A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

222. Paksi Erika - Newcastle, Észak-Írország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma a kevésbé ismert észak-írországi Newcastle-ről mesél Paksi Erika.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Ügynökségen keresztül érkeztem a párommal. Megbíztunk bennünk, mert régen hajóztam, oda is ők közvetítettek ki, és soha nem volt semmi gond. Én itt egy szállodában vagyok gondnokasszony helyettes, ami angolul sokkal előkelőbben hangzik, és talán az is: Deputy Head Housekeeper. A szálloda tisztaságáért felelős részleg vezető-helyettese vagyok.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Newcastle egy kisváros, kb. 7000 lakossal. Mivel ez egy tengerparti üdülőhely, viszonylag tisztább és jobb módban élnek itt az emberek, mint a környező településeken. Most mindenki javában készül a szezonra. Ráadásul itt van a világ egyik legmenőbb golfpályája, sok a helikopterrel érkező multimilliomos. Az ország most jön ki a 30 évig tartó politikai válságból (the Troubles), mindenhol felújítások, építkezések vannak. Az emberek élik az életüket és egyáltalán nem beszédtéma a pénz. Ami Magyarország után elég szokatlan. Vidámak, barátságosak, minden "lovely".

Mi hiányzik Magyarországról?
Az otthoni ízek, a család. Nagyjából ennyi.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A fizetésem! Ezenkívül nagyon fog hiányozni a tenger, a tiszta levegő és a sok vidám, barátságos ember. Depresszió sehol. Az állam családbarát politikáját is követhetné a magyar kormány.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal szemmel láthatóan jobb, mint otthon. Itt is meg vannak a napi gondok, de nem anyagiak. Megdöbbentő az arányok különbsége: itt egynapi fizetésből felöltözöm, otthon kéthetiből. Kétheti fizetésből nyaralok valami tengerparti helyen egy hétig, all inclusive, otthon ez legálabb kéthavi fizetés lenne. Nem mindegy. Az ember bátran megveheti magának, ami tetszik, nem kell azon agyalni, hogy akkor miből fizetem be a csekkjeimet? Arról nem is beszelve, hogy 9 százalék adót fizetünk. 9-et! A sokkal magasabb bérből.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Autóval nem közlekedünk, biztonsági okokból, mozi nincs, egy kávé kb. 1 font (342 forint), mosolygós kiszolgálással tálalva. A buszjegy kb. annyi, mint otthon, viszont sok a kedvezmény, pl. hétfőtől csütörtökig 5 font (1740 forint) a retúr jegy Belfastba, ami kb. 100 km oda-vissza.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Lakás nincs, csak házak, a kétszobás nagyon ritka, a bérleti árak 500 fontnál (174 000 forint) kezdődnek, ami a fizetéshez képest magas. Viszont amint írtam, ez egy üdülőhely. Kb. mint otthon a Balaton.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Én az eddigi béremből megadtam az összes otthoni tartozást, plusz televásároltam egy nagy szekrényt. Amúgy a heti bérünk, mert hogy hetente van fizetés, megfelel az otthoni havi fizetésnek, így sokat tudunk vásárolni és sok meg is marad.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen! Mindig is ezt szerettem volna csinálni, és nagyon elvezem. Egy 180 szobás szállódat vezetni kihívás, oda kell figyelni a részletekre, de ettől izgalmas is.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Össze sem lehet hasonlítani. Itt mindenki tök laza, éli az életet, jön-megy. Vidámak, barátságosak az emberek, de hát mitől ne lennének azok?

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem tartok semmitől és abban reménykedem, hogy mire a lányom felnő, neki nem kell majd a családot hátrahagyva külföldre mennie azért, hogy megélhessen. Hogy otthon is meg lesz a munka fizetve.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Igazából minden, ami munka.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Új sétány nyílik a tengerparton.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Tengerparton gyaloglás, jó gyorsan, az a divat, kirándulás a hegyekben, kutyasétáltatás. Ha nagy ritkán végre kisüt a nap, és a szélvihar sem tombol, mindenki a parton van.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Kisvaros: kocsmák, éttermek. Nemigen járunk ki.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem szeretném.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!