A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

84. Csonki Zoltán - Arusha, Tanzánia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Ma Tanzániából, Arushából válaszol Csonki Zoltán.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol élsz, és mit csinálsz ott?
2001-ben érkeztem először Tanzániában, hogy itt írjam meg a diplomamunkámat a Kilimandzsáró lejtőin folyó kávétermesztésről. Ezt követően még kétszer tértem vissza és ez az ország magával ragadott. Afrikáért gyerekkorom óta rajongtam, és a rövid itt töltött időszakok alatt kezdett körvonalazódni egy terv, miszerint megpróbálom, milyen hosszabb távon itt élni.

Budapesten egy lízingcégnél dolgoztam az egyetem alatt és után. Az évek szép lassan elteltek és úgy éreztem, hogy ha nem lépek, a tanzániai terv csak álom marad. Végül elérkezettnek láttam az időt arra, hogy felmondjak és nekilássak a megvalósításnak. Londonba mentem, hogy csiszoljam az angolomat és pénzt gyűjtsek az úthoz. Bő egy évre rá újra Tanzániában voltam egy repülőjeggyel a zsebemben, ami három hónapra szólt. Ennyi időt adtam magamnak, hogy munkát tálaljak, és ha nem sikerül, akkor is legálabb megpróbáltam. Egy hónap múlva szerencsével jártam és tavaly szeptember óta Észak-Tanzániában élek, ahol szálloda-menedzserként dolgozom.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a varost/ országot, ahol laksz?
A Magyarországnál tízszer nagyobb területű Tanzánia Kelet-Afrikában található, szegény mezőgazdasági ország, komolyabb ásványkincsek nélkül. A néhány arany- és gyémántbánya sajnos nem elég, hogy jólétet biztosítson az itt lakóknak. A természeti kincsek terén azonban olyan örökséggel rendelkezik, amely reményt adhat a jövőre nézve, elsősorban a turizmusra gondolok. Itt tálalható Afrika legmagasabb hegye, a hófödte Kilimandzsáró, az olyan fantasztikus fűszerszigetek, mint Zanzibár és Pemba. Ez az ország az otthona a kontinens egyik legnagyobb vadállományának. Tanzánia területének 25 százaléka valamilyen védettséget élvez. A gnuvándorlásról és oroszlán állományáról híressé vált Szerengeti Nemzeti Parkot, azt hiszem, nem kell bemutatni, mint ahogy a földi édenkertként nyilvántartott Ngorongoro-krátert sem. A Selous Vadvédelmi Területről már bizonyára kevesebben hallottak, pedig területe nagyobb, mint Dánia, és igazi elefántparadicsom. Én az egymillió lakosú Arusha mellett élek. Ez Tanzánia turistaközpontja, ahonnan és ahova a szafarik indulnak és érkeznek. A város a Kairó-Fokváros távolság mértani közepén fekszik. A Meru-hegy (4556 m) árnyékában épült várost nem építészeti emlékei és rendezett utcái teszik feledhetetlenné, hanem az itt elő kultúrák által létrehozott színes afrikai forgatag.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Tanzánia teljesen más, így nehéz Magyarországgal összehasonlítani. Számomra nagyon szimpatikus, hogy az emberek vidámak, barátságosak és vendégszeretők. Senki nem siet sehova, itt Isten malmai lassan őrölnek. Rólunk, európaiakról azt tartják "nektek órátok van, nekünk pedig időnk". A trópusi pálmák és gyümölcsfák látványa, valamint a sok napsütés garancia arra, hogy jól induljon a nap.

Miben rosszabb?
Az egészségügy nagyon rossz állapotban van, és az AIDS komoly problémát okoz az országnak. Az utak állapota láttán azt hiszem, senki sem panaszkodna Budapest kátyúira. A bürokrácia, a korrupció és a munkanélküliség sokak életét megkeseríti és a közbiztonságon is lenne mit javítani.

Mi hiányzik Magyarországról?
Elsősorban a család és a barátok, természetesen. Hiányzik Budapest kulturális élete, néha jó lenne egy színházba vagy moziba elmenni. Ezután a magyar ízek következnek, bár a helyi ételek között is van remek. Külföldön döbben rá az ember, hogy a magyar konyha milyen jó és a fűszerezés milyen fontos. Hosszasan sorolhatnám azon ételek listáját, amikhez már régen nem volt szerencsém, de a gulyásleves nem lenne köztük. Szerencsés módon (vendégeik legnagyobb meglepetésére) ez szerepel a szálloda étlapján és a szakácsok kiválóan tudják elkészíteni a Magyarországról hozott pirospaprika felhasználásával.

Még egy dolog eszembe jutott, ami bizony hiányzik: ez pedig a hó. Szívesen benne lennék végre egy jó hógolyózásban, vagy síelésben, és a karácsonynak is egészen más a hangulata 35 fokos melegben.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Én a szavannák és a vadvilág miatt szerettem bele Afrikába, ezeket mindenképpen nélkülöznöm kellene. Az afrikai napfelkelték és naplementék hangulata nem hasonlítható az európaiakhoz; az embernek olyan érzése van, mintha itt nem ugyanaz a nap sütne. Végül azokat az embereket említeném, akikkel nap mint nap együtt dolgozom és akiknek a nyelvét (szuahéli) valamelyest már sikerült elsajátítanom, és így a gondolkodásukat is könnyebb megértenem. Mi tagadás, megkedveltem őket, és talán ők is engem.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Tanzánia egyike a világ tíz legszegényebb országának, és ezzel azt hiszem, elég sokat elmondtam. Az emberek többsége napi egy dollárból (178 forint) él. Azok az emberek, akik a fejlett országokban olyan problémákkal ébrednek, hogy "Ma mit vegyek fel?" vagy "Ma mit kéne enni?", azt hiszem, itt egy életre elszégyellnék magukat. A helyiek esznek, ha van mit, és a ruhákat addig hordják, amíg még újra és újra meg lehet varrni, foltozni őket. Néhány nap egy átlag afrikai családnál mindenkit megtanítana arra, hogy megbecsülje az ivóvizet, amelyet gyakran kilométeres távolságokból kell az asszonyoknak és gyerekeknek kannákban a fejükön hazacipelni.

Tanzánia szegénysége ellenére Afrika egyik legnyugodtabb országa, ahol a függetlenség óta nem volt polgárháború, katonai puccs. Az itt elő, több mint 120 különböző etnikum békében él egymás mellett és az sem számít, ha valaki keresztény, muszlim vagy természeti vallású.

Mennyibe kerül egy kávé?
A Kelet-Afrikában termelt arabica kávé a harmadik legjobb minőséget adja a világon. A városban 1500 shillingtől (300 forinttól) kezdődnek az árak, de a helyiek inkább teáznak.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
500 amerikai dollártól (89 000 forinttól) már lehet megfelelő színvonalú házat vagy lakást tálalni, ahol a villany, a víz, valamint az éjjeliőr bére is benne foglaltatik az árban.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
A pénz, amit keresek, sokkal többet ér itt, mint Magyarországon, és szerencsés módon a szállásra sem kell költenem.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Persze szálloda-menedzserre otthon is szükség van, bár az már más lapra tartozik, hogy ki állna velem szóba szakirányú egyetemi diploma nélkül.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az emberek minden alkalmat megragadnak az ünneplésre, a tánc és a zene a vérükben van. Szorgalmasan járnak templomba, ha van. Nem csak az ige és a közös ének a fontos, hanem a különböző falvakból és városrészekből érkező hívők hozzák magukkal a helyi híreket, amik okot adnak egy jóízű beszélgetésre.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az eső hiánya. A kutak egy része már kiszáradóban van, és a következő esős évszakra még egy jó hónapot várni kell.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A felig-meddig működő Kelet-Afrikai Közösség (Tanzánia, Uganda, Kenya) tartott megbeszélést Arushában, amely a szervezet fővárosa. A másik cikk egy parlamenti képviselő közúti balesetéről szólt.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Az emberek imádnak piacra járni, ahol hosszú alkudozások árán próbálnak minél több mindent megvásárolni a szerény jövedelmükből, és persze itt is van elég idő a hírek megbeszélésére. A legnépszerűbb sport a foci.

Visszajössz?
Ez még a jövő zenéje, mindenesetre Magyarországot is nagyon szeretem.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!