Vágólapra másolva!
A Balaton vízminősége a rendkívüli meleg ellenére továbbra is jó, nő a vízi forgalom, a legtöbb látogatót pedig a tóparti wellness-hotelek fogadják.
Vágólapra másolva!

A Balatoni Hajózási Zrt. marketing vezetője, Borbély Judit a távirati irodát arról tájékoztatta, hogy július közepéig 24-26 százalékkal nőtt a balatoni kompon szállított utasok és gépjárművek száma az elmúlt évhez képest. A nagy forgalomra való tekintettel az eredetileg negyven percenként közlekedő komp hétvégeken csaknem egész nap, de szükség esetén hét közben is folyamatosan közlekedik.

Főként az igen jó előszezonnak köszönhetően emelkedett 15 százalékkal a személyhajók utasforgalma is. Az utóbbi napokban a kánikula miatt sokan inkább a strandolást választják, ezért csak az esti programhajók iránt nőtt a kereslet, a nappali hajózás és programok iránt csökkent az érdeklődés - mondta a marketing vezető.

Rosta Sándor, a Balatoni Idegenforgalmi Bizottság elnöke arról számolt be, hogy a Balatonnál szállást keresők körében a 17 közvetlen tóparti, négy csillagos wellness-hotel a legkelendőbb, de teltházzal üzemelnek a jó minőségű szolgáltatást nyújtó három csillagos szállodák is. Felméréseik szerint az idei szezonban eddig nőtt a balatoni szálláshelyek kihasználtsága az elmúlt évekhez képest, és ez a tendencia várhatóan tovább erősödik a kánikulai napokban. Egyedül az alacsonyabb kategóriájú kempingek iránt csökken a kereslet, ami azzal magyarázható, hogy a balatoni forgalomnövekedést egyértelműen a belföldi turizmus fellendülése okozza, márpedig a magyar közismerten nem kempingező nemzet - tette hozzá a szakember.

Csehlán Sándor, a Fonyódtól Siófokig több ezer kiadó magánszálláshelyről információval rendelkező Somogy Megyei Utazási irodák Szövetségének elnöke szerint a szobakiadók inkább stagnálást, semmint növekedést tapasztalnak a vendégforgalomban. Rámutatott: nőtt ugyan a hazai vendégek száma, de a külföldieké csökkent. A dél-balatoni kiadó szobáknak és házaknak jelenleg mintegy 80 százaléka telített, amin belül a tó-közeli, minőségi, medencés szálláshelyek már nyár végéig elkeltek, így kiadó szoba vagy ház már csak a vasúti sínektől délre található. A vendégek 80 százaléka magyar, a többi külföldi, ami alig tíz éve még fordított volt az arány - tette hozzá az idegenforgalmi szakember.

A rendkívüli meleg ellenére a Balaton egész területén, még a déli part sekély vízében is kifogástalan a tó vízminősége - közölte az MTI-vel Vörös Lajos, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének illetékes osztályvezetője. Megjegyezte, hogy az árvaszúnyogok levedlett lárvabőre habosodást okozhat egyes áramlásmentes partszakaszokon, ami nem túl esztétikus látvány, de nem jelent semmiféle egészségügyi kockázatot. A következő hetekről szólva kifejtette, elhanyagolható annak valószínűsége, hogy a tovább tartó nagy meleg vízminőségi problémát okozzon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről