Olyan korlátozásokat vezet be Sevilla, amit a turisták is meg fognak érezni

Vágólapra másolva!
A sevillai városi tanács bejelentette, hogy jelentősen korlátozza az Airbnb-ingatlanokra vonatkozó engedélyek kiadását, ami valószínűleg érinteni fogja az olyan népszerű úti célokat is, mint a város történelmi központja.
Vágólapra másolva!

A sevillai városi tanács komoly szigorítást vezetett be az Airbnb-k ellen. A nem rég bejelentett új szabály értelmében

a város mind a 108 negyedében a turisták számára kiadott ingatlanok száma nem haladhatja meg az összes ingatlan 10%-át.

A turistákkal már túlzsúfolt negyedek, mint például Triana és a történelmi központ, nem adhat ki további engedélyeket Airbnb-re. A Vox jobboldali párt által támogatott intézkedést a baloldali koalíció ellenállása ellenére fogadták el. A Spanyol Szocialista Munkáspárt azzal érvelt, hogy a szabályoknak "szigorúbbnak és ambiciózusabbnak" kell lenniük, azt állítva, hogy még 23 000 turistaszállást lehetne létrehozni a kevésbé telített városrészekben - számolt be a Mirror.

Andalúzia vonattal, Sevilla, Alcázar
 Sevilla pompás királyi palotája.
Fotó: obertharding via AFP/Neale Clark/Neale Clark


Juan de la Rosa várostervezési delegált „további lépésként” értékelte az intézkedést a turizmusnak a helyi élettel való összeegyeztethetősége felé, elismerve az ágazat jelentős hozzájárulását Sevilla gazdaságához, amely 

a város GDP-jének 25 százalékát adja.

Ez a lépés a barcelonai Airbnb-tulajdonosoknál teljesen kiverte a biztosítékot és 1 milliárd euró (közel 400 milliárd forint) kártérítést követeltek, miután a városi tanács visszavonta több mint 10 000 Airbnb engedélyét. Barcelona polgármestere júniusban bejelentette, hogy 2028 novemberéig felszámolják a turistalakásokat, ezzel orvosolva a város lakhatási válságát.

A katalán fővárosban a bérleti díjak 70 százalékkal emelkedtek mindössze tíz év alatt, és sokan a rövid távon kiadott bérleményeket okolják az áremelkedés miatt. A tömegturizmus ellen tiltakozók azzal érvelnek, hogy ezek a bérleti díjak elrabolják az értékes életteret, és megemelik az árakat, kiszorítva ezzel a helyi lakosokat – írja az Express .

A bérbeadók azonban az új jogszabályt egy pofonegyszerű "populista" intézkedésnek bélyegzik, amely a becsületes emberek jövedelmét csökkenti, és megkerüli a lakáshiány alapvető problémáit. Eközben a Kanári-szigeteken tavasszal tiltakozások sorozatok indultak a tömegturizmus ellen.

Az elégedetlenségnek ez a hulláma azóta Malagán, Barcelonán és Mallorcán is végigsöpört.

 Barcelona 2028 novembere után leállítja az új engedélyek kiadását, és nem újítja már meg a meglévőket sem.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!