Branson megijedt a szövetkező konkurenciától

Vágólapra másolva!
A Virgin-birodalom vezéréről eddig is tudható volt, hogy szeret szerepelni és céljai eléréséhez a legmeghökkentőbb húzásokra is képes. Legújabb lépésével több millió dolláros médiakampányba kezd, hogy megakadályozza a British Airways, az American Airlines és az Iberia légitársaságok közötti szorosabb szövetség létrejöttét.  
Vágólapra másolva!

A birodalom egyik zászlóshajójának számító Virgin Atlantic légitársaság, a londoni Heathrow repülőtéren lévő hangárjában mutatta be a kampány új szlogenjét (No way BA/AA), amelyet mostantól a társaság mindegyik gépére felfestenek.

Forrás: AFP

Branson ezen kívül egy nagyszabású hirdetési kampányt is indít, amelynek célja, hogy meggyőzze a döntéshozókat és az utasokat egyaránt arról, hogy a tervezett szövetség felnyomja majd a repülőjegy-árakat és gyengíti a versenyt.

A három érintett légicég még augusztusban jelentette be együttműködési szándékát, amely hatósági jóváhagyás esetén lehetővé teszi a hármas számára, hogy együtt állapítsák meg a jegyárakat, valamint helyeket is értékesíthetnének a másik két társaság transz-atlanti járataira.


Űrutazás a Virgin Galactic űrhajóján

Ez a fajta módja az együttműködés a legtöbb, amit a társaságok megtehetnek az amerikai törvények értelmében, ugyanis azok tiltják a cégek egy vezetés irányításával megvalósuló egyesülését. Branson szerint a szövetség célja végső soron a British Airways és az American Airlines egyesítése, ami ugyanakkor hatalmas károkat okozna az iparágnak. E olyan, mintha engedélyeznék a Pepsi és a Coca Cola egyesítését. Elképzelhetetlen számomra, hogy egy versenyfelügyelet engedélyezzen egy ehhez hasonló tervet. A két nagy szövetsége az árak rögzítését eredményeznék és ennek hatására az utazásszervezők is az ő járatukat keresnék - mondta a milliárdos az ABC News-nak.

A szövetség tervét az európai és az amerikai hatóságoknak is engedélyeznie kell, s ha ez megvalósul, a három légitársaság 106 ország 443 célállomására közlekedő mintegy napi 6200 járatára értékesíthet közösen jegyeket.

Forrás: [origo]

A British Airwas vezérigazgatója, Willie Walsh szerint ugyanakkor Branson ellenérvei a nyitott égbolt megállapodás ez évmárciusi érvénybelépése óta meglehetősen idejétmúltak. A megállapodás lehetővé teszi az amerikai légitársaságoknak, hogy európai célállomások között működtessenek járatokat és az európai légifuvarozók is repülhetnek amerikai városok között. A BA vezetője azt tanácsolja Bransonnak, hogy próbáljon meg alkalmazkodni az új versenykörnyezettel és haladjon a korral siránkozás helyett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről