Többet költöttek színvonalas nyaralásra a magyarok

Vágólapra másolva!
A tavalyihoz hasonlóan alakult idén az utasszám, de az egy főre eső átlagos költés 40-50 ezer forinttal magasabb volt. A magyarok érdeklődése egyre inkább a minőségi ellátást kínáló utak felé fordult az IBUSZ szerint.
Vágólapra másolva!

"Már az idei előfoglalási időszakban is megelőztük a tavalyi rekordévet, s tovább erősödött a már 2023-ban is érezhető trend: magasabb kategóriás szálláshelyek, 4-5 csillagos hotelek, ellátásban az all inclusive, de legalább a félpanzió az, amit legtöbben keresnek. Előbbi kritériumoknak leginkább a török Riviéra felel meg, de a spanyolországi desztinációk is nagyon hamar beteltek Mallorca, Costa Brava vagy a Costa Dorada, ez utóbbi kettő Barcelona közelsége miatt is vonzó. Görögországban a klasszikusan ellátás nélküli apartmanok, illetve a kisebb szállodák helyett is egyre inkább a 4-5 csillagos, félpanziós vagy all inclusive hotelek a családi célpontok. Érezhetően nőtt a charterjáratok iránti bizalom: 

nagy előny, hogy az utazás árában benne van egy 23 kilós csomag, a fapadosokkal ellentétben nincsenek felmerülő extra költségek, nagy késések, az utasokat pedig transzferbusz várja a repülőtéren, mindezt egyre inkább preferálják a tudatos utazók

– foglalta össze az idei szezon eddigi tapasztalatait Termes Nóra, az IBUSZ hálózati és marketingigazgatója.

Salalah, Ibusz
A tavalyi téli szezonban a salalahi úti célpont volt a legnépszerűbb
Fotó: IBUSZ

Idén a foci-Eb és a párizsi olimpia, valamint a hosszabb tanév kissé felülírta a korábbi trendeket, döcögősebben indult el a nyári szezon, a szokásos „last minute dömping” elmaradt. Júniusban jellemzően anyák, barátnők utaztak gyerekekkel, a férfiak zöme vélhetően a sportközvetítéseket nézte.

Tavaly a téli szezonban az IBUSZ által elsőként bevezetett ománi, azon belül salalahi úti cél volt a szezon egyértelmű sikertörténete, 95 százalék feletti feltöltési mutatókkal. A nem túl hosszú, 6-7 órás közvetlen, átszállás nélküli repülőút, a biztosan kellemes időjárás, a meleg tenger, a magas színvonalú, luxus kategóriás, de megfizethető all inclusive családbarát hotelek, az omániak vendégszeretete és az ország biztonsága meggyőzte a magyarokat is, hogy az itthoni hidegből érdemes elmenekülni legalább egy hétre a közel-keleti paradicsomba. 

Ezért az idei évben hosszabb időszakban üzemelteti az IBUSZ a közvetlen charter járatokat: október 11-től május 9-ig minden pénteken indulnak a turnusok. Szeptember 30-ig pedig 15 százalékos kedvezményt kínálnak erre a desztinációra az előfoglalási akció keretében.

Termes Nóra szerint míg az előző évben nagyjából 300 ezer, addig idén fejenként 340-350 ezer forintot szánnak átlagosan a magyarok IBUSZ-utazásra: ebben benne vannak a három-négy napos városlátogatások és az all inclusive nyaralások is. Egyre több a tudatos, az árakat összehasonlító fiatal utazó is, aki rájött, hogy sok esetben érdemes utazási irodával menni, mert ár-érték arányban többet kap, valamint a kényelem, és persze a biztonság is egyre fontosabb szempont.

Salalah
Az omániak vendégszeretete és az ország biztonsága meggyőzte a magyarokat is
Fotó: IBUSZ

A városlátogatás és körutazás pedig továbbra is reneszánszát éli: Róma, Párizs, London, Lisszabon, Barcelona, Isztambul, Nápoly és újabban Izland a közönségkedvenc az európai desztinációk között. A tengerentúli körutazások között pedig Vietnám-Kambodzsa és Mexikó iránt mutatkozik nagy érdeklődés. A hajóutakra is fokozott az érdeklődés. A tengeri hajózás szerelmesei már a 2025-ös évre foglalják le balkonos kabinjaikat, a 7-10 napos Perzsa-öböli vagy karibi utakra, de már a következő tavaszi-nyári szezonra is szép számmal érkeznek foglalások mind a mediterrán, mint az Északi-tengeri utazásokra. Utóbbi iránt az eddigieknél is intenzívebb az érdeklődés, új trend ugyanis az európai nyári időszakban a hűsölés az északi tájakon.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!