A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaMagyarország-Dánia
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Kazakhstan
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl

Az elfolyó idő nyomában

Vágólapra másolva!
Figueres, Port Lligat és Pubol - irány Spanyolország Salvador Dali nyomában olyan helyeken, amelyeket nemcsak a művészetek kedvelőinek érdemes felkeresni. A leghíresebb a figueresi Dali múzeum, de a port ligat-i ház és a művész feleségének Gálának a puboli rezidenciája is megér egy látogatást. Ha Spanyolországba készülünk, ezen belül is a katalán területekre, akkor érdemes legalább két napot szánnunk Dali művészetének felfedezésére.
Vágólapra másolva!

A Dali múzeum Figueres-ban

A múzeum eredetileg Figueres színháza volt, Dali az 1960-as évek elején határozta el, hogy a romos színházépületet múzeummá alakíttatja át. Az épületet 1849 és 1850 között húzták fel, azonban 1939-ben a spanyol polgárháború idején szinte teljesen romba dőlt.

Itt találhatók meg Dali korai időszakától kezdődően egészen a halála előtti utolsó pillanatokban alkotott szürrealista festményei, szobrai és tárgyai. (Néhány a legismertebb munkái közül: Port Alguer, A lány Figuerasból, Kenyérkosár, Délután és este).

Forrás: [origo]

Dali néhány alkotása kifejezetten a színház-múzeum számára készült, és persze megcsodálhatjuk itt olyan művészek alkotásit, akiket Dali sokra tartott (például El Greco, Maria Fortuny, Modest Urgell, Ernest Meissonier, Marcel Duchamp, Wolf Vostell, Antoni Pitxot és Evarist Valles). A múzeum, beleértve magát a házat és a kertet is, gyakorlatilag teljes egészében egyedi stílusú, és a világon egyedülálló műalkotás. A múzeumban legalább ezerötszáz alkotás köztük festmények, rajzok, szobrok, installációk, fotók és egyéb kreációk találhatók.

A múzeum három részből áll: maga a színház-múzeum, ami gyakorlatilag a régi kiégett színház helyén lévő terület. Kizárólag Dali művészetének jellegzetes vonásait hordozza magában. Miután múzeummá lett a színház, az épületet bővítették, s a később hozzáépített szobák alkotják a második részt (Torre Galatea). A harmadik részt 2001-ben avatták fel: a Dali Jewels (azaz a Dali- ékszerek) kollekció harminchét darab arany ékszer szettből áll, amiket az öreg Owen Cheatham kollekció drágakövei díszítenek. Dali halála óta (1989) a múzeumban látogatható a kripta is, ahol a művész sírja található.

Forrás: [origo]

Nyitva tartás

November 1-től Február 28-ig 10:30-tól 18 óráig, Március 1.-től június 30.-ig 9:30-tól 18 óráig, Július 1-től Szeptember 30-ig 9-től 20 óráig, Október 1-től október 30-ig 9:30-tól 18 óráig tart nyitva a múzeum. A tárlat október és május között minden hétfőn zárva tart.

Árak

A felnőtt belépő 11 euróba kerül, és ez érvényes a Dali Jewels kiállításra is, a diák és nyugdíjas jegy ára 8 euró, a 25 főnél nagyobb csoportok estében pedig 7 euró a belépő. (foglalás szükséges a csoportok esetében). A kilenc év alatti gyerekek ingyenesen mehetnek a múzeumba.

Hogyan jutunk ide?

A legközelebbi repterek a barcelonai, a gironai vagy a perpignani repterek, előbbire Budapestről közvetlen járatot működtet a Wizz Air. Autóval az AP7-es autópályán haladva a Barcelona-la Jonquera irányába a Figueres táblánál kanyarodjunk le, és haladjunk a városközpont felé, ahol már táblák jelzik majd az irányt. Mehetünk vonattal is (renfe) vagy menetrend szerinti buszjárattal (Sarfa).

A Dali Jewels tárlat nyitva tartás megegyezik a Dali múzeuméval. A teljes árú jegy 6 euróba kerül, a nyugdíjas, a diák és a csoportos jegy (25 fő esetén) 4 euróba kerül. A Dali-múzeumban váltott jegyünkkel ezt a kiállítást is megnézhetjük, úgyhogy csak abban az esetben kell itt jegyet váltanunk, ha kizárólag az ékszerekre lennénk kíváncsiak.

Port Lligat - House Museum

Salvador Dali egészen felsége, Gala haláláig, azaz 1982-ig élt és dolgozott port lligat-i rezidenciájukban, ahová 1930-ban költözött a művész. Az aprócska halászfalu azonnal magával ragadta őt, többek között a csodálatos kilátás, az állandó csend és nyugalom, és a forgatagból való elszigeteltség érzése miatt is. A negyven itt töltött év során mindig apróbb részletekkel bővült a ház. Dali egyszer azt mondta: Ez a ház olyan, mint egy biológiai szerkezet, életünk minden egyes ütőere kap benne egy saját cellát, azaz szobát.

Forrás: [origo]

A ház olyan, mint egy labirintus, sok-sok kis szobából és zegzugból tevődik össze. A bejáratnál szembetaláljuk magunkat a jellegzetes, és egyben félelmetes kitömött medvével. Ez a helyiség a medve-lobby. A ház tele van lépcsőkkel és keskeny folyosókkal. Szőnyegek, bársony kárpitok, szárított virágok, antik bútorok és mindenféle kitömött állatok díszítik a különböző szobákat. Minden szobában különféle alakúak az ablakok, ahonnan csodás kilátás nyílik a port lligati öbölre.

Forrás: [origo]

A házat három részre lehet osztani: a földszintre, ahol Galával leginkább kettesben töltötték idejüket, a stúdió szobákra, ahol Dali inkább alkotni szeretett, a harmadik részt pedig a kert és a teraszok alkotják.

Nyitva tartás:

Március 15 és Június 14 között, valamint Szeptember 16 és Január 6 között: 10:30-tól 18 óráig, 17:10-kor engedik be az utolsó vendégeket. Június 15 és Szeptember 15 között: 9:30-tól 21 óráig, az utolsó vendéget 20:10-kor engedik be. A múzeum Március 14 és Június 14 között valamint szeptember 16 és December 31 között minden hétfőn zárva tart.

Forrás: AFP

Árak:

A felnőtt belépő 10 euró, a kedvezményes (nyugdíjas, vagy diák) 8 euróba kerül. Fontos tudni, hogy a múzeum kizárólag előjegyzés alapján látogatható. Minden látogatónak előre kell regisztrálnia magát (telefonon 972 25 10 15, vagy e-mailben pllgrups@dali-estate.org). A megadott időpont előtt fél órával kell átvenni a jegyeket, a későn érkezők jegyeit eladják, így ügyeljünk arra, hogy időben érkezzünk (Figuerastól kb. egy óra az út kocsival). A házba nyolcfős csoportokban engedik be a látogatókat, kb. 10 percenként. Nincsen tárlatvezetés, de egy-egy csoport maximum 50 percet tölthet a múzeumban.

Forrás: AFP

Hogyan jutunk ide?

Autóval az AP7-es autópályáról térjünk le Figueres-nál, majd a C-260-ad úton haladjunk Roses irányába. Mielőtt beérnénk Rosesba, balra kell fordulni és rákanyarodni a GI- 614-es útra Cadaqués irányába. Cadaqués bejáratánál balra kell fordulni Port Lligat felé. Vonattal (Figueresig) és busszal is megközelíthető a város.

Pubol - Gala Dali Castle

A Gala Dali palota 1996 óta áll nyitva az érdeklődők előtt. A középkori épületet Dali túláradó szeretete jeléül, 1969-ben vásárolta meg feleségének, Gálának. Akkoriban a háromemeletes ház elég rossz állapotban volt, omladozó falakkal és dzsungelszerűen ápolatlan kerttel. A pár hamar sajátos stílusára formálta az épületet.

Forrás: [origo]

Nyitva tartás:

Március 14 és Június 14 valamint Szeptember 16 és November 1 között 10-től 18 óráig, November 2 és December 31 között 10-től 17 óráig, Június 15 és Szeptember 15 között 10-től 20 óráig. Március 14 és Június 14 illetve Szeptember 16 és December 31 között mind hétfőn zárva.

Árak:

A felnőtt belépő 7 euró, a kedvezményes és csoportos jegyek 5 euróba kerülnek. (csoport esetén minim 30 fő szükséges a kedvezményhez)

Hogyan jutunk ide?

A legközelebbi repterek a barcelonai, a gironai vagy a perpignani repterek. Autóval az AP7-es autópályáról térjünk le Figueres-nál, majd a Main Road Nacional II - haladva (Barcelona-France) hajtsunk be Pubol központjába, innen meg már táblák jelzik, hogy merre kell mennünk.

Szauer Judit

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!