A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hamarosan átadják a világ leghosszabb gyalogútját

Vágólapra másolva!
Portugália remek megoldást talált a tömegturizmus megfékezésére, ugyanis sok országgal ellentétben nem korlátozásokat vezet be, hanem egy új, világ szinten is unikumnak számító alternatívát kínál a turistáknak. Hamarosan ugyanis átadják a világ leghosszabb gyalogos körtúra útvonalát, ami az ország kevésbé népszerű, ám annál gyönyörűbb vidékein keresztül vezet majd.
Vágólapra másolva!

Jó oka van annak, hogy sok utazó özönlik Portugáliába ugyanis folyton süt a nap, pezseg a kulturális élet ráadásul európai viszonylatban olcsónak számít. Portugália turizmusának nagy része azonban ugyanazokra a desztinációkra koncentrálódik (mint például Lisszabon Algarve és Porto), és az év ugyanazon szakában (azaz nyáron).

Az ország célja azonban az, hogy egy körtúra révén mérséklődjön a szezonális turizmus, ugyanis Portugália időjárása abszolút megengedi, hogy akár egész évben látogassák az országot, vele együtt a túraútvonalat is. Ráadásul a turisták egy részét ezáltal Portugália kevésbé ismert, ám annál szebb helyeire 'terelhetik'. Ennek fényében egy az egész országon keresztül vezető 3000 km-es ösvényt építenek ki, amelyet ha véglegesen átadnak, akkor a világ leghosszabb gyalogos körtúra útvonala lesz – számolt be a TimeOut.

A körtúra olyan túraútvonal, aminek az útvonala körbe halad, azaz a kirándulás célja az, hogy egy kört megtéve visszajussunk a kiindulópontba.

Portugália
Természeti csodákban gazdag ösvényeken át vezet majd az út. Fotó: Unplash

Az útvonal egy portugál kezdeményezés része, amely a „wellness” és az „egészségközpontú” turizmust népszerűsíti.

 A „ Palmilhar Portugália” projektnek nevezett útvonal ötlete többek között azért is merült fel, hogy az ország elmaradott régiói ne csak nyáron vehessék ki a részüket a turizmusból.

Az útvonal mindamellett, hogy gyalogosan járható lesz, biciklivel is nekivághatunk, sőt egyes részei még a mozgáskorlátozottak számára is elérhetőek lesznek. 

Bár akár évekbe is telhet, amíg az egész körtúra útvonal teljesen elkészül, a lelkes túrázók azonban már idén nyáron kipróbálhatják az első szakaszt, ugyanis a tervek szerint azt már július végén megnyitják a Lisszabontól északra található Alenquerben.

A teljes útvonal elkészültekor 90-100 körzeten is át fog haladni, az északi és déli határ mentén haladva, szőlőültetvények mellett, városokon át a tengerpart mellett kanyarogva.

Portugália, ösvény, túra
Az óceánpart sem maradhat ki a túraútvonalból. Fotó: Unplash

Egy alkalmazás is készül a sétálók számára, ahol minden információt megtalálhatnak majd az útvonallal kapcsolatban, valamint egy fizikai útlevelet is kapnak, amelybe az út során a különböző állomásokon kaphatunk pecséteket is. 

„Támogatjuk a terület fenntarthatóságát, természeti gazdagságát, örökségét, történelmét, szokásait és hagyományait" - írják a hivatalos oldalon, amely egyelőre még fejlesztés alatt áll.

Az útvonalon azonban a természeti csodák mellett különböző programok is várják majd a túrázókat.

Célunk nem csupán a világ legnagyobb gyalogos körtúra útvonalának megépítése. Ennél tovább akarunk menni. Folyamatosan szervezünk az útvonal mentén olyan programokat, amelyek fellendítik az érintett településeket is. Elkötelezzük magunkat a turisztikai szezonalitás mérséklése és a területi kohézió előmozdítása mellett, amely közvetlenül rendkívül pozitív hatással van az egyes régiók gazdaságára

– írták.

Miután az ösvény első szakasza ezen a nyáron megnyílik, a következő hónapokban Alentejoban, Közép-Portugáliában és a hegyvidéki Tras-OsMontes régióban túrázhatunk majd.

 A tervek szerint az év végéig 15 útvonal fog megnyílni országszerte. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!