165. Mód Melinda - Párizs

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Mód Melinda ír Párizsról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Franciaország mindig a levegőben volt. Így-úgy folyton kereszteztem, majd két tannyelvűben elsajátítottam a nyelvet, amit egyetemen tovább csiszoltam, csiszolok. Párommal azon tanakodtunk, merre tovább. Mivel még nem végeztem, és itt egy ösztöndíj segítségével folytatni tudtam tanulmányaimat, ide jöttünk, és megszerettük.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Párizsról sokan, sokféleképpen írtak már. Úgy tartják, hogy az öreg hölgy városa változik. Akárhányszor járj is ott, mindig másik arcát tárja fel előtted. És ez igaz, velejéig igaz. Turistaként a belvárost, a legendákat és meséket ismerjük meg, az önfeledt pár napot. De Párizs térképe hat zónára oszlik, amiből a metrók csak kettőben közlekednek. Minél kijjebb megyünk, annál sokszínűbb lakossággal találkozunk, aki hordják a tradicionális ruháikat, és létrehozzák a hagyományos ételeket áruló boltjaikat, éttermeiket. Így három kínai és több arab negyed van (én is egy ilyen külvárosba járok egyetemre), de megtaláljuk a zsidó negyedet is.

Ami azonban mindenhol megtalálható, az a tradicionális, finom, frissen sült baguette a csöppnyi, ékszerdobozként berendezett pékségekben, amelyek cukrászdák is egyben. Hétről hétre átrendezik a kirakatokat, és el kell hogy mondjam, mesterek benne. A divat amúgy is jelen van. Nem a drága holmikra gondolok, bár abból is akad, hanem arra, hogy nyugodtan bármit felvehetsz, nem szólnak meg. Ennek ellenére általában többet adnak az öltözködésre az emberek. Vicces, hogy télen éppúgy találkozol balettcipős lányokkal, mint csizmásokkal, de nyáron is van, aki csizmát hord, míg mások könnyű cipőcskét.

Itt ezenkívül tovább van világos, de később is kel fel a nap. Télen nem esik a hó, mínuszok sem nagyon vannak. A vizet kevésbé tisztítják, mint otthon, ami érdekes ízeket eredményez. A franciák büszkék öntudatukra, és ha nem tetszik nekik valami, bizony sztrájkba kezdenek. Így novemberben két hétig minimális volt a metró forgalom, és több vonal egyáltalán nem járt.

Szó, ami szó, Párizsban mindent lehet, csak unatkozni nem. Pezseg az élet, mindig találsz magadnak valamit.

Mi hiányzik Magyarországról?
Egy hangulat, amiben ott sűrűsödik minden, ami kimondhatatlan. Akárhol is élj, ha nem az anyanyelved az adott nyelv, egy szavadból kitűnik, nem oda való vagy. Ettől még elfogadhatnak, szerethetnek, elérhetsz mindent, de mindig más szemszögből fogod látni az adott helyet, mint az ott születettek. De szerintem éppen ezért izgalmas máshova menni, máshogyan látni ugyanazt. Hiányoznak a kapcsolataim, a túrós táska, a rakott dolgok (itt nem szokás sütővel felszerelni a kis lakásokat), a havazás, a Mátra, a Polaris, a Duna, hogy mindent tudtam, hol keressek, és nagyon, egyre jobban, a lángos a Balaton partján.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Szintén egy hangulat, a lehetőségek, a kulturális tobzódás, a könyvesbolt, ahol lekuporodsz a földre, és olvasol, a Pompidou Központ, a csütörtöki éttermek, a sajtok (nagyon), a borok (szintén), az este is pezsgő utca, a kebab sült krumplival.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Átlagosan jobb. A minimálbér 1200 euró (300 000 forint), de nem feledjük az ehhez járuló bérleti díjakat sem. Nehéz összességében megmondani, mert sok külvárosban élnek rosszul, és elég nagy a munkanélküliség is. Egy felmérés szerint az egyetemisták 50 százaléka dolgozni kényszerül tanulmányai mellett. Azonban még így is azt mondanám, hogy könnyebben ki lehet jönni a fizetésből, és félretenni is sokkal egyszerűbb.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Kávé az egyetemen 0,5 euró (125 forint), egy kávézóban 2-4 euró (500-1000 forint). A parkolást nem tudom, a 10 darabos buszjegy 10,1 euró (2600 forint), a mozijegy 5,9-9,9 euró (1500-2500 forint), ami a naptól és a kedvezményektől függ, egy sör 1-12 euró (250-3000 forint), attól függ, hogy van-e belépő a helyre, és milyen környéken iszod, de valahol a kettő között van általában.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Környéktől és távolságtól függ. A belvárosban 1000 eurótól (250 000 forint) a csillagos égig, de az 1000 euróért (250 000 forint) ne várjunk tágas lakásokat, inkább egy 30-40 négyzetméteres lakáskát. Külvárosban vagy külsőbb kerületekben viszont akár 800 euróért (200 000 forint) kapunk rendesen berendezett, talán kicsit nagyobb lakást. Belvárosban egy szoba bérleti díja 400-550 euró (100 000-137 000 forint), ami egy kb. 12 négyzetméteres szobát takar, nem feltétlenül saját mosdóval.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Az ösztöndíjam egyszeri juttatás volt, így az kezdő lökésnek elég. Párom fizetéséből olyan 30-40 százalékot teszünk félre. Átlagos színvonalon élünk, de a kulináris élvezeteknek határozottan engedünk.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Jelenleg tanulok egy jó egyetemen, érdekes órákat hallgatok, és tervezem a jövőmet. Úgy érzem, itt nagyobb eséllyel tudom megvalósítani a terveimet, de ennek az ország történelmi háttere ad segítséget.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nyugodtabb és kiszámíthatóbb. Reggel tudod, hogy kisebb lökdösődés vár a metróban, de abban is épp olyan biztos vagy, hogy este frissen sült kenyeret eszel, amit a pékné széles mosollyal, viccelődve ad oda. Kicsit furcsa volt számomra, hogy segítőkészek az emberek, mosolyognak, és szívesen útba igazítanak. Egyszer bementem egy papírboltba, egy darab borítékot venni, mire megkérdezte, mekkorát szeretnék, és nem hagyta, hogy kifizessem. Viszont itt is megvannak a mindennapok szabályai. Az utcán nem kerülnek ki, ami bajos a keskeny járdákon, amelyeken sokszor éttermek asztalai szűkítik a helyet. Éppúgy igaz, hogy mindenki a saját bajával törődik. Nem nagyon panaszkodnak, és nem is nagyon segítenek (nem adják át az ülést, nem rohannak oda, ha elesel). Természetesen kivétellel mindig találkozhatunk.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól tartok, hogy nem úgy alakulnak a továbbtanulási, elhelyezkedési terveim, ahogyan szeretném. Ennek az ellenkezőjében reménykedem, és abban, bárhogy is lesz, boldogságban lesz.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Kik, mikor jönnek hozzánk, és mi mikor megyünk haza. Ezenkívül tervezgetjük a nyaralást is.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
"A világ gazdaságnak alkalmazkodnia kell majd a drága olajhoz" - Le Monde

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Séta, séta, séta és séta. Ezenkívül jó időben piknik a parkban, Szajna-parton (sajttal, bagettel, borral, sós vajjal - itt lehet előre sózott vajat kapni). Hó első vasárnapján, az ingyenes múzeum napján múzeumba zarándoklás, de egyébként is hihetetlenül színes az aktuális kiállítások sora. A franciák ezenkívül előszeretettel járnak kávézókba, éttermekbe is, ami inkább mediterrán időbeosztással történik (este kilenctől van vacsoraidő). Ezenkívül választhatunk mozit, pubot, szórakozóhelyet, vélibet, a helyi biciklit, kirándulást és mindent, ami egy fővárosban előfordulhat.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Annyi, mint otthon (pub, diszkó, mozi, sokáig nyitva tartó múzeumok, séta, étterem, kávézó és amihez kedved van.)

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Azt kívánom, hogy európai kultúrkörben nőjenek fel, több nyelvet is elsajátítsanak, és ehhez mérten toleránsak legyenek, hogy később legyen választásuk, hol élik le az életüket.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!