Kátyúk a mintarepülőtéren

Vágólapra másolva!
Alig néhány hónappal látványos megnyitása után máris komoly problémák jelentkeznek a világ egyik legmodernebb repülőterén, a bangkoki Suvarnabhumi légikikötőben. A legnagyobb gond, hogy a repülőgépek által használt közlekedő-utakon hatalmas kátyúk éktelenkednek, veszélyeztetve az utasok biztonságát - írja a CNN Travel.
Vágólapra másolva!

A nagy ünnepségekkel és világraszóló reklámkampánnyal beharangozott új bangkoki repülőtér tavaly szeptember óta fogadja a nemzetközi és belföldi járatokat, s a tervezők és a beruházók vágyai szerint Dél-kelet Ázsia új légiközlekedési központja válna a légikikötőből.

Az átadás utáni hetekben azonban sorra jöttek elő a súlyos tervezési és kivitelezési hibák, amelyek miatt most a thaiföldi hatóságok azt fontolgatják, hogy a forgalom egy részét visszairányítják a kisebb, de kifogástalanul működő régi bangkoki repülőtérre.

A szakemberek nem kevesebb mint 61 kisebb-nagyobb hibát észleltek, melyek közül a legsúlyosabb az a 100 darab hatalmas, néhol egy méter mély kátyú, amelyek a repülőgépek által használt taxipályákon - a kifutókhoz vezető útszakaszokon - keletkeztek. A kátyúk miatt a repülőgépek az 51 ilyen útszakaszból 11-et nem tudnak használni, ez pedig jelentősen csökkenti a repülőtér kapacitását.

A kátyúk mellett különböző tervezési hibákra bukkantak a terminálokban is, ezek kijavítása összesen mintegy 45 millió dollárt emészt majd fel. A probléma súlyát jelzi, hogy néhány nagy légitársaság komoly aggodalmának adott hangot a repülőtér biztonsága miatt.

A thai hatóságok szerint a repülőtér esete is jól példázza az országban a tavaly katonai puccsal elűzött miniszterelnök, Thaksin Shinawatra idején elharapózott korrupciót, ugyanis a repülőtér kivitelezésével a miniszterelnöki hivatal bízta meg a cégeket, amelyek egy része történetesen épp a miniszterelnök személyéhez voltak köthetők.

A repülőtér hiányosságai és biztonsága miatt kialakult botrány tovább nehezíti a thaiföldi idegenforgalom helyzetét. Tavaly a már említett puccs, illetve a szilveszteri bombamerényletek voltak negatív hatással az idegenforgalomra, a repülőtér állapota pedig tovább ronthatja az idei kilátásokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!