A pollen hatással van a felhőképződésre és a csapadékmintázatra

A pollen helyi szinten gyakoribb csapadékot idéz elő.
Vágólapra másolva!
A pollen nem csak az allergiában játszik szerepet, hanem hatással van a helyi időjárásra is. Különösen tavasszal, amikor nagy mennyiségű pollen szabadul fel, hozzájárul jégformációhoz a felhőkben, ami fokozza a csapadékot. A Lipcsei Egyetem Meteorológiai Intézete által vezetett friss tanulmány az első, ami ezt laboratóriumon kívül bizonyítja.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Egyesült Államokban szárazföldi telepítésű és műholdas megfigyelések azt mutatják, hogy a tavasszal a fokozott pollen koncentráció több felhőben lévő jeget és több csapadékot idéz elő – még mínusz 15 és mínusz 25 Celsius-fok közti hőmérsékleten is.  Ezt laboratóriumi eredmények támasztják alá, amik azt mutatják, hogy a pollen jégmagként viselkedik, hatással van a felhőkben lévő víz fagyási hőmérsékletére és elősegíti a csapadékot. Ezek nélkül a jégmagképző részecskék nélkül a felhőkben lévő víz csak mínusz 38 Celsius-fok alatt fagy meg. A kutatók tudni akarták, hogy ez a hatás vajon érzékelhető-e laboratóriumon kívül, és hogy a klímaváltozás és a biodiverzitás veszteség hatással van-e rá?

A pollen helyi szinten gyakoribb csapadékot idéz elő.
A pollen helyi szinten gyakoribb csapadékot idéz elő.
Fotó: Lipcsei Egyetem

 

A pollen regionális és szezonális jelentősége

 

Globális mértékben a pollen jégformációra gyakorolt hatása viszonylag kicsi, például a porhoz képest, de regionális és szezonális mértékben jelentős. Tavasszal különösen nagy mennyiségű pollen szabadul fel, ami a légkörbe emelkedik és belép a hideg levegőrétegekbe. Mérete miatt a pollen csak rövid ideig marad a légkörben. A tanulmány kiemeli a kisebb pollentöredékek fontosságát, amik akkor jönnek létre, amikor a pollen nedves körülmények között eltörik. Ezek a kisebb részecskék hosszabb ideig maradnak a levegőben és elegendő mennyiségben belépnek a hideg légköri rétegekbe, ahol jégformációt indítanak be.
 

A klímaváltozás erősíti a pollen hatást – a biodiverzitás kulcsfontosságú faktor

 

Az antropogén klímaváltozás eltolja a pollenszezon kezdetét, meghosszabbítja és fokozza a pollenkoncentrációt a levegőben. Ez a tendencia várhatóan fokozódik az évszázad végére, ami gyakoribb és erősebb helyi csapadékot idéz elő.

 

A tanulmány további aspektusa a biodiverzitás fontossága. Sok növényfaj minden tavasszal, egyszerre nagy mennyiségű pollent szabadít fel, ami hatással van a felhőképződésre és a légkörben lévő jégrészecskék mennyiségére.

Ahhoz, hogy jobban megismerjük a pollen éghajlat evolúcióban játszott szerepét és hogy ez benne legyen a jövőbeni éghajlati modellekben, további kutatás szükséges. 

Dr Jan Kretzschmar, a tanulmány vezető szerzője azt mondja, hogy  ha megfelelően szimulálják a pollen hatását és azt, hogy hogyan lép kölcsönhatásba az éghajlattal, képesek lesznek pontosabb előre jelzéseket tenni.

(Forrás: Lipcsei Egyetem: https://www.uni-leipzig.de/)


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!