A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megtelik-e újra kísértet-London?

Élet a londoni olimpia után, olimpia záróünnepség
Vágólapra másolva!
Rémálom volt az olimpia azoknak, akik Londonban az idegenforgalomból élnek. A nagy kérdés az, hogy visszajönnek-e  a turisták, és hosszabb távon megérte-e az eseményre és az országmarketingre költött rengeteg pénz. A brit kormány a kínai utazókban bízik.
Vágólapra másolva!

Győzelmi jelentést tett közzé nemrég a brit idegenforgalmi hivatal. A VisitBritain szerint a 2012-es londoni olimpiai játékok óriási nemzetközi ismertséget hoztak az országnak, hiszen nemcsak a sportpályákról, de az egyéb látnivalókról - a gazdag kulturális örökségről, ételekről, művészeti értékekről - is beszámoltak a nemzetközi lapok és televíziós csatornák. A legnézettebb nyitó- és záróünnepségen kívül az egyes helyszínek háttérképei is segítettek az érdeklődés felkeltésében, a hivatal pedig azt is kiszámolta, hogy az év első felében összesen 3,3 milliárd font (1184 milliárd forint) értékű megjelenést kapott Nagy-Britannia a nyomtatott és elektronikus sajtóban.

Forrás: AFP/Xavier Marit
Az olimpia záróünnepségét 750 millióan nézték világszerte

Hogy ez mire volt elég, arról megoszlanak a vélemények. Az biztos, hogy a rendezvény maga katasztrofális időszak volt a londoni turizmusból élők számára. "Egy átlagos augusztusi napon 300 ezer külföldi és 800 ezer belföldi utazó látogat a brit fővárosba. Őket szinte rábeszélték arra, hogy maradjanak otthon, és úgy is tettek" - mondta a News24-nek Tom Jenkins, az Európai Utazásszervezők Egyesületének vezetője, felidézve a londoni tömegközlekedésért felelős cég hivatalos közleményeit, amelyek a várható utazási nehézségekre figyelmezettek. "A játékokra látogató mintegy 500 ezer ember, akik közül sokan amúgy is helyiek, nem tudták az otthon maradókat pótolni, hiszen mindenki a sportra volt kíváncsi" - tette hozzá.

"Kísértetváros" - így írta le az akkori London belső részét az Independentnek Steve McNamara, az ottani taxiszövetség főtitkára, aki napszaktól függően 20-40 százalékos forgalomcsökkenésről számolt be. Nem jártak jobban a kocsmák, éttermek, színházak és múzeumok sem, amelyeknek amúgy ez lett volna a csúcsszezon: hagyományos vendégeik elmaradtak, az olimpiára látogatók viszont nemigen mozdultak ki az események helyszíneiről. Ennek egyedül azok a bátrak örülhettek, akik nem hagyták magukat eltéríteni a közlekedési káoszra, túlzsúfoltságra és túlárazott szobákra vonatkozó jóslatoktól (a szállodai kihasználtság 80 százalékos volt), hiszen nekik nem kellett végigállniuk az ilyenkor szokásos hosszú sorokat.

Forrás: AFP
A londoni taxisofőröknek csapás volt az olimpia

A VisitBritain ennek ellenére optimista. "A rendező városok és országok idegenforgalma általában esni szokott az olimpia évében" - mondta Mark Di-Toro a SAPA-AFP-nek. Ez igaz is, ám nem mindegy, hogy London Athén és Peking, vagy Barcelona és Atlanta példáját követi majd. A kínai és a görög fővárosban például az olimpiai park továbbra is kihasználatlan, míg az 1992-es játékokat rendező Barcelona azóta megtízszerezte az oda látogatók számát, és ma Európa hatodik legnépszerűbb városa. Atlanta, az 1996-os verseny rendezője közlekedési csomópontból és a Coca-Cola székhelyéből mára az Egyesült Államok hetedik leglátogatottabb városává vált. A VisitBritain szerint mindenesetre az olimpia alatti sajtófigyelem javította Nagy-Britannia külföldi imidzsét, különösen a barátságosság és a szórakozás terén, és ezt egy jó kampánnyal ki lehet használni.

Látványosság lesz az olimpiai parkból

Néhány létesítményt - például a vízilabda-stadiont - ugyan lebontanak, ám az utóhasznosítás során olyan új látványosságokat építenek fel a területen, amelyek miatt érdemes lesz egy nappal meghosszabbítani a vakációt. Lesz hely koncertekre, élelmiszerpiacra és fesztiválokra, jégpálya és a 2012-es játékokat bemutató múzeum is épül. A park 2014-es újranyitásától kezdődően évi 9 millió látogatásra számítanak.



Forrás: AFP
A brit kormány a kínai turistákra számít

A kormány azzal számol, hogy a játékok 4,5 millió új látogatót hoznak az országba a következő években, akik 2 milliárd fontot költenek el, és mindez 60 ezer új munkahelyet teremt. Jeremy Hunt, a kultúra és a sport mellett az idegenforgalomért is felelős miniszter elsősorban a kínai turistákban lát nagy potenciált: a számukat szeretné megháromszorozni, ami 500 millió font pluszbevételt és 14 ezer új munkahelyet eredményezne. A BBC News beszámolója szerint ehhez a kormány szeretné egyszerűsíteni a vízumkiadást, hiszen Nagy-Britannia nem tagja az uniós országok Schengen-övezetének, ami komoly versenyhátrányba hozza más európai országokkal szemben. A külföldi beutazók eddig évente 18 milliárd fonttal növelték a brit GDP-t, ami durván a duplája az olimpia megrendezési költségének. De nemcsak külföldről szeretne több látogatót beszervezni a kormány, saját utazóit is szeretné itthon tartani, erre 2 millió fontos marketingkeretet különített el. (A BBC maliciózusan jegyzi meg, hogy a két koalíciós párt és az ellenzék vezetője is külföldön tölti a szabadságát.)

Milyen újdonságokért érdemes Londonba látogatni?

Forrás: AFPLondonnak az a legnagyobb problémája, hogy már ma is a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja - figyelmezet a CNN GO. Hogyan lehet mégis újat kínálni az oda látogatóknak az olimpia lecsengése után? Például a Shard felhőkarcolóval (képünkön), amely 310 méteres magasságával Európa legmagasabb épülete. Bár a létesítményt hivatalosan júliusban átadták, így az olimpiára látogatók kívülről már megcsodálhatták, a nagyközönség számára csak a jövő februárban nyitják meg. Ha valaki kifizeti a 24,5 fontos belépőt, kilátójáról páratlan látványban gyönyörködhet. Az idén októberben tartják a valaha rendezett legnagyobb filmfesztivált Londonban, szintén októberben a Frieze Művészeti Vásár tizedik évfordulója lesz, és bár az idén kimaradt, jövőre ismét megrendezik Somersetben a legendás Glastonbury Fesztivált. A musicalek kedvelőinek is lesz miért Londonba menniük jövőre: a Prince of Wales Theatre márciusban színpadra állítja a South Park rajzfilmsorozat megalkotóinak A Mormon könyve című zenés szatíráját, amely a New York-i Broadwayn már nagy sikerrel megy. De arról is rendre felbukkannak hírek, hogy Bernie Ecclestone, a Forma-1 autóverseny tulajdonosa London utcáira akarja vinni az egyik futamot.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!