A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
HUNMagyarország
10:35VízilabdaVesztes SF 1-Vesztes SF 2

Római tábor nyílt Almásfüzitőn

Azaum Római Tábor
Vágólapra másolva!
Megnyílt a kibővített Azaum Római Tábor Almásfüzitőn. Az idegenforgalmi látványosságban egy uniós és egy határon átnyúló pályázat támogatásával csaknem 600 millió forintos fejlesztést valósítottak meg.
Vágólapra másolva!

Egy interaktív élménytárnak otthont adó, római stílusjegyeket felvonultató épületet emeltek a 3. századi erődöt megjelenítő tábor udvarára. A létesítmény kialakításával az azaumi tábor az év 270 napján fogadhatja az érdeklődőket – mondta Beró László, Almásfüzitő polgármestere.

Forrás: Azaum Római Tábor

Az élménytárban a látogatók interaktív foglalkozásokon vehetnek részt, animátor segítségével beöltözhetnek katonának, kipróbálhatják a római kor találmányait.

Minden teremben hangsúlyos a programokban való személyes részvétel.

A tábor Magyarországon egyedülálló módon, virtuális és kiterjesztett valóság alkalmazásával mutatja be a római világot. A résztvevőknek többek között egy római maszkot kell összerakni, illetve erődítményt építeni a közelgő ellenség támadásának kivédésére.

A határon átnyúló projekt keretében a meglévő tornyos erőd épületét bővítették, így lehetővé vált, hogy biztonságos helyet kapjanak az Almásfüzitő régészeti feltárása során előkerült római leletek. Az erőd bővítésével egy új látványkonyhát is kialakítottak, ahol a modern ízvilágra szerelt hagyományos római ételeket lehet kipróbálni.

A földsánccal körülvett erőd környezete is új látványosságokkal gazdagodott.

A kapuk előtt felépítették egy barbár falu négy épületét, valamint egy erődöt idéző játszóteret, egy sövénylabirintust és egy füvészkertet.

Almásfüzitő a római korban két közigazgatási egységhez tartozott. A település nyugati fele, a mai Nagykolónia az egykori Brigetio, az ettől keletebbre fekvő területek pedig Azaum/Odiavum katonai táborok igazgatása alatt álltak. A közvetlenül a Duna partján állt, négyszögletes alaprajzú Azaum táborának körvonalai egy 1940-es légifelvételen még láthatóak voltak, azonban itt épült meg a timföldgyár VII. zagytároló kazettája, melyben 4,3 millió köbméter vörösiszap található. A 70 hektáros területet időközben rekultiválták.

Az Azaum Római Tábor 2012-ben nyílt meg.

Az ókori élménypark az év során több római kori eseményt is felelevenít, ahol az érdeklődők megismerhetik az akkor divatos öltözködési formákat, valamint korhű fa-, textil-, fazekas, kerámia- és kőfaragó műhelyekben állíthatnak elő tárgyakat. A táborban gyakran rendeznek élő történelemórákat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!