Nem kereshetik a nácik rejtélyes kincsét

Vágólapra másolva!
Osztrák környezetvédők merülési tilalmat szeretnének bevezettetni a Toplitz-tó teljes területén. Az egyik népszerű összeesküvés-elmélet szerint ehhez a helyhez köthető a második világháború egyik legnagyobb rejtélye: a háború vége felé náci katonák több tucat ládát engedtek a tó fenekére, amelyben a hatalmas mennyiségű összerabolt aranykincseket és műtárgyakat rejtették. A kincset évente több kutatócsoport is megpróbálja fellelni, eddig sikertelenül.
Vágólapra másolva!

1945 tavaszán a Harmadik Birodalom bukása küszöbén a nácik egy tökéletes rejtekhelyet kerestek a háború alatt összelopott hatalmas mennyiségű aranykincs, gyémántok és műtárgy, illetve a további rejtekhelyeket felfedő dokumentumok számára. A ládákkal megrakott több tucat teherautó a hiedelem szerint a sűrű erdőkkel körülvett Toplitz-tó partjára érkezett és a ládákat egytől-egyig a közel 110 méteres mélységű tó fenekére eresztették röviddel azelőtt, hogy az amerikai csapatok rajtaütöttek a németeken.

Forrás: [origo]

Hosszú évtizedek óta kincsvadászok százai próbálják megtalálni a festő tó mélyén a legendás kincseket, s hogy ezek a próbálkozások nem teljesen feleslegesek, mutatja az is, hogy több faláda is előkerült, amelyekben hamis brit bankjegyeket találtak, sőt előkerült egy, a bankjegyek nyomtatására használt gép is. Találtak - szintén faládákba rejtett - náci dokumentumokat is a tóban.

A kincsvadászok szerint az igazi kincsek még mindig ugyanott vannak a tó fenekén, ahová a nácik elsüllyesztették őket, csak éppen vastag iszapréteg és fatörzsek fedik a ládákat. Az évek során több búvár is életét vesztette itt, legtöbbjük beleakadt a tó fenekén lévő sűrű ágak és növények szövevényébe. A kincsvadászok a veszélyek ellenére nem adják fel, a kutatási kedv töretlen.

Forrás: [origo]

Évente legalább tíz búvár jön ide abban a reményben, hogy megtalálja a nácik aranyát, még azzal együtt is, hogy a búvárkodás szigorúan tilos a Toplitz-tóban - mondta az ABC-nek Bernhard Schragl, a terület kezelésért felelős Bundesforste AG erdőgazdaság szóvivője.

A megnövekedett forgalom miatt osztrák környezetvédők és az erdőkezelő hatóság most arra kéri a bécsi kormányt, hogy hivatalosan is tiltsa be a jövőbeni merüléseket a tóban, mivel félő, hogy a búvárok visszafordíthatatlan környezeti károkat okoznak és veszélyeztetik a tó ökológiai egyensúlyát. A tó fenekének és vizének szennyezése mellett, az élőlények part menti fészkei is veszélybe kerülnek.

Forrás: AFP

Az erdőgazdaság egy kivételt azért hajlandó tenni, de ennek feltételein és részletein még dolgoznak. Abban az esetben, ha egy társaság háromdimenziós térképet készít a tó fenekéről és ezzel végérvényesen bebizonyítja, hogy nincs semmiféle náci kincs a Toplitz fenekén, akkor hajlandók kiadni egy utolsó és tényleg végleges merülési engedélyt, amely végre véget vethetne a tó körüli mendemondáknak és bebizonyíthatná, hogy a rejtély végső fokon nem is létezik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről