A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNSalim Omar Gergely
15:58TekvondoOmar Salim-Vito Dell'Aquila
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

96. Faragó Zoltán - Reykjavik, Izland

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Ma Reykjavikból válaszol Faragó Zoltán.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Turistából lettem tartósan itt tartózkodó. Alkalmazott voltam, majd saját céget alapítottam. Így lettem izlandi munkavállalóból izlandi munkaadó.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Stresszmentes forgatag. Pisztrángot fognak a horgászok a belvárosi folyóban. Öt perc alatt vehetsz autót, papírmunkát is beleértve. Soha nem fogsz beilleszkedni, mindig külföldi maradsz. A zsebkendő használata örök rejtély marad minden izlandi számára - helyette folyamatosan krákognak és harákolnak. Miért kell itt a krumplipürének édesnek lenni? Miért van a csokiban mogyoró helyett gumicukor? Az egy főre eső terepjárók száma három. Kevesebb szél is elég lenne. Ezek miért gondolják, hogy a világon mindenki beszél izlandiul? Miért hiszik azt, ha elismételnek tízszer egy izlandi mondatot, akkor megértem? Egy város remek, három sávos utakkal, és megszámlálhatatlan felüljáróval. Sok-sok színes ház. Parkok, tavak, folyók. A háttérben - mint amolyan időjárásjelzőként - hol havas, hol zöld, hol barna hegyek. A tenger illata. A halfeldolgozó bűze. Egy néger fiú az IKEA előtt füles sapkában - eltévedt? Egy 60 éves nyugdíjas nő a 30 centiméterrel megemelt, háznyi méretű terepjáróban - idevalósi.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Nem jobb, otthon kényelmesebb lenne élni. A sokkal magasabb életszínvonal, a sokkal magasabb fizetések miatt vagyok csak itt. Ha ezek a száraz gazdasági okok nem vezérelnének, akkor csak turistaként járogatnék ide.

Miben rosszabb?
Határozottan nem rosszabb, de minden idegen, minden más. Bár itt mindenki beszél angolul, a hivatalok ügyintézési nyelve az izlandi. Értetlenül állok a sorra érkező, teljesen kínai levelek előtt - mi ez már megint? A hét vicce volt, amikor az egyik hatóság megírta nekem izlandiul, hogy jó lenne, ha biztosítanék idegen nyelvű munkaszerződést a külföldi dolgozóknak, annak érdekében, hogy megértsék. Jó ötlet. Csak szótár nélkül nem értem az erről szóló levelet.

Jelentem, hatalmas problémák vannak édesség és élelmiszer fronton is. Az édességek 50 százaléka gumicukor, 30 százaléka csoki bevonatú gumicukor, 10 százaléka tökéletesen ehetetlen, csupán a maradék 10 százalék van rendben. Hát élet ez? Komoly problémák vannak a felvágottakkal is: szeretnék reklamálni például a hamutartó szagú termékek miatt. Az étkezési szokások borzalmasak, néhány ízelítő: lekváros-sajtos-felvágottas zsömle, sűrű hallé mézédesen, édes krumplipüré, birkahús birkahússal, rohasztott cápahús. Jaj.

Mi hiányzik Magyarországról?
A Túró Rudi. A finom ebédek. A barna hajú lányok. A magyar ügyintézési nyelv. A könyvelőm. A kutyám, a családom, a házam. Az Interspar.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az ismerőseim. A fizetésem. A bálnák. A terepjárók. A hegyek. A már-már giccses tájak, például szivárvány a havas hegyek felett előtérben majdnem zöld mezővel, barikákkal és az 1-es úttal. Ami sok, az sok.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Jóval magasabb. De igazi buborék-gazdaságnak érzem. Csak ki ne pukkadjon. Simán lehet venni egy megbízható használt autót egy havi fizetésből. Utána még marad pénz tankolni is. Jobbnál jobb házakban laknak. A három éves autó 60 ezer kilométerrel már lefutott roncs.

Mennyibe kerül egy kávé?
600 forint. Ha kannába kéred (2-3 adag) akkor 1500 forint, de ha elfogyott, akkor ingyen újratöltik.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
600 000 forint. Vagy több. A vicc az, hogy a külvárosban is. A belváros azért drága, mert belváros, a külváros meg azért, mert nem zsúfolt. Egy lakótelepi kétszobás lakás ára 60-70 millió forint.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Igen, határozottan.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Igen.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb. Mindenre igaz: 'Á morgun'. Azaz holnap. Ha valami nem megy, nem sikerül, ha valamit meg kell oldani vagy elintézni: majd holnap.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Kellene még munkaerő. Jön a tél. Egyre hidegebb van. És egyre sötétebb.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Egy nem izlandi ember bejut képviselőnek az izlandi parlamentbe. Valamint foci unalomig.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Lovaglás és golf.

Visszajössz?
Rendszeresen. Valahol kell enni is.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!