Czutor Zoltán: Átesünk a ló túlsó oldalára

Vágólapra másolva!
Október 22-én az [origo] Társalgójának vendége volt Czutor Zoltán, a Nyers együttes tagja, akiben a beszélgetés alatt tudatosult, felesége alapvetően befolyásolja dalait. A szerzeményeknél maradva a gitáros elmondta, hogy tavasszal megjelenő új lemezükön lesz "egy-két  súlyosan gépi dolog is", amit legfeljebb a tévékben hajlandók playback előadni.
Vágólapra másolva!

Fotó: Varga Ferenc [origo]Be lehet határolni a stílusotokat? (Jambi1)
Czutor Zoltán: Bitlisz-diszkó-karatemetál.

Nem érzitek kicsit magatokat a magyar Blurnek? Mind a zene, mind az ének arra hajazik, de ez mindenképp pozitívum. (Fatso_Forgetso)
Czutor Zoltán: Köszi, ez sokkal jobban tetszik, mint a magyar Red Hot Chilli Peppers! Végre valaki észrevette!

A "Rádióbarátság" szerint picit fáj nektek, hogy pont ezen a számon kívül mást nem játszottak a zéplusszok meg a rádiók! Örülnétek Britney Spearséhez hasonló népszerűségnek? (Ponilo79)
Czutor Zoltán: Nyilván jó lenne népszerűnek lenni, hiszen mindenki azért csinálja, szerintem még a legelvetemültebb jazz-zenészek is, de nem mindenáron, egyébként a Rádióbarátság-ot se játszották agyon.

Szerinted miért nem játsszák (gyakran) a kereskedelmi rádiók az ilyen stílust? (Jambi1)
Czutor Zoltán: Éppen erről vitatkoztam valakivel idefelé a vonaton, aki azt mondta, hogy azért játszanak ilyet a kereskedelmi rádiók, mert ilyenre van igénye az embereknek, én meg azt mondtam neki, hogy azért van ilyenre igénye az embereknek, mert csak ezt hallják.

Még mindig teljesen elhatároljátok magatokat a playbacktől? Ugye, volt egy bizonyos botrányos tévés playback-szereplés néhány éve, annak volt visszhangja? (Fatso_Forgetso)
Czutor Zoltán: A tévéműsorokban nem határoljuk el magunkat tőle, csütörtök reggel is lesz egy RTL klubos jelenésünk, az élő playbacktől viszont határozottan tartózkodunk. Azért, mert az említett tévéműsor kapcsán nagyon kellemetlenül éreztük magunkat, hogy nem az szól az embereknek, akik ott álltak előttünk, ami kijött a torkunkból.

Mennyire érzitek a magyar zeneipar elmaradottságát a brittől és nyugatitól? Kicsit sem aggaszt titeket, hogy itt, aki ún. "alternatív" vagy "indie" zenét csinál, annak a megélhetés már komoly gondokba ütközik? (Fatso Forgetso)
Czutor Zoltán: Óriási szakadék van a magyar zeneipar - már ha lehet így nevezni - és a nyugatiak között. Itt elsősorban a Németországtól nyugatabbra eső területekre gondolok. Tényleg nagyon nehéz vagy lehetetlen ebből megélni, a könnyűzene és annak bemutatása minden területén alapvető változtatásokat igényel. Persze csak akkor, hogyha nem akarunk úgy járni, mint az osztrákok, ahol gyakorlatilag megszűnt a hazai igényes könnyűzene, szemben a franciákkal, ahol az új médiatörvény fellendítette a hazai zeneipart.

Próbálkoztatok már külföldi fellépéssel meg promócióval? Angol szövegekkel hogy álltok? (Fatso_Forgetso)
Czutor Zoltán: Ötszámos angol maxink jelent meg, Amerikában szórtuk, többször játszottunk Franciaországban, zenéltünk már Ausztriában, januárban megyünk Hollandiába, és voltunk Jugóban és Bulgáriában is.

Egy koncert előtt mennyi az alkoholfogyasztásod? Voltam már olyan koncerten, ahol nem álltál annyira stabilan. (Fatso Forgetso)
Czutor Zoltán: Általában egy üveg vörösbort szoktam egy egész koncert alatt (csak jót!), de ma már nem iszom egyáltalán. Azt is csak a hangom miatt ittam.

Igaz, hogy egészségügyileg nem ihatsz? (jimenez)
Czutor Zoltán: Igaz. Hasnyálmirigy-gyulladásom van, volt, bocs.

Fotó: Varga Ferenc [origo]Volt már, hogy úgy érezted, leteszed a gitárt és kész, vége, eleged van a zenélésből? (Fatso Forgetso)
Czutor Zoltán: Néha pillanatokra, de aztán mindig észreveszem, hogy az egészségem látná kárát. Hegyi Pál nevű volt gitárosunk édesapja mindig azt mondta, az legyen művész, aki ha nem ezt tenné, belehalna.

Mikor lesz új Nyers-lemez? A bedugatlan makulátlan lett, kivéve azt a kiadást, amelyiken egy másik zenekart nyomtak fel a cédéitekre. Ezt hogyan éltétek meg? (Ponilo79)
Czutor Zoltán: Valószínűleg idén már nem lesz új lemez, tavasszal viszont biztosan. Elég nagy csapás volt az idei évre, hogy a gyárban elrontott cédék is kereskedelmi forgalomba kerültek. Azt hiszem, hogy mára ez a dolog rendeződött, kár volt annak a lemeznek, mert tényleg jó volt.

A tavaszi album milyen jellegű lesz? Mert úgy tűnik, ahogy telik az idő, egyre jobb albumokkal rukkoltok elő. (Ponilo79)
Czutor Zoltán: Örülök, hogy így látod, nekünk is egyre jobban tetszenek, az unplugged után átesünk a ló másik oldalára, lesz egy-két súlyos és gépi dolog is.

Zeneileg egyezik a tagok ízlése? Miket hallgattok úgy általában? Ha különbözik, sikerül mégis mindenkinek a kedvére való számot megírni? (Fatso Forgetso)
Czutor Zoltán: Nagyjából egyezik, ugyanis gyakran mutatunk egymásnak új zenéket, együtt fejlődünk, általában én írom a dalokat, a többiek a kelleténél egy kicsit lustábbak. Pedig szeretnék már egy olyan Nyers-albumot, ahol a számoknak kb. a 25 százalékát írom én.

Mennyire befolyásol mások véleménye, például zeneileg? Van, akinek először mutatod meg a dalaid? (Jambi1)
Czutor Zoltán: A feleségemnek szoktam, s most ahogy kérdezed, tudatosult bennem, hogy a Nyers-számok létrejöttét alapvetően befolyásolja az ő ízlése.

Mennyire jelenik meg a politika tudatosan a szövegeitekben? (Jambi1)Czutor Zoltán: Valószínűleg annyira tudatos, mint bármilyen más alkotónál.

A "Beteg az állam"-nak szántatok politikai tartalmat? (Ponilo79)
Czutor Zoltán: Csak ilyen üzletstratégiait, ezt bármikor el lehet sütni.

Most hallgatom a Szépen csúnyuló lányokat. Ezt konkrétan valakinek/valakiknek írtad? A magyar zenéből kiket emelnél ki és miért? (tommykid)
Czutor Zoltán: Kiemelek egyet, akinek a koncertjén láttam ilyen csajokat, Kispál és a Borz. Meghívtak vendégként, és már ment a koncert, amikor odaértem, csak a táncoló csajok sziluettjét láttam, s meg voltam elégedve, de a koncert végén felkapcsolták a villanyt.

Milyen a női ideálod? (Borso)
Czutor Zoltán: Végre egy maszkulin kérdés! Mindig csodálkoztam azokon a férfiakon, akiknek van nőideáljuk. Nagyon sokféle jó nő létezik, és talán még több nem jó.

Mikor horgásztál utoljára Lovasival? Mikről beszélgettek ilyenkor? Halakról, nőkről, életről, zenéről? (Ponilo79)
Czutor Zoltán: Zenéről szinte sohasem, már elég régen horgásztunk együtt, de mikor beszélünk telefonon, szinte mindig ez a téma.

Fotó: Varga Ferenc [origo]Honnan jött a haverség az Animal Cannibalsszel? (Ponilo79)
Czutor Zoltán: Ők kerestek meg bennünket, mint több más általuk kedvelt zenekart, illetve előadót, most adtak ki egy olyan albumot, ahol ezekkel az előadókkal készített közös dalaik hallhatóak.

Mindig zenész akartál lenni? Ha nem ezt csinálnád, akkor mit? Mi a végzettséged? (Ponilo79)
Czutor Zoltán: Biológia-kémia szakos tanár vagyok de igazából mindig zenész akartam lenni, kivéve óvodáskoromat, amikor is Wehrmacht-katona, de mikor megtudtam hogy félcigány vagyok, már nem tetszettek annyira a német katonai egyenruhák :)

A könyvetek milyen lesz, hol lehet beszerezni? (Ponilo79:)
Czutor Zoltán: Nagyon jól sikerült a könyv, gyakorlatilag készen van, egy dolog azonban meghiúsíthatja az idei megjelenést, a nyomda nem tudja biztosra ígérni, hogy karácsony előtt piacra kerülhet. Így ha nem jön ki karácsony előtt, akkor legközelebb csak tavasszal dobjuk piacra. Viszont kész van, az már biztos.

Hol lehet a neten olvasni rólatok? (Jambi1)
Czutor Zoltán: A honlapunkon. Akár órákon belül is megújulhat, tele lesz flash animációval, csomó új kép, új infók stb. A szerkesztője azt ígérte, hogy 14-től működik, de megnéztem, és még nem működik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről