A kávéban lévő fahéj valóban segíthet a zsírégetésben?

Úgy tűnik, a fahéj fogyasztása csak nagyon kis mértékben befolyásolhatja a testsúlyunkat
Úgy tűnik, a fahéj fogyasztása csak nagyon kis mértékben befolyásolhatja a testsúlyunkat, hiába kerül a reggeli kávéba
Vágólapra másolva!
A fahéjat régóta használják világszerte édes és sós ételekben, illetve italokban egyaránt. Egy új közösségi média trend azonban azt állítja, hogy ha egy héten keresztül egy teáskanál fahéjat adunk a napi kávénkhoz (és egy kis kakaót, hogy ízletesebb legyen), akkor az segíthet a zsírégetésben. De lehet ebben valami igazság?
Vágólapra másolva!

Kétféle fahéj létezik, mindkettő a cinnamomum fa kérgének őrléséből származik, ami több, természetesen előforduló hatóanyagot is tartalmazhat. Az úgynevezett Cassia-fahéj a leggyakoribb, élelmiszerboltokban kapható típus. Kesernyés íze van, és nagyobb mennyiségben tartalmazza a fahéj egyik hatóanyagát, a fahéj ízét és szagát adó fahéjaldehidet (körülbelül 95 százalékban). A másik a ceyloni fahéj, amely édesebb ízű; ami mintegy 50-60 százalék fahéjaldehidet tartalmaz.

Úgy tűnik, a fahéj fogyasztása csak nagyon kis mértékben befolyásolhatja a testsúlyunkat
Úgy tűnik, a fahéj fogyasztása csak nagyon kis mértékben befolyásolhatja a testsúlyunkat, hiába kerül a reggeli kávéba
Fotó: Strelciuc Dumitru/Getty Images

Egy harmincöt tanulmányt tartalmazó áttekintés során azt vizsgáltuk, hogy a fahéj fogyasztása befolyásolhatja-e a derékkörfogatot, amely összefügg a megnövekedett testzsírszinttel. Megállapítottuk, hogy a napi másfél gramm alatti fahéjadag (körülbelül fél teáskanál) 1,68 centiméterrel csökkentette a derékkörfogatot, ám az ennél nagyobb mennyiség nem járt jelentős hatással

 – mondta Evangeline Mantzioris, a Dél-Ausztráliai Egyetem táplálkozás- és élelmiszertudományi programigazgatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. 

Egy huszonegy klinikai vizsgálatot tartalmazó, összesen 1480 résztvevővel végzett metaanalízis szerint a fahéj szintén csökkentette a testtömegindexet (BMI) kilogrammonként 0,40 négyzetméterrel és a testsúlyt pedig 0,92 kilogrammal. De nem változtatta meg a résztvevők zsír- vagy soványtömeg-összetételét. Egy másik átfogó áttekintés (amely az összes metaanalízist tartalmazta) a fahéjnak a fogyásra gyakorolt csekély hatását állapította meg. 

 

A fahéj csak kis mértékben lehet hatással a súlyunkra

Összességében tehát az ezekből a magas színvonalú vizsgálatokból látható súlycsökkenés nagyon kicsi, és többnyire nem változik a testösszetétel.

Ahogy arra a szakember emlékeztetett, a vizsgálatokban az étrendkiegészítők a tanulmánytól függően különböztek:

  • egyesekben a hatóanyagot fahéjból extrahálták, 
  • más esetekben fahéjport használtak,
  • az adagok pedig 0,36 grammtól 10 grammig terjedtek naponta.

A kutatók két különböző fahéjtípust használtak, de egyik vizsgálatban sem az élelmiszerboltokban kapható, „klasszikus” fahéjat.

Arra a kérdésre, hogy hogyan eredményezhet a fahéj kis mennyiségű fogyást, több lehetséges mechanizmus is létezik. Úgy tűnik, hogy lehetővé teszi a cukor gyorsabb bejutását a szervezet sejtjeibe, ami csökkenti a vércukorszintet és hatékonyabbá teheti az inzulin működését. Javítja a zsír lebontását is, amikor energiára van szükségünk. Végül pedig hosszabb ideig érezhetjük teltebbnek magunkat azáltal, hogy lelassítja, hogy a táplálék milyen gyorsan távozik a gyomrunkból a vékonybélbe

 – mutatott rá Evangeline Mantzioris, hozzátéve, hogy vannak azonban kockázatok is. 

Egy új közösségi média trend azt állítja, hogy ha egy héten keresztül egy teáskanál fahéjat adunk a napi kávénkhoz, az segíthet a zsírégetésben
Egy új közösségi média trend azt állítja, hogy ha egy héten keresztül egy teáskanál fahéjat adunk a napi kávénkhoz, az segíthet a zsírégetésben
Fotó: Flickr

A fahéjat általában biztonságosnak tekintik, de alkalmanként magas lehet az egyes fahéjkészítményekben található ólom és más nehézfémek szintje. Néhány ember emellett diszkomfort hatást is érezhet miatta, beleértve a gyomor-bélrendszeri fájdalmakat és az allergiás reakciókat.

A tudósok szerint tehát a fahéj használata csak nagyon kis mértékben befolyásolhatja a testsúlyunkat, de nem valószínű, hogy más életmódbeli változtatások nélkül jelentős súlycsökkenést eredményezne. 

Emellett azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ezekben a kísérletekben olyan termékeket használtak, amelyek különböznek a boltokban kapható fahéjtól. A több fűszer fogyasztás ráadásul nem nyújtott további előnyöket, inkább növelte a mellékhatások kockázatát. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!