Az éves rendes sítúra egyik alapelemének számít, hogy az első nap egy-két bemelegítő csúszás után bevesszük magunkat az első hüttébe, hogy szakrálisan elfogyasszuk a síelés elmaradhatatlan tartozékát, a forró vaníliaszósszal és porcukros mákkal leöntött, belül forró szilvalekvárral töltött Germknödelt, azaz a gőzgombócot.
A Germknödekt sokféleképpen készítik, mi most a legismertebb verziót osztjuk meg olvasóinkkal, amit itt találtunk.
Hozzávalók a szószhoz:
8 dl tej
8dkg porcukor
2 tojássárgája
4 dkg liszt
1 evőkanál vaj
1 rúd vanília
Hozzávalók a gombóchoz:
1/8 liter tej
2-3 dkg élesztő
1 tojás
2 dkg cukor
50 dkg liszt
15 dkg szilvalekvár
Vaj
Mák
Porcukor
Fél citrom héja
Elsőként két evőkanál lisztből, élesztőből 1/8 liter tejből, valamint cukorból kovászt készítünk. Ezt összekeverjük a liszttel és a tojással és addig dagasztjuk, amíg elválik a tészta a keverőtál falától. Ezután egy órán keresztül hagyjuk pihenni. A megkelt tésztát egy centiméter vastagságúra nyújtjuk és minél több egyenlő részre vágjuk fel. A darabok közepére tesszük a szilvalekvárt és ismét pihentetjük. A tésztákból gombócokat formázunk és gőz felett 12 percig gőzöljük. Az így elkészült gombócokat leöntjük a fenti alapanyagokból összeállított vaníliaszósszal, valamint porcukorral összekevert őrölt mákkal. Akár egy gombóctól is bőségesen jóllakhatunk. Hozzá körtepálinka és csapolt sör dukál.