A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Hócipő-túra a svájci Alpokban

sífutás, nordic cruising
Vágólapra másolva!
Már a néhány évvel ezelőtt az európai sípályára robbanásszerűen betörő big footot sem nagyon értettem. Rövid, instabil, nem is gyors, csak a baj van vele. Ezért erősen szkeptikus voltam a snow shoe-trekking nevű nem is annyira új keletű téli sporttal szemben is. Aztán a mély hóban néhány méter után megváltozott a véleményem.
Vágólapra másolva!

A snow shoe-trekkingnek még nincs is meg a pontos magyar fordítása. Hócipő-trekking, vagy hótalp-túra lenne a logikus, de ez félrevezető egy kicsit. A snow shoe ugyanis nem más, mint a bakancsra, cipőre erősített bordázott aljú műanyag talp, ami elvileg megkönnyíti a túrázást a szűz hóban. Hát nem.

Kezdetben az alpesi falvak lakói vesszőkből, később lécekből és erős kötélből összeállított - teniszütő szerű - keretet erősítettek a lábukra, amivel azt érték el, hogy nem kellett méterenként derékig merülniük a hóba, a széles felületet biztosító járótalp - raquette - ugyanis egyenletesen eloszlatta a túrázó súlyát a hó felső rétegén.

A modern hótalpakat már ennél karcsúbbra tervezték, igaz a járás még így sem könnyű benne. A svájci Alpok Nendaz síterepén -A 4 Vallées sírégióban - a vállalkozó kedvűek hat különböző útvonalat próbálhatnak ki, különböző időtartamban és nehézségi fokozatban. A cikkíró a lehető legrövidebb, 6-os pályán ment végig, amely 1360 méteres magasságban húzódik és a szintideje 45 perc. Első látásra semmi különleges nincs a mozgássorban, csak gyalogolni kell a hóban, gondolhatnánk.

Aztán már az első néhány méter után kiderült, hogy bizony nem ennyire egyszerű a helyzet. A gyors és hatékony haladás érdekében erős térdemelésekkel kell operálni, különben beakad a talp a hóba. Az sem jó, ha túlságosan közel van a két láb egymáshoz, mert ilyenkor összeakad az eszköz. Tehát enyhe terpeszben célszerű lépdelni, figyelve a helyes térdhajlításra.

A megfelelő technika elsajátítása után a következő 50 méteren pont ki is fárad az ember. Szerencsére a túra végén még egy masszív emelkedős szakasz várt bennünket, így a háromnegyedórás "sétálgatás" a csapat többségét annyira kifárasztotta, mintha órákig síelt volna. A túrákról a helyi turinform irodában érdeklődhetünk, ahol kérésre vezetőt is adnak mellénk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!