„A kokalevél egyáltalán nem veszélyes, olyan hatása van, mint a kávénak vagy a mate teának” – kezdte magyarázni egy argentin fotós barátunk, Eduardo. „Frissít, és energiát ad, főként a magashegyi betegség ellen használják” – tette hozzá az 56 éves férfi. Bár Európában tiltott növénynek számít a kokain alapanyaga, a kokacserje levele,
Dél-Amerika több országában valóban szabadon vásárolható.
Sőt mi több, a termelése „tradicionális felhasználásra” teljesen legális errefelé. A valóság persze az, hogy a levelek legnagyobb része nem indián ünnepi szertartásokon, hanem az amerikai állampolgárok zsebében landol, fehér porként.
Bolíviában járva mindenfelé kokareklámokba ütközik az ember. Üdítőként, cukorkaként, izomlazító krémként vagy épp kamillateával keverve árulják a boltokban. Mindez persze már csak a modern felhasználás: a helyiek elsősorban a levél rágcsálásával nyerik ki a sokat vitatott hatású folyadékot a növényből.
A szokás nem új keletű.
Az Andokban élő őslakosok mintegy ötezer éve használják a kokaleveleket
fájdalomcsillapításra, a teherbírás növelésére vagy a vallási rituálék részeként. Peru északi részén talált 2500 éves kerámiaedények rajzocskái bizonyítják, hogy az őslakosok már ismerték a folyadék kedvező hatásait. Az inkák az 1200-as évektől koponyalékeléskor, agyi tumorok eltávolításakor is kokalevelekkel csillapították a beteg fájdalmait. A mai Peru és Bolívia területén élő népek egész életét átitatta a kokacserje tisztelete. Ezt adták nászajándékba, ebből jósolták meg a jövőt, a fiatal házaspárok pedig kokaültetvény telepítésével alapozták meg közös életüket.
A kokalevelek békés felhasználásának a spanyol hódítók és a velük érkező misszionáriusok vetettek véget. A katolikus egyház szinte azonnal, 1551-ben „sátáninak” nyilvánította a kokacserjét. A hódítók azonban felismerték, hogy a levél rágcsálása növeli a rabszolgasorba kényszerített őslakók munkabírását, így hamarosan visszavezették a legális növények sorába.
Egy bolíviai legenda szerint, amikor a fehér hódítók megérkeztek Északról, isten megjövendölte az aranylázat az őslakosoknak, és azt, hogy
az új életmód a helyiek számára is csak romlást fog hozni.
Ezért ajándékot adott, hogy kivezesse népét a sötétségből: a kokacserjét. A növény levele a történet szerint enyhíti a fájdalmat és az éhséget, és megtisztítja az elmét. „Ha azonban a fehér ember veszi magához, a teste számára mérget, az elméje számára pedig őrületet jelent” – figyelmeztetett az indiánok istene.
Hogy a legenda utólagos költemény-e, nem tudni, az viszont biztos, hogy a nyugatról érkező hódítók nem érték be a levelek rágcsálásával. Az 1860-as években német kémikusoknak hála megszületett a kokainnak elnevezett alkaloid, amely hamar a nyugati orvoslás, majd a drogipar szerves része lett. A kokain felhasználása hatalmas népszerűségre tett szert, és rengeteg halálesetet okozott, így
1914-ben már betiltották az Egyesült Államokban.
Az előállítás persze ettől nem állt meg: hamarosan megszületett a lidokain, a hetvenes években pedig a szintetikus verzió, a crack is, azóta pedig megszámlálhatatlan új változatot találtak fel.
A coca-cola elnevezés sem véletlen, az üdítőital eleinte valóban tartalmazott kokaint, de akadt más kokaintartalmú ital is akkoriban. Az üdítőital piacra dobásának idején, az 1880-as években nagy népszerűségnek örvendett például egy kokaintartalmú bor, a Vin Mariano. Mivel a szer használata még legális volt, a gyógyászatban és a sportban is alkalmazták. A Coca-Cola Company csak 1903-ban vonta ki az üdítőjéből.
Kolumbiában, Peruban és Bolíviában a vidéki lakosság jelentős hányada ma is a kokacserje termesztéséből él. A három ország adja gyakorlatilag a világ kokaintermésének nagy részét, ami az ENSZ drogellenes hivatala, az UNODC szerint mintegy 7500 tonnát tesz ki évente. A termelés 132 ezer hektáron folyik – nagyjából 185 ezer focipálya – a magashegyi, napos országokban, ahol sokszor akár
havonta tudják szüretelni a kokacserje leveleit.
Persze mindez jelentős nemzetközi ellenszélben folyik. Kolumbiában korábban a gerillákhoz tartozott a kokatermelő régió, mely a közelmúltban – a kormány és a FARC szervezet békekötésének hála – felszabadult. A vezetés most az ENSZ segítségével kakaó- vagy kávétermelésre igyekszik átállítani ezeket a gazdaságokat. Peruban már hosszú ideje támogatással segítik a gazdákat, hogy kevésbé jövedelmező növényeket termeljenek a koka helyett. Ennek ellenére az Andok magashegyi földjein a kokaföldek inkább növekednek, mintsem hogy csökkennének.
Bolíviában kivételes a helyzet, mivel az elnök maga is a kokatermelők szakszervezetének éléről került ki. Evo Morales a belpolitikába való beavatkozásnak nyilvánította az USA dél-amerikai drogpolitikáját, és megszüntette az együttműködést ezen a területen. Jelentős nemzetközi ellenállást váltott ki az is, hogy tavaly megemelte az évente termelhető kokalevél mennyiségét Bolíviában. Bár a termelés elvileg csak tradicionális célokat szolgál ki, köztudott, hogy a levelek 90 százalékából kokain készül majd.
Az Egyesült Államok komoly erőfeszítésekkel igyekszik megakadályozni az északra irányuló drogkereskedelmet, az amerikai drogellenes hivatal, a DEA szinte minden dél-amerikai országban jelen van. Nem csoda, hiszen a legnagyobb kokainfelhasználó társadalomról van szó. Az Egyesült Államok polgárai a föld lakosságának kevesebb mint 5 százalékát teszik ki, de
ők fogyasztják el a világ kokaintermésének 50 százalékát.
A viszonylag drága kokózás egyébként főként a nyugati társadalmak sajátja, a fogyasztásban Európa és Ausztrália követi az USA-t.
A termelésben egyébként a felhasználó országok is részt vesznek, persze indirekt módon. A kokain előállításához felhasznált kémiai anyagokat ugyanis legtöbb esetben amerikai és nyugat-európai neves cégek szállítják legális úton az érintett országokba. Ott azonban illegális módon,
általában eldugott, dzsungelmélyi műhelyekben folyik az előállítás.
És hogyan jut el a kokain a nyugati állampolgárokig? Dél-Amerikában járva könnyű észrevenni, hogy egyes határokon nem is olyan bonyolult a csempészet. Az ecuadori határon például olyan gyenge az ellenőrzés, hogy simán átsétáltunk rajta, anélkül, hogy bárki ránk szólt volna. Márpedig a kész kokain a legtöbb esetben Ecuadorból jut el vízi úton az USA-ba. A közép-amerikai országokban az utóbbi években megerősödött az ellenőrzés, főként az amerikai erőfeszítéseknek köszönhetően. A partszakaszokon gyakran tartanak rendőri razziákat, amikor komolyabb szállítmányokra számítanak.
Persze a helyiek is megtalálták a módját, hogy hasznot húzzanak a dologból. Mivel a csempészek a rendőrök láttán sokszor a tengerbe szórják a szállítmányt, sokan élnek a partokra sodort kokain eladásából. A továbbjutó szállítmányok általában Mexikóban érnek partot, és onnan szárazföldön találnak utat – minden falépítési fenyegetés ellenére – az Egyesült Államokba.
Az ENSZ 1961-ben született kábítószer-egyezménye lépett fel világszinten a kokainfogyasztás ellen, de egyben
a kokarágás szokását is illegálisnak nyilvánította.
A bolíviai elnöknek, Evo Moralesnek néhány éve sikerült elérnie, hogy kivételt tegyenek, és a kokalevél tradicionális felhasználása Bolíviában lekerüljön a tiltólistáról.
A helyzet tehát mára érdekessé vált: míg Európában zéró tolerancia él erre a növényre, egyes dél-amerikai országokban szabadon árusítható. Máshol ugyan tiltott a termesztése, de kis mennyiségben azért kapható, és gyógyfűként tartják számon.
Míg Európában már maga a növény is a kábítószer kategóriába tartozik, a kokarágcsálók szerint nincs benne semmi addiktív. Hosszú távú hatásáról nem tudok nyilatkozni, de az biztos, hogy a levelektől elzöldült bolíviai ujjak és fogak nem éppen arról árulkodnak, hogy a levél egykönnyen letehető.