lehet méretarányosítani és nagyobb tereket lehet így hűteni. Szélfogó néven a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában jelenleg alkalmazzák az épületekben, melyek így légkondicionálás nélkül még a nagyon forró időszakokban is kényelmesek.

A mulqaf-elvet szélfogó néven a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában jelenleg alkalmazzák az épületekben, melyek így légkondicionálás nélkül még a nagyon forró időszakokban is kényelmesek.
Fotó: Arch Daily

 

Pueblo indiánok

Más kontinensek és más idők civilizációi hasonló stratégiákat dolgoztak ki és kidolgozták saját unikális megoldásaikat is. A mai Amerikai egyesült Államok délnyugati részén élő pueblok kis ablakokat és olyan anyagokat, mint pl. sártégla és szikla, alkalmaztak és közös falú épületeket építettek, hogy minimalizálják a bejövő hőt.

Tudták a nap orientációjának fontosságát is. Az ókori pueblok a teljes közösségeket dél felé néző sziklák kiálló része alá építették. Ezzel az orientációval az épületeik árnyékosak voltak és nyáron hűvösebbek voltak, de télen kaptak napfényt sugárzott hőt, hogy melegebbek legyenek. Leszármazottaik hasonló orientációt és más várostervező stratégiákat alkalmaztak, és vályogtégla otthonaik még gyakoriak az Amerikai egyesült Államok délnyugati részén.

A pueblo indiánok szikla lakóhelyei Mesa Verdeben megvédenek az elemektől és orientációjuk miatt védenek a közvetlen Naptól nyáron
Fotó: The Conversation

 

Muszlim kalifátusok

A modern vízkezeléseket is ritkán tervezik a száraz éghajlathoz. Az esővíz infrastruktúra úgy van létrehozva, hogy a felhőszakadások túlfolyását elvezessék a városból olyan gyorsan, amennyire lehet. Mégis, ugyanazon városoknak vizet kell behozniuk az emberek és a kertek számára, időnként távoli forrásokból.

A 8. században az Afrika északi és Spanyolország déli, száraz részén élő muszlim kalifátusok az épületeiket esővíz begyűjtő technikával tervezték, hogy befogják a vizet. A csapadékból származó túlfolyást a tetőn át összegyűjtötték és víztárolókba vezették. A tető és az udvar padlójának lejtése vezette el a vizet és így udvaraik növényzettel borított vidékeinek öntözésére használták. A mai Mendoza (Argentina) ezzel a módszerrel öntözi a nagyszerű városi utcákat szegélyező növényeket és fákat.

Spanyolországban a Cordobai Mecsetben úgy tervezték a parkosítást, hogy  elvezesse az esővizet oda, ahol öntözésre van szükség.
Fotó: The Conversation

 

Maják és and Teotihuacanok

Az emberek városi mértékben is gyűjtötték és raktározták az esővizet, hogy ellenálljanak a száraz időszaknak. Az ókori Xochicalco Teotichuacan városa és sok a mai Mexikó és Közép-Amerika területén fekvő maja város piramisaikat, köztereiket és vízvezetékeiket használták, hogy az esővizet nagy víztárolókba vezessék a jövőbeni használatra. Gyakran növényekkel tisztították a vizet.

Ma a tudósok vizsgálják, hogyan lehet az esővizet jó minőségben tárolni Indiában és más országokban. Az már elismert, hogy az esővíz begyűjtése és a zöld infrastruktúra hatékony stratégiák a városi reziliencia növeléséhez.

Az ilyen nagy ciszternákat, mint ez, arra használták, hogy befogják és raktározzák az esővizet. A képen lévő ciszterna a mai Mexikóban található Xochicalcoban, ahol egy teotuhuani közösség élt.
Fotó: The Conversation

 

Ezen leckék működésbe léptetése

Mindegyik fent említett ókori kultúra megtanítanak arra, hogy maradjunk hűsek a forró, száraz éghajlaton, és ezeket a módszereket megtanulhatják a mai modern tervezők. Vannak építészek, akik már alkalmazzák ezeket terveik jobbá téve ezzel a terveiket. Például, az északi féltekén lévő épületeket lehet orientálni, hogy maximalizáljuk a déli kitettséget. A dél felé néző ablakok árnyékoló eszközökkel kombinálva nyáron csökkentik a napsugárzást, de télen hagyják, hogy melegítsen a Nap. Az esővíz begyűjtése és a kertek és a vidék locsolására való használata csökkenti a vízfogyasztást, alkalmazkodik a szárazabb körülményekhez és növeli a városi rezilienciát.

A modern városok és üvegtornyaik jobb hőkezeléshez való átalakítása nem egyszerű, de vannak olyan technikák, amiket alkalmazni lehet az új tervekhez, hogy jobban éljünk a forróbb és szárazabb éghajlatokon és, hogy kevésbé hagyatkozzunk az állandó nyári légkondicionálásra. Ezek az ókori civilizációk megtanítják nekünk, hogyan?

(Forrás: The Conversation: https://theconversation.com/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!