A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Turistalátványosság lett egy kosárlabdapálya Horvátországban

Vágólapra másolva!
A Trónok harca című sorozatban szereplő egyik városban, Királyvárban játszódó jeleneteket egy gyönyörű, létező városban forgatták. A horvátországi Dubrovnik emiatt annyira népszerűvé vált, hogy ma már alig bírja el a túlturizmus súlyát.
Vágólapra másolva!

Ráadásul a helyzet nemhogy javult volna, hanem rosszabb lett, mert akad egy olyan látványos helyszín, amely ugyan egyik sorozatban sem szerepel, mégis rengeteg figyelmet kap a rajongóktól.

Igencsak felkapottá vált egy légi felvétel az egyik dubrovniki kosárlabdapályáról, ami rögtön beindította a rajongói fantáziát, hogy vajon milyen – akár sárkányokkal teletűzdelt – cselekményszálak játszódhatnának le egy kosárpályán.

Napjainkban ez az egyik legtöbbet posztolt kosárlabdapálya az Instagramon, továbbá Reddit- és blogbejegyzések tucatjai foglalkoznak vele. Az Architectural Digest 2022-ben a legjobban megtervezett kosárlabdapályák között emlegette, a Courts of The World szerint ezen kívül még egy hasonló, városfalakkal körülvett kosárlabdapálya létezik csak a világon.

A nap 24 órájában nyitva van, a belépés ingyenes. 

kosárpálya, Dubrovnik, Horvátország, sport,  Trónok harca
A világ egyik legkülönlegesebb elhelyezkedésű kosárlabdapályája Dubrovnikban
Fotó: Shutterstock/ Lauren Melnick 

Vízipisztolyokkal támadtak a turistákra Barcelonában

A tömeges turizmussal más városok is küzdenek. Ahogy az Origo beszámolt róla, komoly döntést hoztak például a turisták ellen az egyik legnépszerűbb spanyol városban, Barcelonában, ahol most újabb díjakkal sújtják a turistákat az ott eltöltött éjszakákért. 

A katalán fővárosba érkező turistákat jelenleg két külön turisztikai díjat kell fizetniük - regionális díjat és városi adót. Ez utóbbi azonban idén már másodszor emelkedik, áprilisban 2,75 euróról 3,25 euróra nőtt, októbertől éjszakánként 4 eurót kell majd fizetni, ami a szállás típusától függő regionális díjjal együtt akár 7,50 euró idegenforgalmi adót (2900 forint) is jelenthet éjszakánként, illetve 52,50 eurót (20.500 forint) egy hét éjszakás ott tartózkodásért.

Jelenleg a négycsillagos szállodákban megszálló látogatók éjszakánként 1,70 euró regionális díjat fizetnek, míg az ötcsillagos szállodákban és a rövid távú bérleményekben megszállók éjszakánként 3,50 eurót. A többletbevételt a helyi infrastruktúra fejlesztésére fogják felhasználni.

Az új díjakkal kapcsolatban Jaume Collboni alpolgármester kijelentette, hogy 

Barcelona a tömegturizmus helyett a minőségi turizmust kívánja ösztönözni, amely hozzáadott értéket teremt a város számára. 

A díjak emelése nem sokkal azután történt, hogy a dühös turizmusellenes tüntetők vízipisztolyokkal locsolták le a turistákat. A július 6-i hétvégén több ezer helyi lakos vonult végig a városközponton és azt kiabálták a turistáknak, hogy "menjenek haza". 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!