227. Hubai Zoltán - Hanover, Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Huba Zoltán mesél az amerikai Hanoverből.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Tavaly áprilisban érkeztem az Egyesült Államokba, közel tizenegy hónapja. Egy 20 éves álmomat próbálom megvalósítani, ami a sporttal kapcsolatos.

Budapesten laktam, ahol voltam alkalmazott is évekig és vállalkozó is, egy éttermet üzemeltettunk a bátyámmal a belvárosban, de akármelyiket is nézzük, Magyarország nem a megfelelő ország egyikhez sem. Mindenképpen mentem volna külföldre, voltam már Angliában és Cipruson is, de szerencsére bejött a képbe Amerika, így ezt választottam. Jelenleg északon, Vermont állam szélén lakom a barátnőmmel Pomfretben, de Hanoverbe járok be szinte minden nap, ami a szomszédos New Hampshire államban van, félórányi autóútra. A barátnőm ott dolgozik az egyetemen. Jelenleg nyelvet tanulok és edzem, készülök a nyári megpróbáltatásokra, de laktam Floridában is hónapokig, ahol házakat építettünk.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Hanover egyetemi város, Amerika negyedik-ötödik legdrágább és leggazdagabb egyeteme található itt, a Dartmouth University, a diákok a világ minden tájáról érkeznek ide. Ezekben az északi államokban minden városban alig van élet, szinte csak felnőttek lakják. A fiatalok a középiskola után elmennek nagyobb városokba dolgozni, élni, vagy egyetemre, majd ott maradnak. Viszont ezek az államok a leggazdagabb lakosságú államok közé tartoznak, nagyon sok gazdag ember él itt. Itt szinte ismeretlen a bűnözés, így rengeteg nyugdíjas választja ezeket az államokat lakóhelyéül. Rengeteg a turista is, nyáron a folyók és erdők vonzzák őket, ősszel a gyönyörű ezerszínű erdők, télen a síparadicsomok.

Mi hiányzik Magyarországról?
Nekem a csokik hiányoznak. Sajnos, az amerikai csokik nem említhetők egy lapon az európai csokikkal. Nagyon kevés fajta van, más édességből is, és azok is szörnyű ízűek. Persze a "junk" kajából van bőven, amitől kitűnően lehet hízni. Mindent meg lehet venni, és aki tud főzni, annak a magyar ízek sem hiányoznak. Amúgy más nem hiányzik.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az életfelfogás, a szabadság érzése, a gyönyörű és változatos táj és a barátságosabb emberek, mint Magyarországon. Tenger, Florida, baseballmeccsek és a világ legfinomabb jégkrémje, a Ben & Jerry's.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Itt az emberek tudnak örülni, mindennek és szinte bármikor. Több mindent megengedhetnek maguknak (életkörülmények, utazás, szórakozás). Akinek van egy átlagos fizetése, az boldogan élhet, bár a spórolás nem jellemző az amerikaiakra. Az életszínvonal sokkal magasabb, mint Magyarországon. Itt, északon barátságosabbak, kedvesebbek az emberek, mint délen, viszont csak az utcán, amúgy zárkózottabbak és konzervatívabbak. Itt, ha sétálsz az utcán és szembejön egy ember, akkor rád köszön, csak úgy. Tisztelik a rendőrt is, aki kulturált és segítőkész, nem dudálnak az autóban ülve, nem küldik el a sunyiba a másikat, nem rohannak az emberek, le van lassulva minden az élvezhető élet tempójához. Nem nagyon szeretik a bevándorlókat, ezért itt nincsenek mexikóiak, és feketék is alig, ők sem amerikaiak, hanem menekültek afrikai országokból.

Az átlagfizetés 2000-2500 dollár (328 000-410 000 forint), az autók 30-40 százalékkal olcsóbbak, mint Magyarországon, a műszaki cikkek szintén, az élelmiszerek hasonló árban vannak, viszont a szolgáltatások (fizikai szakmunkák) nagyon drágák, mint minden nyugati országban. Itt minden családnak minimum kettő, de inkább három autója van, amit három-négyévente lecserélnek, mivel itt szinte mindenki lízingeli az autót, így ennek köszönhetően rengeteg használt autó van a kereskedésekben. Ez egyébként már országos probléma, mint sok minden más is.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Fél óra parkolás 50 cent (82 forint), egy óra 1 dollár (164 forint). Ha lejár az óra, és megbüntetnek, akkor 10 dollárt (1640 forint) kell befizetni egy borítékban a parkolóóra alatt elhelyezett dobozba. A tömegközlekedés (busz) ingyenes, a buszok csak hétköznap járnak, általában félóránként.Mozijegy 8 dollár (1312 forint), kukorica 3-5 dollár (492-820 forint), egy sör egy átlagos étteremben, bárban üveges változat 3-5 dollár (492-820 forint), az európai is, a csapolt árát nem tudom, nem találkoztam vele. Kávét szinten nem tudom, mert nem kávézom, de itt mindenki műanyag kávéspoharakkal sétál az utcán. Amerika kávéfüggő ország, amikor Floridában dolgoztam, reggelente rendszeresen láttunk egy fickót biciklivel, aki bal kézzel kormányozott, jobb kezében pedig egy kerámia kávésbögre volt, fém kiskanállal.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Concord New Hampshire fővárosa, ahol egy átlagos kétszobás apartman havi bérleti díja 500-700 dollár (82 000-114 800 forint). Van lehetőség magánháznál is bérelni egy egész szintet, ami szinten kb.700-800 dollár (114 800-131 200 forint). Floridában kétszobás apartman úszómedencével 700 dollár (114 800 forint) volt, plusz a rezsi, ami kb. 200 dollár (32 800 forint), de ebben benne volt a villany (klíma), víz, tv, korlátlan, gyors internet, telefon.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Amikor dolgoztam, akkor a fizetésemnek a felét félre tudtam tenni, igaz hárman laktunk az apartmanban, egy amerikai lakott a nappaliban, én meg egy magyar sráccal egy-egy szobában. A fizetésből fent tudok tartani egy autót, tankolni tudom havi háromszor-négyszer. A ruha is sokkal olcsóbb, Levi's nadrág 40-45 dollár (6560-7380 forint) vagy olcsóbb. Persze étterembe nem jártam rendszeresen, de néha megfordultunk egy-egyben, ami ha kínai gyorsbüfé, akkor 6-7 dollár (984-1148 forint), ha olyat választasz, ahol egy összeget fizetsz és annyit eszel, amennyit akarsz, az 10-11 dollár (1640-1804 forint).Egy rendes, átlagos étterem egy főre 20 dollár (3280 forint) itallal. Jelenleg a tartalékokat élem fel, mivel készülök a nyári sport válogató táborokra, de gyűjtési tervek később: nyaralásra, új autóra, szórakozásra.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Még nem, de látom a célt, csak az a kérdés, hogy ő is lát-e engem. Ha a sport nem jön össze, akkor van egy B terv, ami működhet, csak kitartás kell hozza. Amerika, sajnos már nem az az Amerika, ami évekkel ezelőtt volt, rosszabb, gyengébb a gazdaság, és közel 12 millió az illegális bevándorló (főleg mexikóiak és kínaiak), aminek részben következménye a gazdaság helyzete is.
Nagyon nehéz munkát találni a mexikóiak miatt, akik fele pénzért dolgoznak és rossz minőségben, viszont az amerikaiakat egyelőre csak a pénz érdekli, nem a minőség, így őket alkalmazzak előszeretettel. Lassan változik ez a dolog, de túl lassú. Szóval senki ne higgye azt, hogy kijön és megcsinálja a szerencséjét, hipp-hopp. Talán hosszú évek alatt.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Kisebbek az emberek gondjai, dolgoznak, élnek, szórakoznak, nem keseregnek, nem depressziósak. Hagyjak őket élni. Tudnak tanulni, tudják képezni magukat még felnőttkorban is, hétvégenként túráznak, szórakoznak, pihennek, és ami furcsa, rengetegen vállalnak önkéntes munkát.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Amitől tartani lehet, az a gazdaság lassú (nem is olyan lassú) hanyatlása és az illegális bevándorlók helyzete (ami rosszabb lesz, ha vízummentességet kapnak az új uniós országok, ami történt Angliában is évekkel ezelőtt), mivel 50 állam van, így nincs szoros összefogás ebben a témában sem. Vannak próbálkozások, de nem sok sikerrel. Tartani lehet még a politikától is, Bushtól is, hogy miket talál még ki az elnöksége alatt.

Reménykedni talán abban reménykedem, hogy évek múlva újra az az Amerika lesz ez az ország, ami volt a '80-'90-es években. Az álomország.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A napi időjárás, ebben az évben rengeteg hó esett, talán tíz éve nem esett ennyi, mint ezen a télen. Az őszi elnökválasztás, az előválasztások államonként, utoléri-e Hillary Obamát, vagy sem.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Nem veszek újságot, gondolom, valami az elnökválasztással kapcsolatos hír.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Télen síelés, túrázás az erdőkben, a városokban mozi, esetleg színház. Nyáron kajakozás a folyókban, kerékpározás, sportmeccsek, BBQ.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Mozi, színház, éttermek, pubok, bowling.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ha megváltozik addig az oktatás színvonala és újra erőre kap a gazdaság, akkor igen, kívánom, amúgy talán egy másik országot választanék gyerekneveléshez és az ő életükhöz. Én talán tudok boldogulni még ebben az országban, de ha ez így folytatódik, akkor 10-15 év múlva más lakhelyet keresek a családommal együtt.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről