A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNVég Zsombor
11:20CselgáncsZsombor Veg-Aleksandar Kukolj
HUNMagyarország
12:16ÚszásSzabad 4 x 200m
HUNMagyarország
14:00KézilabdaSpanyolország-Magyarország
HUNHámori Luca
16:18ÖkölvívásAnna Hamori-Marissa Williamson
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
NyílNyíl

Titkos szobákat rejt ez az egyiptomi piramis

piramis, egyiptom
Fotó: Unplash
Vágólapra másolva!
Egy utazási influenszer Sam Mayfair időutazásra vitte követőit, dokumentálva rettenthetetlen kalandját a kairói híres Vörös piramisokban, melynek története egészen ie. 2600-ig nyúlik vissza. Ráadásul egy egészen elképesztő dolgot is megmutatott.
Vágólapra másolva!

Sam Mayfair, utazási influenszer elvitte követőit Kairó híres Vörös Piramisának hátborzongató felfedezésére. Az egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium szerint nagyjából 104 méter magasan álló Vörös piramis Egyiptom harmadik legnagyobb piramisa, közvetlenül a gízai nagy piramisok után - írja a Mirror.

Az eredetileg fehérnek hitt piramis vöröses árnyalatát az építésénél használt mészkőtömbökben található vas-oxidnak köszönheti – innen ered a név.

"Hadd vigyem el egy körútra a vörös piramishoz, ahol megmutatok néhány szokatlan dolgot" - mondta Sam 739 ezer TikTok- követőjének ( @sam.mayfair )."A Vörös piramis egy nagyon érdekes piramis, mert valójában régebbi mint a Gízai piramisok, valamint két előkamrát és egy főkamrát is tartalmaz."

Lenyűgöző termete ellenére a Vörös Piramis bejárata meglepően szerény. Samnek egy „nagyon keskeny” alagúton kellett áthaladnia, amely mindössze 3 láb magas (nagyjából 95 centi) és 4 láb (nagyjából 126 centi) széles.

Ez az alagút hozzávetőlegesen 61 méter hosszan húzódik, 27 fokos szintkülönbséggel. 

"Nyilvánvalóan a fapadlók és a korlátok a biztonság kedvéért vannak ott, és nem eredetiek" - mondta Mayfair.

Amint eléred a 61 méter végét, egy vízszintes, 12 méter hosszú aknával találkozol. Ezen a ponton eléggé kifulladsz, és pihenned kell. Mesterségesen levegőt fújnak le a piramisba, de még így is minden elég fülledt

- mesélte.

A keskeny alagút az első és a második előkamrába vezetett. Az ókori egyiptomi építészetben ezeket általában kevésbé fontos tereknek nevezik, amelyek azért vannak, hogy fontosabb helyiségekhez vezessenek.

Sam azt állította, hogy a mennyezet nagyjából 12 méter magas volt – éles kontrasztban állva a szűk alagutakkal.  Majd így folytatta: 

"Ha odafigyel erre az átjáróra, észre fogja venni, hogy különbség van a felső és az alsó része között, ami azt jelzi, hogy valaki valamikor átépítette. De nem ez az egyetlen zavaró tényező, vagy éppen szokatlan rész."

Amikor belépsz a főkamrába, amely valójában keletről nyugat felé van elhelyezve, észreveszed, hogy hiányzik a padló. Valószínűleg ezt az emberek vitték el, akik megpróbálták kifosztani a piramist és a kincseket elvinni.

"De aminek nem sok értelme van, az, hogy miért szélesítik ki az átjárót? Ha volt valami nagy dolog, amit el kell távolítani a piramisból, miért csak az első átjárót szélesítették ki, és hagyták ki a másik hármat?"

A Vörös Piramis rejtélye minden bizonnyal Sam nézőit is felkeltette, és sokan hitetlenkedve kommentálták a videót. Az egyik ember ezt írta: "Annyira érdekes, hogy tényleg kíváncsi vagyok, miért építették ezeket", egy másik pedig ezt írta: 

"Annyira boldog vagyok, hogy mások hajlandóak filmezni és bemászni ide, hogy nekem ne kelljen. Már az is szorongást okoz, ha csak nézem!"

A feltárását követően Sam arra a következtetésre jutott: 

A Vörös Piramis, bár rendkívül jelentős a piramisépítés történetében, valójában eléggé alulkutatott. Ennek ellenére számomra továbbra is az egyik legérdekesebb piramis, amelyet valaha láttam.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!