82. Marton Barbara - Austin

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Ma  a texasi Austinból válaszol Marton Barbara.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Austinban, az Amerikai Egyesült Államokban (Texas államban) élek két éve. Férjem révén kerültem ide, aki amerikai állampolgár és itt élt és dolgozott, mielőtt összeházasodtunk. Otthon tanár lennék és ahhoz, hogy kint is taníthassak, egy ottani egyetemet is el kellene végeznem, amire eddig nem került sor. Így leginkább a házunkat tupírozgatom, fejlesztgetem és az országot "tanulom".

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Az országról elég sokat lehet hallani, így inkább Austinra szorítkoznék. Budapesti szemmel kis város (700 000 lakos, 1,5 millió a külterületekkel együtt), bár úgymond Texas "fővárosa". Érdekes, hogy talán egész Texasban ez az egyetlen többségében liberális város, ez nagyon fontos jellemzője a városnak.

Felhőkarcolók nincsenek, inkább kisvárosi hangulat érezhető, amihez viszont rengeteg autópálya társul. Austint az élő zene fővárosának is hívják, rengeteg a kisebb-nagyobb szórakozóhely, ahol minden stílusú zene hallható, a hippi gitárosoktól, a rock bandákon át a magasan képzett jazz zenészekig.

Két nagy austini filmfesztiválra özönlenek az amerikai filmesek, az Austin Film Festivalra, és a South by Southwestre, de emellett még kb. nyolc kisebb filmfesztivált is rendeznek a városban. Tavaly itt láttam a Nyóckert feliratozva.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Nem állítanám, hogy jobb Austinban, csak más. Legfőképpen az emberek mások. Nyugodtabbak, kedvesebbek, segítőkészebbek, udvariasabbak. Nagyobb a szervezettség, mindennek megvan a maga rendje. Valahogy sokkal simábban lehet ügyeket intézni. Ezenkívül, könnyebb és olcsóbb beszerezni a mindennapi élethez szükséges dolgokat - mindig minden van. Az élelmiszeren és a szolgáltatásokon (szerelő, fodrász, stb.) kívül, szinte minden olcsóbb és nagyobb a választék. A boltban is sokkal kedvesebben bánnak az emberrel, mint itthon. Hiába, nagy a verseny a fogyasztókért, ők pedig tudatosan ott költik a pénzüket, ahol jobban bánnak velük.

Miben rosszabb?
Nincs tömegközlekedés, ami amerikai szemmel nem túlzottan furcsa, de budapesti révén nagyon nehéz volt megszokni, hogy mindenhova csak és kizárólag autóval lehet eljutni. Nem elég színes a kulturális élet. Színvonalas színház, komolyzene nincs, múzeum és kiállítás is kevés. Az emberek inkább sportolással, élő zenével töltik a szabadidőt, ami azért valljuk be, nem annyira rossz.

Itt sem tudnak jól vezetni az autósok, de legalább megállnak a zebránál, ha át szeretne menni egy gyalogos.

Mi hiányzik Magyarországról?
Legfőképpen a család, azután a kulturális élet. Ezt követik rögtön az ételek. Sablon, de néha nagyon vágyik az ember egy friss zöldpaprikára, vagy paprikás gyulaira.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A kevesebb stresszel járó életvitel, a rend.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Jobb fizetésből jobban élnek. A felső- és középréteg mindenképpen magasabb életszínvonalon él, de természetesen ott is megtalálható minden réteg. Vannak területek, ahol nagyobb a szegénység. Ott az állami segítség kevés, viszont az alapítványi és magántámogatói háló elég fejlett.

Mennyibe kerül egy kávé?
1,40 dollár (260 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Havonta kb. 1000-1200 dollár (186 000-223 000 forint). Az ingatlanárak általánosan sokkal magasabbak, mint itthon. Emellett Austin nagyon felkapott város (az egyik legrohamosabban növekvő város az Egyesült Államokban), ez még inkább emeli az ingatlanok árát, bérletét.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Mondhatni. Jobban lehet takarékoskodni, de azért itt is sokat kell dolgozni, ha valaki jól akar élni. Hatalmas tévhit, hogy az amerikaiaknak a bőre alatt is pénz van. Egy szűk réteg valóban nagyon gazdag, de ez minden országra igaz.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Jelenleg igen.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal nyugalmasabb. Az embereknek itt is vannak gondjaik, de azokat sokkal kevesebb feszültségkeltéssel oldják meg. Mondhatjuk, civilizáltabban. A politikai élet itt is elég heves, különösen a jövő évi választások miatt, de arra is inkább a rend a jellemző. Blokád, utcai zavargás, nyilvános pocskondiázás nincs, inkább a másik véleményének a tiszteletben tartása és a diplomatikus viselkedés a jellemző.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A 2008-as választások, az elnökjelöltek, az iraki háború, és a sport. Most kezdődött az amerikai egyetemi focibajnokság, ami mindenkit nagy izgalomban tart (kivéve engem).

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Egy nemrég nyugdíjba vonult neves, televíziós műsorvezető 70 millió dollárra perli a CBS-t, az egyik legnagyobb televíziós társaságot.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A szabadtéri sport. Mindig meleg van, így rengeteg a sportpálya és sportolási lehetőség az egész városban. Mindenki végez valamilyen sportot. A legnépszerűbb a biciklizés (Lance Armstrong is itt él és edz), valamint a futás.

Visszajössz?
Nem csak rajtam múlik, de egyáltalán nem bánnám. Sőt.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!