A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Csodás látnivalókat kínál az eldugott, szerzetesekkel teli sziget

Vágólapra másolva!
Caldey egy apró, szent sziget Wales partjainál, amely egy szerzetesközösségnek ad otthont. A szigeten található egy kolostor is és számos lenyűgöző piknikezőhely.
Vágólapra másolva!

A walesi Tenbyből hajóval könnyen megközelíthető Caldey-szigete, amely egész kicsi, de lehetővé teszi, hogy kicsit elmeneküljön a mindennapok elől. Kolostori szigetként Caldey szinte teljesen érintetlen maradt, miközben gyönyörű kilátást nyújt a tengerre és a szárazföldre - írja a Mirror.

A sziget szent történelme több mint 1500 éves múltra tekint vissza, és a mai napig is itt élnek a ciszterci szerzetesek – akiket sokan trappistákként ismernek. 

A szerzetesek parfümkészítésből és a csokoládékészítésből élnek, amit főleg a turisták vásárolnak meg.

Azok számára, akik meg akarják látogatni a szigetet, van egy hajó, amely 20 percenként indul Tenbyből, hétfőtől péntekig 10 és 17 óra között. Fontos azonban megjegyezni, hogy

 ha rossz az idő és nagyon hullámzik a tenger, akkor a komp nem közlekedik.

A sziget legfeltűnőbb épülete kétségtelenül maga a kolostor. A kolostor 1910 és 1912 között építették anglikán bencés szerzetesek, akik 1906-ban érkeztek Caldeybe. A grandiózus műemlék a falu és az egész sziget fölé tornyosul fehér homlokzatával és terrakottavörös tetőivel.

Míg a látogatók nem mehetnek be magába az apátságba, a kolostort körbejárva azonban valószínűleg látni fogják a szerzeteseket, különösen a két istentisztelet idején, amelyek minden napközben zajlanak.

A szigeten található kolostor Fotó: Wikipédia.

A sziget másik történelmi épülete a Szent Dávid-templom. A falu feletti kis dombon álló templom a normann időkből származik, de kelta stílust képvisel. 

Itt található még a régi kolostor és a Szent Illtyd-templom ferde toronnyal.

A sziget másik nagyszerű tulajdonsága a gyalogos útvonalak. Sok part menti ösvényt tartalmaz sziklák mellett (ezért legyen óvatos), amelyek még a vörös mókusokkal teli erdős részeken is keresztülmennek. Egyes pontokon, amikor az ösvények kivezetnek az erdőből a partvonalra, csodálatos kilátás nyílik a szárazföldre.

Mindezek az útvonalak nagyszerű lehetőséget kínálnak a piknikezésre, ahol csak az óceán hangját vagy a szélben susogó fákat hallhatja. Felkeresheti a csendes Priory strandot is, amely az egyetlen nyilvános strand a szigeten.

Az arra néző sziklán található a Caldey-kálvária és az Őrtorony-kápolna, amelyek közül az utóbbi egy impozáns, életnagyságú, fából faragott feszület, a füves ösvényen kicsit távolabb pedig egy kör alakú kőőrtorony található, amely még a normann vagy a középkori időkből származik. 

A Caldey néhány kereskedelmi épületének egyike a Posta.

 A szigetre rendszeresen zúduló eső és szél miatt a posta soha nem tudja garantálni, hogy mikor kézbesítik a leveleket.

Mellesleg itt olyan képeslapokat is vásárolhat, amelyeken Caldey szuvenírbélyeg található. A postahivatalban található múzeum pedig bepillantást nyújt abba is, milyen volt korábban az élet Caldey-n.

Azok számára, akik kifejezetten az elvonulásra vágynak, azoknak a St. Philomena menedékházat érdemes felkeresniük, ide ugyanis elvonulhatunk néhány napra, ha csendre és elmélkedésre vágyunk.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!