Geoláda-keresés: nem csak a gyerekek számára jó szórakozás

geoláda, szabadtéri kincskeresés, kincskereső túrázók, geoláda térkép, szabadtérikincskeresés, kincskeresőtúrázók, geoládatérkép
Fotó: Shutterstock/bluestork
Vágólapra másolva!
Hazánkban is egyre elterjedtebb a túrázással egybekötött szabadtéri kincskeresés. A geoláda keresés nem csupán a gyerekek számára érdekes időtöltés, az egész család, vagy akár felnőttekből álló baráti társaságok számára is kiváló szabadidős program, hiszen kirándulás, felfedezés és kaland egyben.
Vágólapra másolva!

A geocaching, azaz szabadtéri kincskeresés vagy geoláda keresés a kétezres évek óta létező tevékenység, azonban ma már világszerte egyre elterjedtebb, így természetesen Magyarországon is egyre nagyobb teret hódít. 

geoláda keresés, szabadtéri kincskeresés, kincskereső túrázók, geoláda térkép, szabadtérikincskeresés, kincskeresőtúrázók, geoládatérkép
A geoláda keresés izgalmas szabadidős tevékenység gyerekek és felnőttek számára egyaránt.
Fotó: Shutterstock/Aigars Reinholds

A geoláda keresés története

A geocaching egy túrázással egybekötött kincskeresős játék, amit GPS-képes eszközök - például okostelefon vagy autós GPS-készülék - segítségével végezhetünk, de ma már léteznek igazán profi, kifejezetten erre a célra kifejlesztett eszközök, ám ezek legtöbb esetben meglehetősen drágák. Talán nem is gondolnánk, de lehetséges, hogy néhány méterre tőlünk is van elrejtve egy geoláda, ami arra vár, hogy megtalálják. Egy-egy forgalmasabb helyen fekvő ládára naponta akár többen is rátalálhatnak. 

A világ első ilyen kincsesdobozát 2000. májusában Dave Ulmer rejtette el az amerikai Oregon állam egyik városában.

 A koordinátákat egy műholdakat kedvelő közösség oldalon osztotta meg, melynek köszönhetően egyre többen találtak rá. 

geoláda, szabadtéri kincskeresés, kincskereső túrázók, geoláda térkép, szabadtérikincskeresés, kincskeresőtúrázók, geoládatérkép
Fotó: Shutterstock/bluestork

Egy hét múlva a megtalálók is elrejtették saját kincseiket, így Amerikában gyorsan terjedni kezdtek a geoládák, majd rövid időn belül vírusszerűen kezdett terjedni a ládajáték híre, húsz év alatt alatt pedig a világnak szinte minden országában kialakult a szabadtéri kincskeresés ládatérkép alapján, melyben jelentős szerepe volt az okostelefonok elterjedésének is. 

Miért olyan népszerű napjainkban a geoláda keresés? 

Ez a szabadtéri kincskereső játék gyerekeknek és felnőtteknek is 

rendkívül sokoldalú és izgalmas elfoglaltság, ami ötvözi magában az utazást, az ismeretterjesztést és a felfedezést,

és viszonylag olcsó eszközök - speciális geoláda térkép, gps - által kivitelezhető. Ma már létezik egy úgynevezett geoláda app, amit ingyenesen le lehet tölteni okostelefonunkra, majd ingyenes regisztrációt követően indulhat is a kincsvadászat: egy listából választhatunk akár a lakhelyükhöz közeli ládák közül, de akár távolabbi helyszínen lévő ládákat is felkutathatunk. Ezután csak be kell írni a koordinátákat, majd a GPS-t követve keresni. Ha megvan a láda, hozzá lehet férni a tartalmához és a naplóhoz. Kísérletező kedvűek számára vannak víz alatt, hegytetőn egyéb kalandos helyeken elrejtett ládák is.

Ezen kívül a következő helyszíneken találhatunk még rájuk:

  • erdők
  • mezők
  • patakpartok
  • templomok fala
  • fák odva
  • kerítések
  • villanyoszlopok
  • jelzőtáblák
  • kövek között
  • padok réseiben
geoláda, szabadtéri kincskeresés, kincskereső túrázók, geoláda térkép, szabadtérikincskeresés, kincskeresőtúrázók, geoládatérkép
Fotó: Shutterstock/PRESSLAB

Aki egyszer kipróbálja, könnyen a függőjévé válhat, hiszen aktív, környezetbarát, szórakoztató szabadidős tevékenység, ami pozitív hatással van az emberek egészségére és szellemi frissességére egyaránt.

Hogy néz ki egy geoláda és mit tartalmaz?

A ládák igen változatosak lehetnek,

 van közöttük egyszerű műanyag doboz, de kődarabnak vagy faágnak álcázott, trükkös kivitelezésű darabok is, amelyeket sokszor csak rutinosabb, szakavatottabb, és persze igazán szemfüles kincskeresők képesek felfedezni. 

Méretük is eltérő, 

vannak kisebb gyógyszeresdoboz-, de akár uzsonnás rekesz nagyságú ládák is, ami pedig még izgalmasabbá teszi a felfedezést, hogy az első megtalált láda sok esetben rejtvényeket, és újabb koordinátákat tartalmaz, melyek alapján meg lehet találni a valódi kincsesládát.

És mi mindent rejthet egy ilyen kincsesláda? Apró ajándékokat, használati tárgyakat, tollat, ceruzát, térképet, kitűzőt, puzzle-t. Ételt, és erős illatú dolgot azonban tilos a dobozokba rejteni, volt már rá példa, hogy a kutyák és más állatok néhány ládát megrágtak, megsemmisítettek, mert étel volt bennük, és kiszagolták.

geoláda, szabadtéri kincskeresés, kincskereső túrázók, geoláda térkép, szabadtérikincskeresés, kincskeresőtúrázók, geoládatérkép
Fotó: Shutterstock/PRESSLAB

Azt pedig, hogy a játék hazánkban is egyre népszerűbb, mi sem mutatja jobban, mint hogy Magyarország ládatérképe már elérhető az interneten, illetve hogy 2002. óta minden évben megrendezésre kerül magyarországon a Geocaching Fesztivál és Verseny, a legközelebbit október 26- án, a - Varbó-Fónagyság Bagoly-vár Erdészeti Erdei Iskolájában tartják.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!