A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
19:00KézilabdaMagyarország-Franciaország

Európa legvadabb hegyei közt

Vágólapra másolva!
Ha nem bírjuk már a trópusi hőséget, de a hűs szobában sem akarunk senyvedni és feltétlenül valami sporttevékenység után szeretnénk nézni, a strandok és uszodák mellett ajánljuk a hűvösebb levegőjű magashegyeket egy jó kis túrázásra! Kiváló trekking-helyek a szomszédos Szlovákiában.
Vágólapra másolva!

A magyar túrázók egyik legkedveltebb célpontja a magyar határtól alig több mint 100 kilométerre lévő Magas-Tátra, ahol több tucat különböző nehézségi fokú túraútvonal közül válogathatunk.

A Magas-Tátra legnagyobb része a Tátrai Nemzeti Parkhoz tartozik, s a park jelzett túraösvényei mintegy 600 kilométert tesznek ki összesen. A park túraösvényei három különböző kategóriába sorolhatók. A rövid túrák és sétautak bárkinek nyugodt szívvel ajánlhatók, csekély szintkülönbségük miatt az idősebbek, vagy az egészen kicsik is teljesíthetik bármelyiket.

A völgytúrákhoz és közepes nehézségű útvonalakhoz már némi állóképesség és edzettségi szint szükséges, de azok, akik rendszeresen sportolnak, vagy gyakorlott túrázók, könnyen leküzdhetik ezeket az útvonalakat.

A hágókra, gerincekre, hegycsúcsokra vezető nagy nehézségi fokozatú túrák elsősorban tapasztalt magashegyi túrázóknak ajánlottak. Az ezeken való túrázás komoly erőnléti felkészülést, gyakorlatot és olykor speciális felszereléseket is kíván.

A nemzeti park területén, a magashegyek között lévő völgyek turistaútvonalait minden évben június 15-én nyitják meg hivatalosan a nagyközönség előtt, és egészen november 1-ig túrázhat rajtuk mindenki. Ezen időszakon túl tilos kirándulni még a jelzett túraösvényeken is, s ha valaki mégis bemerészkedik a tiltott területre, nemcsak a testi épségét és az életét kockáztatja, de komoly pénzbüntetésre számíthat.

A legnagyobb veszélyforrást a nyári időszak előtt a kisebb-nagyobb lavinák jelentik, amelyek szinte egymást követik a meredek hegyoldalakon. Fontos tudni azt is, hogy a hóval borított ösvények a pálcákkal jelzett részekig járhatók. A nyáron is hóval borított területekre pedig szigorúan tilos belépni.

Szlovákiában július 1-jétől vezetik be, hogy azok a túrázók, akik nem rendelkeznek speciális hegyi biztosítással, akár 700 ezer forintnak megfelelő összegű büntetést is kifizethetnek, ha bajba kerülnek a hegyen, és megmentésükre a hegyi mentőket kell igénybe venni. A szigorítást éppen az indokolta, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a külföldieket érintő hegyi balesetek száma a Tátrában.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ha már a biztosításunk is megvan, és a túra időpontját is kiválasztottuk, nem marad más hátra, mint a megfelelő felszerelés összekészítése. A jó felszerelés kiválasztásával már meg is előzhetjük az esetleges baleseteket, sőt ahogy láttuk, spórolhatunk is.

A túrázás legfontosabb kelléke a megfelelő túracipő, vagy bakancs. Ha van rá lehetőségünk, rugalmas, úgynevezett vibram-talpú bakancsot, vagy túracipőt válasszunk. A különböző futó, vagy teniszcipők nem megfelelőek a meredek sziklás terepre és a bokát sem tartják rendesen, ezért feltétlenül olyan túrabakancsot vigyünk magunkkal, ami a bokát is fogja, és lehetőleg vízlepergető bevonattal van ellátva!

Még a nyári hónapokban is előfordulhat, hogy a hegyekben hirtelen lecsökken a hőmérséklet. Erre is érdemes felkészülni, és a hátizsákba csomagolni melegebb pulóvert és vízhatlan viharkabátot. Nem maradhat ki a sapka és a megfelelő védelmet biztosító napszemüveg sem, és praktikus viselet lehet eső esetén a hátizsákot a túrázóval együtt védő vízhatlan poncsó is. Bár a tátrai túraútvonalak mentén találhatunk olyan menedékházakat is, ahol büfé is üzemel, a túrákra mindig vigyünk magunkkal elegendő folyadékot és élelmet!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!