A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00VízilabdaMagyarország-Ausztrália
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Franciaország
NyílNyíl

Járdára vetített térkép, e-mail tenyérből - a legújabb turista kütyük

Vágólapra másolva!
A GPS-es, palmtopra tölthető interaktív útikönyv és pocket guide után, itt a projektoros zsebtérkép. Olyan, mint egy mini zseblámpa, és a földre vagy a falra "világítva" a Google térképét vetíti ki az aktuális tartózkodási helyünkkel együtt. A Maptor hamarosan forgalomba kerül, s alig 70 ezer forintba kerülhet majd a Sixth Sense nevű eszköz is, amellyel akár a tenyerünkön is megnézhetjük levelezésünket.
Vágólapra másolva!

Két koreai tervezőmérnök Jin-Sun Park és Seon-Keun Park hasznos és praktikus találmánya a Maptor, ami a hagyományos térkép, a projektor és a GPS sajátos elegye. Az eszköz mérete körülbelül akkora, mint egy nagyobb elem, de sokaknak a mini zseblámpa jut eszébe róla, a lényeg mindenestre, hogy remekül ötvözi a fent említett műszereket.

A Maptorral egy gombnyomással a tetszőleges felületre például falra, padlóra, sőt akár a tenyerünkre is vetíthetjük ki a kívánt térképrészletet. Mivel az eszközt GPS-szel is kombinálták, a térképen azonnal megjelenik az aktuális tartózkodási helyünk. Különösen hasznos, hogy a vetített kép kellően erős ahhoz, hogy napfényben is lássuk.

Mindezeknek köszönhetően kizárt, hogy valaki eltévedjen, bárhol is jár a világban. Mostantól még Tokió sem jelent akadályt a turistáknak, ahol köztudottan nincsenek utcanevek és házszámok, így nem létezik páros és páratlan oldal sem, viszont a tömbök elhelyezkedése sokat segít, ha magunk előtt látjuk őket. A megrögzött városlátogató turisták már most oda vannak a kis kütyüért.

A fejlesztők kreativitása határtalan. Újragondolják a már rendelkezésünkre álló modern berendezéseket, így az emberek természetesebb és ösztönösebb formában juthatnak érdemi információkhoz, legyen az térképes helymeghatározás, repülőjáratok indulása vagy akár pontos idő.

Ennél sokkal megdöbbentőbb a Sixth Sense névre keresztelt berendezés egy cigarettás doboz méretű, kamerával egybeépített projektor, amelyet a felhasználó a nyakába akasztva visel. Ehhez csatlakozik egy "okostelefon", amely a SixthSense szoftverét futtatja, és gondoskodik az internet-kapcsolatról.

A kamera tulajdonképpen digitális szemként működik, és ugyanazt látja, mint a felhasználó. Emellett követi mindkét kéz hüvelyk-, és mutatóujjainak helyzetét is. A szoftver ezután rákeres az interneten az adott szituációval kapcsolatos információkra. Innentől pedig a projektor veszi át a főszerepet. Kivetíti a csuklónkra a pontos időt, vagy az ujjunkkal egy @-jelet rajzolva megjeleníti a levelesládánkat és elolvashatjuk az e-mailjeinket.

Ha pedig az ujjainkkal képkeretet formálunk, fényképet készíthetünk, sőt a SixthSense arra is képes, hogy a kezünkben tartott repülőjegy felületén megjelenítse, hogy honnan, és mikor indul a gépünk.

A rendszer tehát intelligensen képes felfogni, hogy a felhasználó éppen hol van, mit csinál, mivel foglalkozik, és mire kíváncsi. A SixthSense ilyenkor proaktívan képes az adott helyzetben szükséges adatokat, információkat megjeleníteni. Hogyan? Vásárlás közben például a polcról levett termékre vetíti annak tulajdonságait, gyártási eljárástól kezdve a felhasznált alapanyagokig. Ahogy a fejlesztő csoport egyik hallgatója, Pranav Mistry magyarázza, a könyvesboltban levett könyv borítóját is felismeri a rendszer, és az Amazon online könyváruházból kikeresi a hozzá tartozó adatokat, a kritikákat, az árakat, és rávetíti a könyvre, amit a kezünkben tartunk.

A fejlesztés végző Massachusetts Institute of Technology (MIT) Fluid Interfaces nevű csoportja azt ígéri, a rendszer nem lesz drágább 3-400 dollárnál, azaz 50-70 ezer forintnál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!