213. Kardos Tibor - Reading

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ezúttal a Brit hét keretein belül, tíz napig Anglia különböző részeiről olvashattok beszámolókat. Ma Readingből jelentkezik Kardos Tibor.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2005 márciusa óta élek az Egyesült Királyságban. Egy gyönyörű kis turistaparadicsomban kezdtem, a déli tengerparton. Onnan költöztem Readingbe 2006 novemberében a barátaimmal, mert itt kaptam meg az első lehetőséget, hogy informatikusként dolgozzak. Azóta élek ebben a városban, és jelenleg webfejlesztőként dolgozom.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
A város Londontól nyugatra, 45 mérföldre található, a gyönyörű Temze partján, közel az M4-es autópályához. Reading Anglia egyik rohamosan fejlődő központja. Itt épült a Themes Valley Park, amit egyesek csak Anglia szilikon-völgyeként emlegetnek, mivel a legnevesebb informatikai cégek irodakomplexumai találhatóak itt, például a Microsoft Campus. A város rengeteg lehetőséget kínál azoknak, akik irodai munkát keresnek, és nem lehetetlen elhelyezkedni nagy, világhírű cégeknél sem. Két híres egyeteme is van, aminek köszönhetően rengeteg a diák az egyetemi városrészben. Itt található Anglia tizedik legnagyobb bevásárlóközpontja, az Oracle, így rengeteg turistát vonz a város. Reading a székhelye a híres 1871-ben alapított focicsapatnak a Reading FC-nek, akik már a Premier Ligában szerepelnek.

Mi hiányzik Magyarországról?
Magyarországról leginkább a családom és a barátaim hiányoznak, de egyre több barátom és ismerősöm próbál itt szerencsét. Ételek nem hiányoznak, mert meg tudom főzni őket itt, de a jó magyar borok annál inkább.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A külföldi barátaim, illetve a lehetőség, hogy megismerhess embereket a Föld minden pontjáról, valamint az az életszínvonal, amit Anglia nyújt.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal jóval magasabb és rengeteg a lehetőség. Bárkinek az álma könnyedén valóra válhat, ha igazán akarja, és tesz is érte. Itt nem szomorkodnak, irigykednek, meg panaszkodnak az emberek, hanem kiegyensúlyozottak és segítőkészek. Nem ítélnek el a külsőd, a hovatartozásod miatt, vagy, hogy éppen milyen munkát végzel.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás a központban óránként 1,20 font (410 forint) körül mozog, de még így is megéri, mert ha tiltott helyen parkolsz, akkor 30 fonttól (10 260 forint) kezdődik a mikuláscsomag ára. Egy retúr buszjegy ára 2,5 font (855 forint). Érdekes, hogy a buszjegyet csak úgy veheted meg, ha a sofőrnek pontosan annyit dobsz bele a gépébe. Többet nem érdemes, mert nem ad vissza. Egy multiplex moziban egy vetítés 7 font (2394 forint). A sör helytől, márkától függően 1,5 és 3 font (513-1026 forint) között mozog. Én nem kávézom, de úgy tudom 1 font (342 forint) körül van az ára.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Itt nagyon kicsik és drágák a lakások, főleg a belvárosban. Egy kétszobás lakás havi bérlete kb. 600-800 font (205 200-273 600 forint) körül van.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A jövedelmemnek kb. felét élem fel, és a maradékot elvileg meg kellene spórolnom, de nagyon szeretek utazni és megvenni azt, ami éppen megtetszik. Jelenleg nem gyűjtök semmire, mert mindenem megvan.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen. Én a legalján kezdtem, amíg az angolom nem volt elég jó, de végül sikerült a szakmában állást találnom, ami otthon nem jött össze.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A mindennapok itt elég szürkék, mivel ha nem esik az eső, akkor borult az ég, de ezt én már megszoktam. Ha azonban kisüt a nap, akkor szemmel látható boldogsághullám sörpör végig az embereken. Az emberek alapjában véve kiegyensúlyozottak, és itt mindig történik valami, ami felpezsdíti a város életét.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
A legnagyobb probléma, egy esetleges jövőbeli szankció, ami a milliós nagyságrendű külföldi munkások miatt keletkezhet. Ez a szankció minden uniós munkavállalót érinthet.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Nálunk, magyaroknál, hogy mikor és hány napra menjünk haza locsolni, meg hogy ki, minek öltözzön be a farsangi bulira.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A Scottish & Newcastle nevű sörfőzde 2010-es bezárásának híre.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A város rengeteg kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Különböző sportkomplexumok a sportolás lehetőségét biztosítja, és két multiplex mozi van, a filmkedvelők részére. Rengeteg lehetőség van kirándulni, sok középkori vár, erőd, híres építmény található a közelben. Félórányira van Anglia legnagyobb vidámparkja is, de a legtöbb readingi vásárolni szeret leginkább a szabadidejében.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Szombaton, illetve pénteken megőrül a város. Már hét órakor nehezen lehet üres asztalt találni akármelyik kocsmában. Rengeteg klub várja a szórakozni vágyó fiatalokat, ahol mindenki megtalálja a maga stílusának megfelelő zenét.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem tudom még, mit hoz a jövő, de ha maradok Angliában, akkor elképzelhető, hogy melegebb, déli részt választok a későbbiekben.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!