A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

62. Gottgeisl Dóra - Korinthosz, Görögország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma a tűzvész sújtotta Görögország egyik városából, Korinthoszból válaszol Gottgeisl Dóra.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Görögországban, Korinthoszban élek jelenleg, az EVS - European Voluntary Service - keretében dolgozom a helyi ifjúsági centrumban. Otthon budapesti lakos vagyok.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Jelenleg ez Európa legmelegebb pontja. Korinthosz egy kis város, kb. 100 000 lakossal, Korinthia tartomány fővárosa. Természetesen, mint a legtöbb görög városban, itt is vannak régi romok, illetve, ami még látványosságot jelent, az a csatorna, ami összeköti a - most már - szigetet Görögország többi részével. Nyáron viszonylag nagy élet van, sok a turista, télen azonban kihal a város. Görögországot pedig mindenki ismeri, legalábbis az iskolai tanulmányokból, a kultúra bölcsője stb. A görögök nagyon büszkék a kultúrájukra, azonban a tárgyi emlékekre nem figyelnek oda. Görögország szinte csak a turizmusból él. Közhely, de tényleg igaz, hogy ha csak a turistahelyekre látogatsz el, nem ismered meg az országot. Mióta itt lakom, pénz- és időhiány miatt leginkább a közeli falvakba, városokba utaztunk a barátiammal, ahol stoppolás közben gyakran megkérdeztek, hogy de valójában miért is akarunk ide vagy oda menni. Sajnálatos, de rengeteg gyönyörű hely nincsen benne az útikönyvben, amiket pedig érdemes lenne felkeresni.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
A legjobb, hogy teljesen más, mint Magyarország. Itt minden nap jó idő van, és a tenger ötlépésnyire van a lakásunktól, mondhatnám, hogy saját strandunk van. Az emberek jobban megbíznak egymásban, mint otthon, a görögök nem lopnak, és a stopposokat is mindig felveszik. Nagyon könnyű szóba elegyedni az emberekkel, akik igencsak segítőkészek, néha már-már túlságosan is. Jó, hogy Korinthoszban a lakásunktól minden öt-, maximum tízpercnyi sétára van, a munkahely, a bolt, a buszmegálló, a kocsma, nem kell a tömegközlekedést használni.

Miben rosszabb?
Közlekedési szabályok nem annyira léteznek. Nincs szelektív szemétgyűjtés, és nagyon nagy a kosz az egész városban. A tengerre nem vigyáznak egyáltalán. A férfiak nagy része egyáltalán nem tiszteli a nőket, mivel abban a tudatban neveltek őket, hogy ők a görög istenek egyenes ági leszármazottai. A koncerteken és a klubokban nem táncolnak, csak állnak és nézelődnek körbe körbe. (Most pont elment az áram kétszer.) A közlekedés elég drága.

Mi hiányzik Magyarországról?
Így konkrétan nem sok dolgot tudok említeni, persze a Balaton, a szalonna, a pálinka. Inkább érzések hiányoznak. Például múltkor este kint ültünk a kertben, és valahogy eszembe jutott a 4-6-os villamos és az Oktogon. Akkor hiányzott Magyarország, de nem konkrétan az Oktogon. Illetve, ami igazan hiányzik, az a nyelv, illetve, hogy nincs senki, akivel azonos a kulturális hátterem.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A barátaim, a tenger, hogy mindenki mosolyog és kedves. Az, hogy szinte minden megtörténhet, de szó szerint.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Általában jobb, mint otthon, de persze vannak egyes részei az országnak, például néhány kis sziget, ahol rosszabb, mint odahaza.

Mennyibe kerül egy kávé?
2,50 euró átlagosan (625 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
260-300 euró (65 000-75 000 forint).

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Mielőtt eljöttem volna, a szüleimmel együtt laktam, tehát ahhoz képest rosszabb körülmények között élek. Ha hazamegyek, és egyedül fogok lakni, akkor lesz esélye annak, hogy nagyjából hasonló körülmények közé kerüljek. Annyi különbséggel, hogy most a lakást fizetik nekem, otthon arra is nekem lesz gondom.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Gyerekekkel dolgozom, illetve a helyi kulturális események megszervezésén. Néha tüzet oltok. Valószínű hasonló munkát otthon is találhatnék.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal lassabb az élet, nem aggódnak túlságosan sokat. Mindent csak lassan, energiát beosztva tesznek. Ha nem jön a busz idejében, nem jön. Majd jön egy másik. Sokkal vidámabb mindenki, a külföldiekkel segítőkészek.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az erdőtüzek a Peloponnészoszi-félszigeten, illetve a szeptemberi választások.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Országos tüzek Görögországban.

Hogyan érinti a te életedet ez a rendkívüli állapot?
A legközelebbi tűz öt percre volt Korinthosztól. Az egész városnak készen kell állnia arra, hogy esetleg tovább kell menni. A szomszédos faluban mi is voltunk segíteni tüzet oltani. A hangulat pedig elég depresszív, az sem segít, hogy akármerre utazunk busszal, vagy csak ülünk egy sörözőben, látni lehet a lángokat vagy a füstöt. Egyik este pedig hamu hullt az égből egész éjjel.

Hogyan viselik a történteket a helyi lakosok?
Természetesen nem örülnek neki. Sok embernek el kellett hagynia az otthonát, teljes erdők égtek le. Azt mondják, kb. 100 év fog kelleni ahhoz, hogy a leégett területek visszanyerjék a tűz előtti állapotukat. Szerdán (augusztus 29.) pedig egész Görögországban este hétkor a városok főterén összegyűltek az emberek fekete ruhában, tiltakozásul a gyújtogatok ellen.

Mik a legfrissebb fejlemények?
Több verzió is életben van, egyesek azt állítják, hogy ingatlanspekulációk miatt történtek gyújtogatások, mások a választásokat teszik felelőssé. Jelenleg pedig úgymond főbűnösnek egy 77 éves öreg nénit tettek meg, aki családi sütést rendezett a kertben.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Strandolás, kávézóban ücsörgés, foci, strandröplabda. Mozi inkább csak télen. Ja és a tengerparti városokban, falvakban igen kedvelt a külföldi lányok fiúk általi hajkurászása, ami korosztálytól független.

Visszajössz?
Még nem tudom.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!