A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaMagyarország-Dánia
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Kazakhstan
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl

Alternatív síterepek ínyenceknek

sípálya, Saariselka Ski Resort, Urho Kekkonen National Park
Vágólapra másolva!
Nem kell feltétlenül Ausztriába, vagy Franciaországba mennünk, ha jót szeretnénk síelni. Európa más, kevésbé ismert tájain is remek lejtők várnak, sőt akad olyan is, amely az árak terén is jóval versenyképesebb, mint az osztrák, szlovén, vagy francia síterepek. Alternatív sípályák Finnországtól Ciprusig.
Vágólapra másolva!

Saariselka, Finnország

Talán kevéssé ismert, hogy Észak-Európában, nemcsak Svédországban és Norvégiában vannak jó pályák, hanem Finnország hegyvidékein is. Igaz, hogy errefelé a sífutás és a hozzá kapcsolódó sportágak népszerűbbek, de az alpesi stílus hívei számára is vannak remek terepek. Ilyen például a Sarkkörtől éppen csak délre fekvő Saariselka.

Forrás: Flickr

Itt elsősorban a kezdők és a közepes tudással rendelkező síelők számára vannak jó gyakorlási lehetőséget biztosító lankás és széles lejtők. Aki itt jár, annak természetesen kötelező kipróbálnia a sífutást, vagy egyszerűbb változatát a nordic cruisingot, illetve a hagyományos helyi közlekedési módot, a hótalpazást. A pályák alján tradicionális szaunák és fatüzelésű melegedősátrak várják a síelőket. Aki szerencsés, esténként északi fényt is láthat.

Are, Svédország

Forrás: AFP/Olivier Morin

A szomszédos Svédország legismertebb síterepe Are, ahol világkupa futamokat is szoktak rendezni. A zsúfoltság itt is ismeretlen fogalom, sem a pályákon, sem pedig a lifteknél nem kell a franciaországihoz hasonló tömegekkel számolni. Nem szabad kihagyni a síközpont több pontján fellelhető sátras piknikhelyeket, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a környékre.

Pojana-Brassó, Románia

Valamivel közelebb van hozzánk és jelentősen olcsóbb a Kárpátok dél-keleti pontjának legnagyobb síközpontja, a Brassó közelében található Pojana. A kezdők számára remek kék és enyhe piros pályák és az egész szezonban az osztrák árszínvonalnál jóval barátságosabb árak. Síelés után autentikus masszázsok, jófajta ételek, szaunák várják a síelőket és természetesen korcsolyázásra, valamint éjszakai sízésre is van lehetőség. Ha egy napot síelés nélkül töltenénk, feltétlenül próbáljuk ki az erdei lovasszánozást, némi pálinka kíséretében!

Roccaraso, Olaszország

Forrás: Flickr/Andrea Ommizolo

Az olasz síterepek ismertek és népszerűek a hazai síelők körében, szinte mindenki az északi országrész valamely régiójába igyekszik télen. Pedig Rómától egyórányi autóútra az Abruzzo Nemzeti Parkban lévő Roccaraso síközpontban 100 kilométernyi sípálya és 20 lift várja a síelőket. A pályarendszer 1750 méteres magasságnál kezdődik és a liftek 2000 méteres magasságig viszik fel a síelőket. A síbérletek és a kölcsönzői árak olcsóbbak az Alpok síterepein szokásosaknál, a hétköznapokon ráadásul gyakorlatilag üresek a pályák. Minden pálya hóágyúzott és a minőségük is kifogástalan. Az sem mellékes, hogy Rómába fapadossal is eljuthatunk, így a síelés valóban kihozható olcsón.

Ciprus - Olympus-hegy

Forrás: Wikimedia Commons

A szigetről nem elsősorban a téli sportok jutnak az eszünkbe, pedig erre is van lehetőség itt. A sziget görög részének egyetlen síterepe a Troodos-hegységben lévő Olympus hegy, ahol egy 200 méteres szintkülönbségű kisebb pályarendszer várja az egzotikumok kedvelőit.

A hegyen 2-2 kilométernyi kék és piros pálya áll a síelők rendelkezésére és négy csákányos felvonó szállítja a síelőket a lejtők tetejére. Érdekesség, hogy a lifteket mitológiai alakokról nevezték el, így kipróbálhatjuk a Zeusz, Aphrodité, a Héra, vagy a Hermész lifteket is. A leghosszabb pálya 500 méteres, amelyen általában december közepétől március közepéig csúszhatunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!