Innen is lehet bálnákat menteni

Vágólapra másolva!
Az [origo] Társalgójának vendége volt a Greenpeace magyarországi csoportjának szóvivője. Kalovits Judit többek között beszélt a verespataki aranyról, a zöld-barát rendőrökről, a megszállottságról, az elsüllyedt Prestige-ről, és a reménybeli támogatókról.
Vágólapra másolva!

Fotó: Varga Ferenc [origo]Greenpeace Magyarország: sziasztok, Kalovits Judit vagyok, a Greenpeace sajtóügyeit intézem, és várom kérdéseiteket!

Igazán dicsérendő, amit a Greenpeace tesz. Csak sajnos a mai világban nem elég. De azért hajrá! Megérdemlitek az elismerést. (Jadeye_hu)

Greenpeace Magyarország: Köszönjük szépen, véleményem szerint egyébként a Greenpeace és a hozzá hasonló civil szervezetek igenis sok mindent el tudnak érni. Ha megnézed a honlapunkat, ott is találhatsz egy felsorolást arról, hogy mi mindent értünk mi el, és már a magyar szervezet is büszkélkedhet sikerekkel. Pl. elértük, hogy a Biatorbágyon tervezett kábelgyár más, környezetbarát vegyszert használ az egyik technológiai folyamatban. Reméljük, hogy sok más sikeres megmozdulásunk is lesz.

Mi a szervezet elsődleges célja? (ACE-)

Greenpeace Magyarország: Természetesen a környezetvédelem, erőszakmentes eszközökkel. A Greenpeace 1971 óta létezik - akkor egy maréknyi bátor környezetvédő indult egy vancouveri templom alagsorából az amerikai kormány atomkísérletei ellen tiltakozni.
Mára a Greenpeace világméretű szervezetté nőtte ki magát: közel ezer ember dolgozik a különböző irodákban a világ minden táján.

Mit fog itt csinálni a Greenpeace? (Cho_Gloriee)

Greenpeace Magyarország: Eddig elsősorban a Tisza vízminőségével foglalkoztunk: Szlovákiában, Romániában és Magyarországon mértük fel a folyó állapotát. Szakértőink, a brit Exeteri Egyetem laboratóriumának kutatói készítettek egy tanulmányt, amelyben megnevezték a legfontosabb szennyezési gócpontokat. Mindenképpen fogunk még foglalkozni pl. a hulladékkérdéssel (mint az illegális hulladékégetés vagy a -lerakók), de persze folytatjuk majd a vízminőség-elemzéseket is: a Duna mentén például még nem vizsgálódtunk.

Érdekes a Greenpace "üzletpolitikája": adott céget cseszeget, míg mondjuk az adott cég ugyanolyan sz..t gyártó konkurenciáját meg nem - miért is? Mennyit fizetnek a monopóliumok a Greenpace-nek? Nem érzed magad átverve, kihasználva? (Victorius)

Greenpeace Magyarország: Vegyük az olajipart. Ott vádoltak már minket azzal, hogy a Shell támogat a háttérben. Aztán vádoltak azzal, hogy az Esso, aztán a BP. Egyszerre nem lehet mindenkit "betámadni" - de csak mert nincs rá elég ember. Nem, nem érzem magam átverve. Ugyanis tudom, hogyan működünk.
Legutóbb azzal vádolt minket a román titkosszolgálat, hogy csak azért támadjuk a verespataki ciános aranybánya megépítését, mert minket a magyar kormány pénzel, "és a magyarok maguknak akarják az aranyat". No comment.

Milyen kapcsolatban álltok más itthoni környezetvédő csoportokkal pl. a HUMUSZ-szal. Segítitek egymást? (gagarin61)

Greenpeace Magyarország: Ahogy már írtam, igyekszünk jó kapcsolatot kialakítani a többi zöld szervezettel. Mivel kicsi iroda vagyunk ez nem mindig zökkenőmentes, de igyekszünk. A Humusszal már akkor is tervezett együttműködni a Greenpeace, amikor még nem is volt hazai szervezet. A zöld szervezetek felől érzett (amúgy egészséges szkepticizmusból fakadó) kritikus látásmód épp az imént írtak miatt úgy érzem, megváltozott kissé. Talán kezdenek bízni bennünk? Remélem.

Egy 16 éves mit tud csinálni a GREENPEACE-ben? (DK_Reka)

Greenpeace Magyarország: Szia Réka, őszinte leszek: nem sokat. Vigyáznunk kell arra, hogy mibe "visszük bele" a fiatalokat: komoly akcióban 18 éven aluliak nem vehetnek részt.
Ugyanakkor mindig elkél a segítség: ha jelentkezel a már leírt elérhetőségeken biztosan ki tudjuk találni, hogy mi az, ami téged érdekel! A Tisza Túra alatt is sokan voltak, akik nem az akciókban vettek részt, hanem a háttérmunkákban - ami sokszor nem kevésbé izgalmas... :)

Lehet jelentkezni külföldi csoportba is? Ugyanis én Bécsbe járok egyetemre. Kézenfekvőbb lenne az osztrák Greenpeace-be jelentkezni. Milyen kapcsolat van a más nemzetiségű csoportok közt? Végeznek közös projekteket? (boni)

Greenpeace Magyarország: Természetesen! A Greenpeace regionálisan működik (banális közhely, de így van: a környezetszennyezés nem ismer határokat). A közép-európai régióba 9 ország tartozik bécsi központtal: Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Szlovákia, Románia és a volt Jugoszláv tagköztársaságok tartoznak ide. A kinti Greenpeace-be lenne érdemes jelentkezned, mert az akkor neked jóval közelebb van. Az info@greenpeace.hu címen erről is tudunk infót adni. (boni)

A Greenpeace Magyarország milyen költségvetésből működik? Miből tartjátok fenn magatokat? (zoldike22)

Greenpeace Magyarország: Minket egyelőre a mintegy 200 ezer osztrák Greenpeace-támogató tart fenn: ebből jött létre az iroda, ebből finanszírozzuk a különböző kampányokat. De szeretnénk mielőbb saját támogatói bázist is kiépíteni. Az irodában öten vagyunk, mi teljes munkaidőben itt dolgozunk ("rendes állás"). A fizetésünk civil szféra-beli fizetés.

Mekkora üzlet a Greenpeace? Egy barátom New Yorkban tavaly havi 2 ezer dollárért lehetett volna utcai aktivista. A médiaszereplésen kívül sikerül-e valami kézzelfogható eredményt elérni? Egy csónakkal egy olajszállító hajó elé állni 8 tévétársaság előtt tényleg nagyon látványos, de mennyi a tényleges hatása? (gagarin61)

A Greenpeace/tudomany/tarsadalom/20030106greenpeace.htmlA Greenpeace International (GPI) 1971 óta harcol a környezeti pusztítások ellen.

Greenpeace Magyarország: A Greenpeace mekkora üzlet? Nekem nem nagy:) és a többieknek sem, aki itt, vagy a többi irodában dolgozik. Egyet kell megérteni: mi itt mindannyian megszállottak vagyunk egy kicsit, enélkül nem megy. És ez a megszállottság a környezet védelméért van, nem a pénzért. Időről-időre felröppennek persze olyan hírek, híresztelések, amely szerint pl. "a Greenpeace fizet aktivistáinak". De ez nem igaz. A Greenpeace annyiban fizet, hogy mondjuk ha aktivistaként elmész Németországba egy akcióba, akkor nem neked kell fizetned a szállásért, a kajáért stb. De senki nem kap költőpénzt.

De mielőtt valaki megcáfolna: legutóbb Bukarestben, amikor a rohamrendőrök minden egyes aktivista útleveléért mintegy "váltságdíjat" kértek (addig nem adták vissza, amíg nem fizettünk fejenként 1,5 millió lejt), akkor mindenki kapott pénzt.
Gagarin kérdésének második felére visszatérve: igenis van értelme. Van értelme odaállni a bálnavadász hajó és a bálna közé, ha azzal megvéded az állatot. Van értelme összefestékezni a kisfókát, ha amiatt nem vágják fejbe a bőréért. És van értelme leülni az atomvonat elé... Nem a nyilvánosság a lényeg. Hanem az, hogy minden egyes ilyen akció után lesz 5, 10, 2000, akár tízezer ember, aki elgondolkodik: miért is volt, és talán meg is érti.

Milyen a Greenpeace kapcsolata a rendőrséggel? (levelibeka)

Fotó: Varga Ferenc [origo]Greenpeace Magyarország: Itthon? Eddig nagyon jó:))) de tényleg. A sajóbábonyi akcióban is teljesen úgy vezették le az egészet, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. (tényleg)
Külföldön már más a helyzet: sokszor kerültek a GP aktivistái összetűzésbe a rendőrséggel, legutóbb épp Indiában.
Európában inkább az a jellemző, hogy a rendőrök odajönnek és azt mondják "így tovább! veletek vagyunk!" Egy szeptemberi, luxemburgi ESSO-akcióban (ahol amúgy 30 magyar aktivista is volt) pontosan ez történt.

Mikor lesznek szelektált hulladéktelepek? Mert ugyebár az ember hiába szelektálja a szemetet, ha egyszer a szeméttelepen úgyis összeömlesztik... (boni)

Greenpeace Magyarország: Igen, kedvenc példám egyébként Kecskemét, ahol elkezdték profin, szelektíven gyűjteni a szemetet, aztán jött egy kukáskocsi és jól összeszedte az egészet. De vannak itthon jó példák is. Ez egy igen lassú folyamat, hiszen meg kell lenni egyrészt az igénynek, hogy lehessen szelektív gyűjtés, másrészt rendelkeznie kell az államnak a megfelelő gépekkel, amellyel a szelektálta hulladékot kezelni tudják - tehát pl. külön kukásautó. De van már egy csomó kezdeményezés (és egy csomó jó civil szervezet, amelyik ezzel foglalkozik), úgyhogy remény, az van...

Miért baj a génmanipuláció? Ember évezredek óta műveli. Lásd. különböző fajták keresztezése, nemesítés stb... (Victorius)

Greenpeace Magyarország: Mert visszafordíthatatlan. Mert nem tudjuk kézben tartani, hanem egyszercsak kikerül a "szabadba" egy csomó olyan mutáns, amelyről nem tudjuk, mivé fejlődik, és milyen károkat tesz a környezetében.

Ki a legnagyobb hazai vízszennyező? (tiszaman)

Greenpeace Magyarország: A legtöbb szennyezés Romániából érkezik hozzánk, bár a most napvilágra került, Ipolyon keresztül hozzánk kerülő szennyezés is igen jelentős. Hogy itthon pontosan melyik cég? Több különböző szennyező van. Az általunk felsorolt (és közzétett: www.greenpeace.hu) cégek között van olyan is, amelyik potenciális veszélyforrás, azaz természeti kár, emberi mulasztás, bármely probléma esetén nagyon komoly szennyezést okozhat.

Még kb. hány év amíg a spanyol partoknál felszívódik az olaj? (Tomas-san)

Greenpeace Magyarország: Nagyon sok különböző tényezőtől függ: 1967-ben, azaz 35 éve elsüllyedt egy tankerhajó, a Torrey Canyon az angol partoknál. Azóta is folyik belőle az olaj. Mivel a Prestige-ből származó újabb olajfoltok már Franciaország partjainál tűntek fel elképzelhető, hogy még sokáig hallunk majd erről a katasztrófáról is, ami hosszabb távú, de nem közvetlenül kérdésedre válaszoló "adalék":
Az a tengeri árok, ahova a Prestige süllyedt, igen érzékeny ökoszisztémát rejt: megtalálható itt több olyan cápafaj, amely sehol máshol. És a kiömlött olaj a reprodukciós készségre van negatív hatással...

Mi a saját véleménye a tankerhajó balesetéről, az ehhez kapcsolódó szabályzatról, környezetszennyeződésről stb. (DS_)

Greenpeace Magyarország: A tankhajók baleseteinek nagyon sok oka van. Első a pénz. A társaságoknak jobban megéri rövidebb, ámde kicsit kockázatosabb útvonalon hajózni.
Pont ma csináltam egy elég komoly listát a tankhajó-balesetekről (greenpeace.hu). És ez a lista messze nem teljes. A Prestige óta is több ilyen baleset történt. Nem tudunk mindegyikről, hisz a cégeknek érdekük titokban tartani ezeket a baleseteket.

Fontos lenne, hogy alkalmazzák pl. az 1999-ben elsüllyedt Erika nevezetű tanker nyomán Erika-direktívákat, mely a tengeri olajszállítás szabályozásáról szóló EU-rendelet. És fontos lenne az is, hogy kitiltsák a nemzetközi vizekről az olyan hajóroncsokat, mint a Prestige. 26 éves volt, ette a rozsda, ráadásul régi, "egyfalú" tanker volt, azaz egyáltalán nem volt biztonságos.
Fontos lenne még létrehozni az ún. "tengeri nemzeti parkokat" is: a különösen érzékeny tengeri területek felett ne folyhasson kereskedelmi forgalom.

Hány magyar volt kint a legutóbbi tankhajóbalesetnél? (levelibeka)

Greenpeace Magyarország: Kettő. Ez nem sok, de ők tudtak azonnal indulni. Egy aktivista (Viki) és az akcióbuszunk kapitánya, Mezei Csaba. Kint volt a busz is, végigjárták a partvidéket.

Ön szerint rendben van-e az, hogy emberek vadállatokat tartanak otthon? Szerintem ez csöppet sem emberséges dolog és nem értem, hogy lehet ezt engedélyezni (thLi)

Greenpeace Magyarország: Semmiképpen. Az illegális állatimport felmérhetetlen károkat okoz az élővilágnak. Évente több tízezer állat pusztul el a rossz szállítási, tartási körülmények miatt - nem is értem, miért jó az valakinek, ha az otthonát egy boldogtalan állat díszíti... :(

Van-e köze a Greenpeace-nek az "állatvédelemhez"? Úgy értem, célja-e a Greenpeace-nek az, hogy az ökológiai egyensúly szempontjából indifferens egyedek sorsával (pl. egy állatkertben vagy laboratóriumban született állat) foglalkozzon? És ha igen, akkor milyen módon? (Balint_)

Greenpeace Magyarország: A Greenpeace a kezdetektől fontosnak tartotta (és tartja mind a mai napig) az állatok védelmét. Épp ma kezdett dolgozni új kampányosunk itt a budapesti irodában, aki kifejezetten a biodiverzitás (faji sokszínűség) megőrzésének érdekében fog kampányolni.
Az állatkerti állatokkal ugyanakkor kevésbé foglalkozunk - mi inkább az ő eredeti életkörülményeik visszaállításán dolgozunk.

Mi lesz a következő akció? (csicskalosspunk)

Fotó: Varga Ferenc [origo]Greenpeace Magyarország: Jó kérdés:) sosem "hirdetjük meg" előre az akcióinkat - mi is lenne velünk, ha mondjuk a gyár bejáratánál várnának minket a rendőrök... az akciót el sem tudnánk kezdeni. Épp ezért minden megmozdulásunkat szigorú titok övezi. Sejteni persze lehet. Ha egy céggel pozitív tárgyalásaink vannak folyamatban, akkor nem fogjuk ezt egy megmozdulással megakasztani. Ahol pedig teljes elutasítás a válasz a megkeresésünkre - na, ott már inkább lehet valamire számítani.

Főbb feladataink idén: elsősorban a már leírt hulladékkérdést szeretnénk "boncolgatni", fontos lesz a vizek minősége, biodiverzitás-kampányosunknak is lesz dolga (bármily furán is hangzik: innen is lehet védeni pl. a bálnákat), és persze menet közben fel fog merülni egy csomó új kérdés is...

Én jelentkeztem Greenpeace aktivistának, de meg nem nagyon kaptam választ. Azt akarom kérdezni, hogy milyen feltételek mellett lehet valaki Greenpeace aktivista, vagy elég csak az elszántság? :] (boni)

Greenpeace Magyarország: Aktivistának bárki jelentkezhet, korra, nemre, érdeklődési körre való tekintet nélkül (mi azért érdekeljünk :)) az info@greenpeace.hu címen lehet jelentkezni Aranyi Katalin irodavezetőnél és őt kell keresni az irodában is ezzel kapcsolatban www.greenpeace.hu

Búcsúzom, köszönöm szépen a lehetőséget és a kérdéseket! Ha maradt még kérdés, vagy újabb merült fel, írjatok az info@greenpeace.hu oldalra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről