A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1

Jó hírt kaptak a szerelmesek: 12 év után ismét sétálhatnak Olaszország egyik legszebb részén

Vágólapra másolva!
A romantikus történelméről híres, Olaszország nyugati partján fekvő sétálóutat 2012-ben egy földcsuszamlás pusztította el. Most 12 évvel később újra megnyílik a látogatók számára.
Vágólapra másolva!

A Via dell'Amore trail — ami nem mást jelent, mint a szerelmesek ösvénye—a világ egyik legszebb sétálóútja, mely az olaszországi Liguria régióban található, és 12 évvel ezelőtt egy földcsuszamlás pusztította el.

 A gyönyörű utat ezért évekre lezárták, majd 2022-ben milliókat költöttek a helyreállítására.

A tenger felett húzódó út több mint 900 méter hosszú, és a Liguria szimbólumává vált, mint a világ egyik leghíresebb útja. 

Ráadásul két festői szépségű kis települést - Riomaggiore-t és Manarola-t - köt össze egymással.

Az út a  Cinque Terre természeti paradicsomában található, melyet 1997-ben az  UNESCO világörökségi helyszínévé nyilvánítottak. Az útvonal a kemény sziklákba vájt, így a sziklafal természetes formája mentén kanyargó ösvény.

A helyreállítási munka ne volt egyszerű, az anyagokat például helikopterekkel szállították a helyszínre, míg a kőművesek köteleken és zsinórokon függve dolgoztak a sziklákon, hogy biztonságossá tegyék azokat a látogatók számára.

Olaszország, út, földomlás,  Via dell'Amore,
Fotó: AFP/ VICTOR SOKOLOWICZ / AFP/ VICTOR SOKOLOWICZ

Riomaggiore azóta egyfajta szabadtéri múzeumként működve várja látogatóit, akik korlátozott létszámban, belépődíj fejében látogathatják a helyszínt.

Úgy vélik, hogy az út kialakítása a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor a Genoa-La Spezia vasútvonal korszerűsítés alatt állt.

A vasúti munkásoknak ugyanis gyalogútra volt szükségük ahhoz, hogy Riomaggiore és a Manarola között lévő alagút építése közben szabadon mozoghassanak a két település között.

Olaszország, út, földomlás,  Via dell'Amore,
Fotó: Shutterstock/ Sarah2 / Shutterstock/ Sarah2

25 percnyi gyalogútra fekszik innen La Spezia, ami a legközelebbi nagyváros a térségben. 

La Spezia egy kikötőváros, számos tengerészeti és régészeti helyszínnel, illetve múzeumokkal, melyek mind érdekesek lehetnek a turisták számára.

Genoa-ból a Via dell'amore-ba vonattal másfél óra alatt, autóval pedig 1 óra és 45 perc alatt eljuthatunk.

Genoa pedig olyan híres látnivalók helyszíne, mint a Piazza de Ferrari - ami egy ikonikus, bronzból készült szökőkút -, vagy a Teatro Carlo Felice operaház.

A tervezők szerint az út mindkét végén ellenőrzési pontok lesznek, ahol belépési díjat kell fizetnie annak, aki szeretne végigmenni a sétálóúton.

Forrás: Mirror

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!