131. Gulyás Andrea - San Francisco

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma San Franciscóból jelentkezik Gulyás Andrea.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Tizenkét éves korom óta álmodoztam arról, hogy eljutok egyszer Amerikába. Bár sikerült 20 évesen egy nyarat Los Angelesben töltenem, az igazán sosem fordult meg a fejemben, hogy ide is költözhetnék hosszabb távra. Egészen addig, amíg az egyetemi éveim alatt meg nem ismertem a férjemet. Ő itt élt San Franciscóban. Három hosszú év telt el úgy, hogy csak évente pár hétre tudtunk találkozni. Telefonon, levélben és az interneten keresztül vészeltük át azokat a hónapokat. Én ragaszkodtam az egyetem befejezéséhez, neki itt San Franciscóban volt a biztos állása. Aztán egy héttel a diplomázásom után, a szüleim áldásával, meg egy jó nagy bőrönddel meg is érkeztem San Franciscóba. Négy és fél éve lakom itt. Egy online cégnél voltam adminisztrátor, amíg fel nem mondtam, hogy a gyerekeimmel itthon lehessek.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
San Francisco egy álomszép, dimbes-dombos apró város: mindössze 122 négyzetkilométer, viszont több, mint 740 000-en lakják. A számtalan nevezetességén (Alcatraz, Golgen Gate Bridge, Cable cars) kívül a városban nagyon lehet a kulináris élvezeteknek hódolni. Etióp, thai, vietnámi, olasz, japán, francia, mexikói és még sorolhatnám mennyiféle étterem létezik. A kínai és a spanyol is a beszélt nyelvek közé tartozik. Az emberek nyitottabbak, toleránsabbak. Nem számít, ha valaki pizsamában megy végig az utcán, úgy sem bámulják meg. Igazán érdekes elemeket lehet látni a különféle negyedekben. A városra, bár nem lehet mondani, hogy sosem alszik, azért unatkozni itt sem lehet.

Mi hiányzik Magyarországról?
Család, barátok, magyaros ételek, Túró Rudi, szülővárosom, Pécs.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az időjárás. Már nagyon megszoktam az itteni kellemes hűvös tavaszias időjárást. Hó nincs, lapátolni nem kell, igazán sosincs nagyon hideg.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Én úgy vettem észre, hogy az itteniek alapban boldogabb emberek. Ritkán van olyan, hogy egy idegen ne mosolyogna rá a vele szembejövőre, vagy ne köszönne rá. Az életszínvonal magasabb, mint otthon. A mindennapi megélhetés nem annyira drága, minden társadalmi réteg megtalálhatja a magának és pénztárcájának megfelelő üzleteket. Aki szemfüles, fillérekből felruházkodhat, berendezheti az otthonát. Én úgy érzem, ragadós az amerikaiak optimizmusa, a folytonosan ismételt Nike-szlogen (You can do it).

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás általában 1-3 dollár (174-522 forint), a buszjegy másfél dollár (261 forint), és érvényes többszöri használatra adott időn belül, mozijegy 8,50 dollár (1480 forint), sör 3-4 dollár (522-696 forint) a kocsmákban, a kávé is átlagosan 2-4 dollár (348-696 forint). Ezekhez képest a minimál órabér most 8 dollár (1392 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
San Francisco az ország egyik legdrágább városa, ingatlanárakat tekintve. A legtöbben bérelnek, vagy szobatársuk van. A belváros nálunk összeforr az üzleti negyeddel, ez az árakban is megnyilvánul. Egy kétszobás lakás havi bérlete valahol 2000-4000 dollár (348 000-696 000 forint) között mozog, toronyházas, felhőkarcolós épületek esetében. Ez megfelel egy havi átlag fizetésnek. Kevésbé elit negyedekben persze lényegesen olcsóbban lehet bérelni, 1500-2000dollárért (261 000-348 000 forint). Ami számomra nagyon érdekes, az az ún. in-law típusú lakás, ami valójában egy családi ház garázs mögötti, alsó szinten lévő lakrésze, és ezt adják ki bérbe. Ez talán a legolcsóbb megoldás.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mi most egy jövedelemből élünk, és szerencsére mindenre jut. Félretenni nem nagyon tudunk, mert a két pici mellett valamire mindig kell költeni (pelenka, pelenka, pelenka). Most éppen arra spórolok, hogy a szüleim látogatása tökéletesre sikerüljön, és sok szép új élményben legyen újra részük.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Boldog vagyok, hogy megtehetem, hogy a gyerekeimmel lehetek a nap minden percében. Sajnos itt, Kaliforniában a GYES nagyon rövid. Megfelelő ledolgozott munkaidő mellett is csak hat hét fizetett, majd hat hét fizetés nélküli szabadságot kaptam. Szerencsére a férjem is támogatott abban, hogy maradjak itthon, amíg csak lehet. Biztos vagyok benne, hogy pár év múlva már én is újra dolgozni fogok.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nekem minden nap egy ajándék, és boldogan kelek fel egy újabb hosszú műszak ledolgozására a gyerekeimmel.

A jövő évi elnökválasztás majd biztosan kihozza az itteni emberekből is az indulatokat.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
A gyakori kisebb földrengések nagyon ijesztőek tudnak lenni. Remélem az elkövetkezendő pár évtizedben nem lesz még egy olyan pusztító erejű, mint 1906-ban.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A legutóbbi téma a San Diego környéki tüzek okozta kár volt.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Nem olvasom a helyi lapokat, az interneten szoktam tájékozódni.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Sportesemények: baseball, softball, rögbi, kosárlabda, vitorlázás. A helyiek imádnak a Golden Gate Parkban futni, biciklizni, kirándulni.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Mindenki megtalálhatja a magának valót: mozik, színházak, éttermek, bárok, klubok, koncertek. Ez a város lüktet hétvégenként.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nehéz lenne megjósolni, hogy merre veti majd őket az élet. Nem bánnám, ha Magyarországon is élnének majd, ha nagyobbak lesznek, hogy igazán megismerjék az ottani szokásokat. Támogatom, hogy sokat utazzanak, és sokféle kultúrával ismerkedjenek meg. Szerencsésnek tartom, hogy San Franciscóban fognak felnőni, mert itt sokkal toleránsabbak az emberek a vegyes házasságok és az azokból született gyerekek iránt. Itt nem kell magyarázkodniuk a szemformájuk, bőrszínük, nevük miatt.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről