A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Csak bizalom kérdése: telekocsival Balatonra

Telekocsival a Balcsira, autó utasokkal, közösségi autózás
Vágólapra másolva!
Vonat, bringa, busz vagy autó, a Balatonhoz bármelyikkel lejuthatunk, mindössze idő, pénz és energia függvénye. Azonban, aki spórolni szeretne, nincs autója, nyitott a társaságra és az ismerkedésre, na annak találták ki a telekocsit 
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/PhotoAlto
Forrás: AFP/PhotoAlto

A gazdaságos, akár telekocsival történő utazás lehetőségéről már írtunk itt a stégen, és azt is kiszámoltuk, hogy milyen közlekedési eszközzel éri meg leginkább a Balatonra lejutni. Mert bár a telekocsizás olcsó, környezetbarát és gyors utazási mód, azért kell hozzá némi rugalmasság és nyitottság.

A telekocsinak pedig úgy tűnik nemcsak létjogosultsága, de komoly jövője is van. Július közepén például egy új, közösségi telekocsi online szolgáltatás indult, a Zivi.hu, amely segít egymásra találni az azonos irányba tartó autósoknak és utasoknak. Az autós így költségkímélőbben utazhat (hiszen a benzindíj annyifelé oszlik, ahányan a kocsiban ülnek), az utasok pedig gyorsan, kényelmesen, és szintén kedvező áron érhetik el úticéljukat, és mondhatjuk azt, hogy egy közösségi élmény keretén belül.

A bizalom és a biztonság fontos
Itt autós és utazó is saját képes profil oldalt hoz létre magáról, így az sem jelent gondot, hogyan ismerjük meg a megbeszélt találka helyen útitársunkat, és azt is megnézhetjük, hogy a korábbi telekocsizók hogyan értékelték az általunk kiválasztott utast vagy sofőrt. A bizalom és a biztonság mindkét oldal számára fontos, ezért a portál szerkesztői hat praktikus, minden telekocsizó számára hasznos, alapszabályt is létrehoztak külön autósok és utasok számára, amely itt olvasható.

Az oldalt teszteltük, egyáltalán nem bonyolult - néhány kattintás, egy térkép megjelölése, az utas vagy a sofőr kiválasztása, és máris egyeztethető, hova és mikor szeretnénk eljutni. Azok, akik már személyesen is tapasztalták a telekocsi előnyét, külön jónak tartják, hogy ezen a módon egyeztethetik le ismerőseikkel és barátaikkal a találkozót, hiszen így még a telefonos megbeszéléseket is megspórolhatják.

A telekocsi mellett a telehajó is kezd feléledni
Franciaországban és Németországban már bevált, népszerű a módszer, lassan talán hazánkban is elterjed a telekocsi jelensége. A Carpooling.com felmérése szerint a telekocsizók 53%-a nő, és a 25-39 éves korosztályban legkedveltebb az utazás ezen formája. Ma már azonban nemcsak telekocsizásról, de telehajózásról is beszélhetünk. A telehajó-rendszernek köszönhetően a balatoni vitorlázás mindenki számára elérhető élmény lehet, és azt is az utasok döntik el, hogy napoznak, úsznak, vagy besegítenek a kormányosnak.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!