Hoppon maradnak a Ryanair utasai

Ryanair Magyarországon, fapados légitársaság, Hősök tere
Vágólapra másolva!
Január közepétől törlik a reggeli brüsszeli járatot, az átszállók rosszul járhatnak. A Brussels Airlines ugyanakkor sűríti a járatait Budapestre, és lesz reggel induló is.
Vágólapra másolva!

Bizonyára nem voltam egyedül meglepetésemben, amikor kedd este emailt kaptam a Ryanairtől: a mindössze két nappal korábban februárra megvásárolt repülőjáratom nem reggel 6.30-kor, hanem este 18.15-kor indul Budapestről Brüsszel Charleroi repülőterére. Kisebb járatmódosítások persze elő szoktak fordulni, de ez konkrétan azt jelenti, hogy ha már megvettem volna a csatlakozó járatra is a jegyemet Brüsszelből, ahogy azt egyébként terveztem, akkor azt nem értem volna el.

A Mindenkiutazhat.hu értesülése szerint nem egyedi esetről van szó, hanem arról, hogy a Ryanair január 14-től megszünteti a reggeli Brüsszel Charleroi-járatát (jelenleg egy reggeli és egy esti gépük jár oda), ezen felül pedig a Budapest és Stockholm Skavsta között közlekedő járat is leáll. Az utazási oldal emlékeztet arra, hogy erre a két úti célra lehetett októberben a 73 forintos akciós jegyet foglalni, így sokakat érinthet a lépés.

A járatbeszüntetésről nem szerepel hír a Ryanair honlapján, és az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre egyelőre nem válaszolt a társaság. Kurucz László, a Budapest Airport kommunikációs munkatársa ugyanakkor megerősítette a hírt az Origónak: a Ryanair heti 10 brüsszeli járata 7-re csökken. Jó hírként hozzátette azonban, hogy áprilistól, vagyis a nyári menetrendtől a Brussels Airlines sűríti a járatait, és lesz Budapesten éjszakázó repülőgépük is, amely hajnalban repül vissza. Az ír fapados cég honlapján egyébként január 11-én szerepel az utolsó reggeli járat Brüsszel Charleroi-ra, míg Stockholmba január 12-én lehet utoljára repülni.

A két célpont kezelése annyiban eltér egymástól, hogy míg a stockholmi járatot törölték, addig a brüsszeli esetében a Ryanair csak az indulási idő módosításáról tájékoztatott az emailjében. Előbbi esetben az utasok természetesen visszakapják a jegy árát (ezt kérvényezni kell a megadott linken), de ezzel a lehetőséggel az utóbbi esetben is lehet élni, ha nem jó az esti indulás, mert az indulási idő változása két óránál több.

A változások ugyanakkor kellemetlenül érinthetik az átszálló utasokat. Brüsszel Charleroi ugyanis – amellett, hogy a brüsszeli uniós intézmények miatt népszerű célpont – a Ryanair egyik bázisa, így sok magyar utas is kihasználta a kedvező csatlakozó járatokat. Ha ők már megvették ezekre a járatokra a jegyüket, akkor annak lekésésére – ahogy a társaság emailje is hangsúlyozza – a cég nem vállal felelősséget vagy kártérítést. Ez a fapados olcsóság ára.

Mi tehetnek ilyenkor a pórul járt utasok? Először is vissza kell kérni a repülőjegyük árát. Ha a csatlakozó járat hétfőn, pénteken vagy vasárnap indul, az szerencse, mert olyankor a Wizz Air is repül reggel Brüsszel Charleroi repterére. (Itt arra kell figyelni, hogy a Ryanair és a Wizz Air szabályzata eltér a feladott és a kézipoggyászok vonatkozásában is.) Ha nem ezeken a napokon indul a csatlakozás, akkor bizony egy nappal korábban kell utazni, és ott tölteni egy éjszakát a reptér melletti vagy valamelyik brüsszeli szállodában (39 euróért már lehet találni). Az mindenesetre biztos, hogy a Ryanair lépése szűkíti a fapados gépekkel utazó, átszálló turisták lehetőségeit (erről korábbi cikkünket itt olvashatja).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!