Webforradalom a Ryanairnél

Ryanair lehúzása, illusztráció
Vágólapra másolva!
Egyszerűbbé vált az egyik legidegesítőbb honlap, de megmaradt néhány trükk.
Vágólapra másolva!

Nem volt könnyű dolga annak a 80 millió utasnak, aki évente lefoglalta az útját a Ryanairnél. Az ügyfeleket ugyanis egy kaotikus, bonyolult honlap fogadta, amelyen sokáig tartott keresztülnavigálni. Még a leggyakorlottabb vásárlók is azon izgulhattak, hogy hol nem pipáltak ki egy négyzetet, vagy milyen szolgáltatást adtak hozzá a repülőjegyhez, amit nem is akartak. De az alacsony ár miatt érdemes volt ezt a kálváriát vállalni.

Az ír fapados cégnél azonban nemrég valóságos kulturális forradalom kezdődött, amelynek része volt a honlap megújítása is, hogy egyszerűbbé váljon a foglalás. Azt ígérték, hogy az eddigi 17 lépés helyett csak 5 kattintást kell tenni egy foglalás során, és eltűnik sok idegesítő dolog, például az időről időre lejáró belépési kód. Utóbbi már november 1-től megszűnt, és mostanra - az eredetileg tervezett november 30-a előtt – a honlap is teljesen megújult.

A Ryanair foglalási oldalára tévedő utast valóban nagy meglepetés éri. A reklámokkal telezsúfolt kép helyett egy letisztult, felhasználóbarát oldal várja. Végigmentünk egy képzeletbeli foglaláson, és elégedetten konstatáltuk, hogy a kiegészítő szolgáltatásokat már többnyire csak valóban opcióként kínálja fel a társaság, amelyeket nyugodtan át lehet ugorni. Ha nem is öt klikkeléssel, de gyorsan végig lehet futni az oldalakon. December végétől ráadásul bevezetik a My Ryanair szolgáltatást, amely elmenti az ügyfél adatait, így nem kell azokat minden foglalásnál újra beírni, tehát még gyorsabb lesz a kitöltés.

Az ír fapados cég persze nem tudta magát teljesen megtagadni. A biztosítást például továbbra is kötelező kiválasztani, és a „nem kérek biztosítást" opciót továbbra is az országok közé rejtették el. A gyanútlan foglaló így könnyen a saját országát jelöli be, ami Magyarország esetében plusz 15,89 euró költséget jelent.

Megmaradt az árfolyamtrükk is: ha nem Budapestről induló járatot foglalunk, akkor a kártyaszám megadása után megjelenik alul egy információ a forintban kifejezett árról. Jelen esetben ezt 316 forintos euróárfolyammal számolták ki, amelyet a Ryanair „garantál". Ha azt akarjuk, hogy a kártyánkat kibocsátó bank a saját, jóval kedvezőbb devizaárfolyamán váltsa át az euróösszeget, a „további információra" kell kattintani, majd a felbukkanó ablakban kivenni a pipát a négyzetből. (Erről bővebben itt írtunk.)

Amikor egy oda-vissza járatot foglaltunk Brüsszel Charlerois-ra, akkor nem találkoztunk egyéb lehúzási kísérlettel, amikor viszont csak egy egyirányú Brüsszel-Budapest járat foglalásán mentünk végig, még megpróbáltak ránk tukmálni egy külön oldalon megjelenő autófoglalást. Ez azonban már tényleg kevés bosszúságot okozott ahhoz képest, hogy mekkorát javult az összhatás. És az ígéretek szerint még nincs vége.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!