A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Egy szakmai szervezet szerint ötmilliárd eurótól esik el a turizmus a vulkán miatt

Vágólapra másolva!
A légi ipar világméretű vesztesége a becslések szerint már elérte az 1,7 milliárd dollárt, az európai turizmus számára minden egyes kiesett hét 4-7,5 milliárd euró bevételkiesést okoz. Ferihegyről csak azok a légi járatok nem indultak el, amelyeket a célállomáson nem tudnak fogadni.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint az izlandi vulkánkitörés a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadásoknál is nagyobb hatással van az ágazatra, amelynek eddigi veszteségeit 1,7 milliárd dollárra becsülik. Giovanni Bisignani, az IATA elnöke felszólította a kormányokat, hogy vizsgálják meg a légitársaságok kártalanításának lehetőségét, éppen úgy, ahogyan Washington tette a New York-i terrortámadások után.

A világszerte 230 légitársaságot tömörítő IATA becslése szerint a tagvállalatokat naponta 400 millió dollár kár érte az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérzár leginkább kaotikus szakaszában, április 17-től 19-ig. A felfordulásban volt olyan időszak, amikor a nemzetközi légi forgalom 29 százaléka leállt, és 1,2 millió utas rekedt a reptereken.

A Wizz Air, az európai diszkont légitársaságok szövetségének (ELFAA) tagjaival együtt azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy enyhítsenek az utasjogok szigorán, és tekintsenek el a 261/2004 rendeletben foglalt, a légitársaságokra vonatkozó ellátási kötelezettségtől. Kázmér Natasa, a diszkont légitársaság kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a társaság azon az állásponton van, hogy a kormányok ne adjanak pénzügyi támogatást a nemzeti légitársaságuknak az izlandi vulkánkitörés miatti légtérzár és járattörlések ürügyén. Mi azt kérjük, hogy a kormányok azzal támogassák a szektort, hogy gondoskodnak az állampolgárok hazajuttatásáról, ez az ő felelősségük - tette hozzá a szóvivő.

A Magyar Szállodaszövetség azt javasolja a tagszállodáinak, hogy fizessék vissza légtérzár miatt meg nem érkezett vendégeknek az előleget, illetve a szolgáltatás teljes összegét.

A bécsi székhelyű Erste Csoport legújabb, az MTI-hez eljuttatott elemzése szerint az izlandi vulkánkitörés következtében tizenkét európai ország légterét kellett lezárni, a légitársaságok összesen napi 185 millió eurót veszítettek (veszítenek) emiatt. Az Erste Csoport cseh leánybankja, a Ceska sporitelna által készített elemzésből kiderül, hogy a légi közlekedés minden egyes kiesett hete az európai turizmus számára 4-7,5 milliárd euró bevételkiesést okoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!