Kósa Lajos: Mindjárt felvágom az ereimet

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem kellenek új arcok a Fideszben - mondta a Vendégszobában Kósa Lajos debreceni polgármester, aki nemrég nagy visszhangot kiváltva jelentette ki, hogy Orbán Viktorból szerinte már nem lesz kormányfőjelölt. Olvasóink kérdéseire válaszolva beszélt arról is, hogy mit szeret Gyurcsány Ferencben, és hogy miért nem érti a fővárosiakat.
Vágólapra másolva!

Sziasztok! vidéki polgármester ezúton keresi beszélgetőpartnereit, csak kíméletlenül jeligére a kiadóba! :)

Üdvözlöm Kósa Úr! Gondolkodott már azon, hogy esetleg 4 év múlva Ön lenne a miniszterelnök-jelöltje a Fidesznek? [Adam19-Fresman]

Igen, ilyenkor csatakosan riadok fel a hálószobában, mert miniszterelnöknek lenni a köztársaság legrosszabb munkaköre. Közvetlenül a Fradi b-közepes nyilvános vécé takarítója után következik.

Meglepő volt önnek Orbán Viktor veresége? [Ramónacsaj]

Igen, én őszintén azt hittem, hogy az elmúlt 4 év teljesítménye alapján az emberek el fogják küldeni a szocialistákat. Nem tették, valószínűleg bennünk van a hiba.

Nem érzik azt, hogy új arcok kellenek? Orbán Viktor kimerült politikailag. [Ellikecica]

Szükség van új arcokra, az a kérdés, hogy mikor kell ezekkel előállni. Most nem sok értelme van, mert nem egy következő parlamenti választásokra kell felkészülni, hanem rendezni a sorokat, és az önkormányzati választásokat abszolválni. Az új arcok szükségessége pedig nem jelenti azt, hogy minden régit ki kéne dobni. Az a titka a politikának, hogy a jó szereposztást találjuk meg.

Miért még mindig Orbánt hibáztatják a vereségért? [kedvescsaj25]

Nem hibáztatjuk Orbán Viktort, a vereséget próbáljuk elemezni. Orbán Viktorra szükség van a jobboldalon, ez teljesen nyilvánvaló. A vereség elemzéséből szeretnénk okulni, hogy a következőkben azokat a hibákat, amik ide vezettek, ne kövessük el.

Kósa úr nem látná jobbnak, ha a jövőben a Pokorni úr indulna harcba a miniszterelnöki pozícióért Orbán Viktor helyett? [Kimi999]

Fiatalok! Nem vagyunk a hídon. Még csak előtte sem. Márpedig a hídon akkor kell átmenni, ha odaértünk. Ez a kérdés legközelebb 2008-ban vagy 2009-ben lesz aktuális, ha addig az MSZP-s kormány kihúzza, és nem borul rá a komplett államháztartás. Úgyhogy, nem tudom.

Van olyan ember a Fideszben, aki Orbán helyére léphet? Ön szerint ki az? [betyar0111]

Biztos van, de most nem kell senkinek sem Orbán Viktor helyébe lépnie. Orbán Viktornak az kell legyen a feladata, hogy meghatározza a jobboldali szövetséget, és azokat a feltételeket, amivel a Fidesz meg tud vívni eredményesen egy újabb választási hadjáratot.

Nagy a balhé, az egymásra mutogatás most a pártban? [betyar0111]

Nem, inkább közepes. A csalódottság és az elkeseredettség nagy inkább.

Nem gondolja, hogy Orbán Viktor körül kezd személyi kultusz kibontakozni? [1fiuu.]

Nem. Ez különben is teljes képtelenség lenne, hiszen személyi kultusz eleve csak hatalomban lévő politikus körül tud kibontakozni.

Van még esély, hogy a Fidesz nyerjen? [@Kittibaby@]

Természetesen. Sőt, szerintem fog is nyerni, mert úgy látom, hogy a szocialisták az ország legfontosabb problémáival nem nagyon tudnak mit kezdeni, és ha nem akarunk elsüllyedni véglegesen, muszáj lesz váltani.

Hogy érti, hogy ,,még nyerhet a Fidesz"? [Ashley@12@!!!!!!]

Egy következő választáson, szerintem jó esélye van a Fidesznek arra, hogy nyerjen. Hogy a szocialisták mire képesek, azt már pontosan tudjuk. A Medgyessy-Gyurcsány-adminisztráció volt a rendszerváltás eddigi legrosszabb teljesítményű kormánya. Semmi jel nem mutat arra, hogy hirtelen megokosodtak, vagy megügyesedtek volna. Úgyhogy olyan sok jóra nemigen számíthatunk, alaposan kell készülni 2010-re.

Kósa úr, ön is osztja Orbán Viktornak azt az elképzelését, miszerint az MSZP pénzzel győzte le a Fideszt? [Riverside]

Abban az értelemben igen, hogy az MSZP durván ötször annyi pénzt használt a kampányban, mint a Fidesz és ez meglátszik egy kicsit az eredményben is. De ezt a kampányt mindennek ellenére a Fidesz akár meg is nyerhette volna.

Nem lehet, hogy azért nyert az MSZP, mert nagyon hasonló volt a kampányszínük? [Csipisz89]

Nem, biztos hogy nem ezért nyertek. Bár, mind a kettő meleg szín, és tényleg hasonlítanak egy kicsit egymáshoz.

Szia Lajos! A kampányotok kinek szólt? Neked tetszett? Nekem nem. [barens]

Nem volt jó a kampányunk, nem voltak jók az üzenetek, így aztán nem is volt igazán eltalálva az sem, hogy kinek szólt. Úgyhogy nekem is csak mérsékelten tetszett.

Nem lehet, hogy csalással nyerték meg a választást a szocik? [kedvescsaj25]

Szerintem a szocialisták nem csaltak többet, mint amennyi tőlük üzemszerűen elvárható. Az persze nem kevés, de a mostani választási eredményben nemigen volt perdöntő.

Nem illik bele az Orbán Viktor által kialakított fideszes képbe, nem gondolt arra, hogy pártot vált? [édes_szamóca]

Nem. Jól érzem magam a Fideszben, és sose gondoltam arra, hogy másba kellene fognom. Az a konzervatív-liberális, ha úgy tetszik nemzeti szabadelvű politika és értékrend, amit képviselek, a Fidesz egyik lényegi alkotóeleme.

Mi a személyes véleménye az Orbán-Gyurcsány vitáról? [Szoknyavadász]

Őszinte leszek, nem láttam. A vita idején egy választói fórumon voltam, utána nem vitt rá a lélek, hogy megnézzem. Majd a nyáron abszolválom ezt. Addig csak azt tudom elmondani, amit hallottam róla, annak meg semmi értelme.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről