A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
15:55VívásOlha Kharlan-Anna Marton
HUNSzűcs Luca
15:55VívásSara Balzer-Luca Szucs
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Óriási cunami-gyakorlat Thaiföldön

Vágólapra másolva!
A 2004-es dél-kelet ázsiai szökőár utáni legnagyobb cunami-gyakorlatot tartották csütörtökön Thaiföldön, a phuketi Patong partszakaszon. A gyakorlatban közel 5 ezer ember vett részt. A két és fél évvel ezelőtti cunami több mint 8 ezer áldozatot követelt az ázsiai országban.
Vágólapra másolva!

A nagyszabású gyakorlat keretében Thaiföld hat déli tartományában a szállodák lakói és a helyi lakosok ezrei vettek részt a gyakorlatban és vonultak a partszakasz magasabban fekvő részeire, illetve biztonságos épületekbe - közölte a thaiföldi nemzeti katasztrófaelhárító szolgálat szóvivője. A riadót egy szirénajel vezette fel, majd ezt követeőn thai, angol, német, japán és kínai nyelven hangzottak el a szükséges teendők a hangszórókból.

A korábban a partok mentén üzembehelyezett 79 cunami-riasztó torony mindegyike kifogástalanul működött, de a szóvivő megjegyezte, hogy a hatékényabb védelem érdekében még több ilyen jelzőtorony építésére lenne szükség. A tervek szerint két éven belül további 100-150 ilyen létesítmény épülne Thaiföld tengerpartja mentén. Egyes szállodák egyébként saját tornyot állítottak fel a hozzájuk tartozó strandon, amelyet a közös rendszerhez csatlakoztattak.

Bár a gyakorlat sikeres volt, van még mit javítani a risztórendszeren. A gyakorlatban részt vett külföldi turisták egyike szerint a riasztó szirénáját csak akkor lehetett hallani, ha valaki épp a tengerparton tartózkodott, egy a parttól kicsit távolabb lévő szállodai szobában már nem. Ennek ellenére minden résztvevőt - közel 5 ezer embert - sikerült négy és fél percen belül a kijelölt biztonsági zónákba juttatni.

A 2004 december 25-i cunami egyedül Thaiföldön több mint 8 ezer halálos áldozatot követelt, közöttük sokan itt nyaraló nyugati turisták voltak. A szökőár áldozatainak száma meghaladja a negyedmilliót - írja a Travelwirenews.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!