Egy imádnivaló kis nyaralósziget Horvátországban, távol a kocsizajtól és a zsúfoltságtól

Vágólapra másolva!
Noha sokak számára az igazi nyaralást a zsúfolt Dubrovnikba való kiruccanás jelenti, ezzel szemben Silba szigete nyugalmat és pihenést, és kellemes környezetben való kikapcsolódást kínál, mindezt autómentes övezetben. Mutatjuk, miért érdemes meglátogatni ezt az apró, csendes, mégis lenyűgöző kis szigetet.
Vágólapra másolva!

A Dalmácia északi részén található Silba szigete egy igazi, békés helyszín távol a nyüzsgő és zsúfolt turistaközpontoktól. Mindezt mutatja, hogy még az autókat is kitiltották a szigetről. 

A sziget a Kvarner mentén elhelyezkedő Losinj és Olib szomszédságában fekszik, mindössze 200 lakosa van, így a turisták könnyedén ötvözhetik a nyugalmat és a pihenést a tartalmas, élménydús kirándulásokkal.

 Azonban maga a sziget is olyan gyönyörű, hogy egy percig sem unatkoznánk itt annak ellenére sem, hogy nincs nyüzsgés és forgalom.

Horvátország autómentes szigetparadicsoma tökéletes a tömegek elől való menekülésre, Silba, Horvátország, SilbaHorvátország
Fotó: Shutterstock/JGA

Programok

Silba a legnaposabb szigetek egyike - kevés olyan hely létezik az Adria környékén, ahol ennyit süt a nap, mint itt. Emellett béke, nyugalom, természetközeliség, és a tiszta, türkizkék víz, mediterrán életérzés lenyűgöző keverékét kínálja.

Silba egyetlen városa Toreta, amit viszont mindenképp érdemes meglátogatni. A városban mindössze két élelmiszerbolt és két pékség található, ám döbbenetes módon 14 bár és szórakozóhely közül válogathatunk. A város központjában található a szerelem és a hűség emlékműve nevű torony,

melyet 1872-ben emelt Petar Marinić kapitány. A torony tetején a látogatók lélegzetelállító kilátásban gyönyörködhetnek. Az egész szigeten kaviccsal és arany homokkal teli strandokat fedezhetünk fel, és rendkívül népszerű sport errefelé a vitorlázás.

Szintén elérhető távolságra van innen a méltatlanul mellőzött Premuda szigete gyönyörű erdőkkel, olajfaligetekkel fügefákkal és szőlőültetvényekkel. Ez a hely igazi paradicsom a búvárkodás szerelmeseinek,

a víz alatt ugyanis egy kiterjedt barlangrendszer található, amit a helyiek "katedrálisként" emlegetnek.

Étkezés

A sziget éttermei és vendéglátóhelyei Toretában találhatóak, a Trip Advisor szerint a Vila Velebita a legnívósabb étterem a környéken.

Itt megtalálható a hagyományos horvát konyha összes fogása, például a kiadós húsételek és bőségtálak, mindez elérhető árkategóriában. Nem beszélve a grillsajtokról, vaddisznószalámiról, illetve helyi bor-és sörkülönlegességekről.

Az éttermet eredetileg 1991-ben alapították egy családi házban, és 23 éve sikeresen működik. A tulajdonos, Svetimir Lovrovis korábban átadta az étterem vezetését a fiatalabb generációnak, a felesége azonban még mindig aktívan közreműködik szakácsként az étterem konyhájában.

Szállások

Mivel a szigeten sem sátorhelyek, sem hotelek nincsenek, a legjobb, amit tehetünk, hogy bérelünk egy Airbnb-szállást, melyek kifejezetten jó árban vannak a szigeten. 

A rendelkezésre álló apartmanok közül a legtöbb légkondicionálóval felszerelt, van szabadtéri étkezési lehetőség, és a háziállatunkat is magunkkal vihetjük.

Horvátország autómentes szigetparadicsoma tökéletes a tömegek elől való menekülésre, Silba, Horvátország, SilbaHorvátország
Fotó: Shutterstock/JGA

Megközelíthetőség

Zadarba közvetlen repülőjáratok indulnak Londonból, Birminghamből, Edinburgh-ból, Manchesterből és Leedsből is, Zadartól pedig bő másfél órát kell komppal utazni a szigetig.

 

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről